onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Under början av 1900-talet så var det krig i mellan Frankrike och Tyskland om en liten landsdel som har hoppat fram och tillbaka. Detta krig ledde till ett världskrig, det första världskriget och när Tyskarna förlorade det så hade de utöver att sönderbombat land en jättedålig ekonomi eftersom att Frankrike krävde krigsskadestånd. Dessutom så hade mycket av deras pengar gått till vapen. De gjorde en inflation och det trycktes en massa pengar, vilket ledde till att värdet av pengarna sjönk.

Adolf Hitler, en man med skarpa åsikter som inte var rädd för att tala skaffade sig syndabockar i form av judar. Enligt Hitler så var det deras fel, allt var deras fel. Den gigantiska arbetslösheten, fattigdomen och depressionen som Tyskland (och ja, hela världen) var judarnas fel. Det var även deras fel att de inte vann första världskriget. Att skaffa sig syndabockar är ett väldigt effektivt sätt egentligen. Han hittade också på det med dolkstötslegenden, ett påhitt att socialisterna "högg dem i ryggen", alltså att när de försökte vinna kriget så skrev de på Versillesfreden istället för att hjälpa till.

Jag skulle faktiskt ta exemplet när min ganska stora blogg blev upptäckt, eller när folk började läsa och ge en massa respons. Jag skrev ett hatiskt inlägg i mot samhällskraven och kroppsidealen, eftersom att jag vet att så många tonåringar har komplex över sin kropp. Jag hittade något att skylla på och därmed vann jag publik. Precis som Hitler valde att skylla på judarna, dock så satte jag inte saken i handling på samma sätt.

Hitler var en duktig talare, hann höll väldigt bra tal med välformulerade åsikter och på det vann han också anhängare. Dessutom var han ihärdig i sitt arbete, trots att han efter ett misslyckat kuppförsök i München så fortsatte han, han skrev en bok då. Om jag inte hade facit i hand och vetat att han var en så elak man hade jag nog sett upp till honom ifall jag levde då. Hans brinnande energi om att få styra och ställa som han vill, det är rätt fascinerande vilken drivkraft den mannen hade.

Om alla hade viljan som han hade så lovar jag att fler skulle nå sina drömmar. Jag tror stenhårt på att allt är möjligt, det bror bara på ifall man går rätt vägar, vågar och verkligen kämpar för något. Såklart att det är fullt möjligt för alla att lyckas på något sätt. Jag menar, om jag hade levt på den tiden hade nog Hotler på något sätt vart en förebild (ifall jag inte hade vart jude, alltså ifall jag hade samtyckt med hans idéer). Jag menar, om det är någon som visar att alla kan lyckas så är det väl Hitler av alla. Så många gånger han bara fallit tillbaks för att sedan bygga upp allt igen.

Han bytte senare håll, han kom på det med att "attackera" för att få makten är ingen bra idé, men ifall folket skulle kunna rösta fram hans parti skulle hans makt vara folkets val. Här visar det sig att han har ännu mer mellan öronen. Denna idéen är smart, att bli vald, det är riktigt smart. Med enbart hatiska kommentarer så kommer man ingenstans, där i mot kommer man desto längre genom att bli hyllad, vilket Hitler också kom på.

Direkt när han blev utsläppt ur fängelset så startade han upp med sina tal igen. Publiken han nådde ut till växte ännu lite till och jag beundrar honom nästan över hur han gång på gång lyckades fånge rätt publik. Det var rätt publik för honom och han fick dem med sig.

Det blev val i Tyskland och trots att nazistpartiet inte blev det största partiet så hade de mycket makt. Hitler gick ut hårdare med sin propaganda och efter ett par val så stod han helt plötsligt på makten över Sverige. Om man vill så kan man, och om det var något Hitler ville så var det att ta över makten. Han tog bort demokratin i Tyskland och han blev en diktatur.

Han trodde på extrem nationalism, han ville bevara sitt land och inte ha några judar där. Eller i och för sig så ville han bara ha folk där som han tyckte hörde dit, allt skulle dansa efter hans visa. Lagar ändrades och han bokstavligen fick allt att följa i ett mönster efter honom, alla hans planer bara funkade, jag tycker det är helt otroligt.

Här kan man också dra en läskig parallell till hur det faktiskt ser ut i Sverige idag. Sverigedemokraterna, partiet som sägs vill bevara Sverige letade sig in i riksdagen förra valet, i valet i år så blev partiet det tredje största i riksdagen. De växer. Jag är faktiskt rädd, något kan se rätt ut, men om man skrapar lite granna på den välpolerade ytan? Om man faktiskt börjar se samband i händelsen så skulle lika gärna Sverigedemokraterna göra samma grej som Hitler. Vinna folkets tillit och sedan göra på samma sätt. Det är fullt möjligt. Kanske bara inte att alla ser det, men det är för att vi är mitt i det.

Medan tyskarna trodde på ett bättre liv när Hitler hade makten så fördes judar till koncentrationsläger där de gasades ihjäl, ett till krig bröt ut och jag tror faktiskt inte att Hitler tjänade så mycket på det trots allt.

Men det som faktiskt skrämmer mig mest är besattheten han hade. Han var så besatt utav sig själv. Det steg honom över huvudet. Att man kan vara så besatt över att sitta på makten så man vill utrota ett helt folkslag. Det är galet. Att man satte dem på koncentrationsläger och gasade ihjäl dem som slaktegrisar. Det gör mig rädd och förbannad.

Kan ingen bara spräcka hål på hans äckliga bubbla som han levde i? Jag förstår inte vad som är problemet, vi alla är människor, varför ska vi ranka upp oss i vem som är bäst och sämst? Varför ska vi hänga ut varandra för saker som man i själva verket inte ens bryr sig om? Bara för att få känna den bubblande känslan av hat bubbla inom sig, det är så inte värt det. Det är bara hemskt.

Källor: http://www.ne.se/enkel/adolf-hitler?i_h_word=Hitler
http://www.ne.se/enkel/andra-v%C3%A4rldskriget
http://www.ne.se/lang/dolkst%C3%B6tslegenden
http://www.ne.se/enkel/kristallnatten?i_h_word=kristallnaten

NE är en säker källa med olika svårighetsgrader där det finns olika mycket information. En källa jag använder mig mycket utav då jag vet att den både är säker och lätt att förstå. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
http://sv.wikipedia.org/wiki/Andra_v%C3%A4rldskriget

Wikipedia är en sida med otroligt maffiga texter, jättetunga att läsa med luddigt mycket text med få styckindelningar. Vissa texter är riktigt svåra med man kan även få ut viktig information ur texterna trots allt. 

http://1900talet.blogspot.se/2013/09/mellankrigs-tiden.html

Jag kollade även lite på minikursen Per länkande, med tanke på att han länkade den så får jag väl för all del hoppas på att det som står där stämmer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar