fredag 10 oktober 2014

Riksdagshuset i Berlin brinner

27 februari 1993 gick larmet om att Berlins riksdagshus brann, enligt nazisterna så var detta ett "komunistiskt kuppförsök" vilket Hitler noga använde som propaganda för deras parti. De använde detta som ett skrämmande hot för landet, folk blev rädda och på omvalet så vann Hitler deras förtroende och vann valet på helt lagligt vis.
Det sägs dock att det var nazisterna själva som tände på riksdagshuset för att kunna överlåta skulden på deras politiska motståndare, men vem som på riktigt anlade branden har de inte riktigt fått grepp om.

__

Hitler var ingen osmart människa. Han hade verkligen någonting mellan öronen och han tänkte alltid både en och två gånger extra, dessutom var han alltid ett steg längre i sitt sätt att tänka. Så att ifall det var han som anlade branden så förvånar det mig faktiskt inte. För han var smart. Han är så mycket smartare än vad man faktiskt tror, dock är han elak. Hans tankar är elaka och hans plan att ta över Tyskland genom att utrota judarna som om de vore slaktsvin är elak. Men trots det så är han inte dum i huvudet.

Så rent ut sagt var det ett smart drag av honom, ifall det inte var han eller någon av hans anhängare som tände på så var det helt klart ett bra val av honom att ta tillfället i akt och skrämma över folket till hans sida.

Dock så är det ett konstigt beslut på ett sätt, Tyskland var ett fattigt land på den tiden. Pengarna hade inget värde överhuvudtaget, vilket inte är så konstigt om man tänker på alla deras skulder eller utgifter för vapen som de använde i krig. Att då som grädde på moset har ett sönderbombat land så är det kanske inte det smartaste att förstöra landet ännu mer.

Det kommer kosta dem en massa pengar att återställa riksdagshuset, vilket leder till ännu sämre ekonomi. Tänk ifall vårat riksdagshus skulle brunnit ner, trots att Sverige verkligen inte är ett fattigt land så skulle det kosta oss en massa pangar och folk hade rullat med ögonen, att lägga ännu mer pengar på att bygga upp ett hus som stod där innan. Det är hur onödigt som helt att bränna ner en såpass stor byggnad, de pengarna man lägger på det skulle man kunna lägga på något annat mycket bättre.

Så om jag hade vart en medborgare i Berlin när detta skedde hade jag nog rent ut sagt varit förbannad, kanske inte på personen eftersom att de inte kom fram till vem det var. Men på situationen, och då förstår jag att Hitler fick allt mer anhängare. Om man är förbannad på något och någon hittar någon eller något att skylla på är det väl lätt att man gör det, precis som Hitler skyllde på komunisterna.

Om jag hade vart Hitler hade jag lätt satt eld på Riksdagshuset, på ett sätt så ingen någonsin skulle kunna förstå att det var jag, sen skulle jag göra samma procedur som honom, skylla på någon annan och sedan få mitt stöd att växa.

Trots att Hitler var elak så hade han något bakom pannbenet.



Källor: http://varldenshistoria.se/guider/upplev-historien/branden-gav-nazisterna-makten
http://sv.wikipedia.org/wiki/Riksdagshusbranden
http://www.levandehistoria.se/fakta-om-forintelsen/nazityskland-1933-1939/riksdagshusbranden-i-berlin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar