tisdag 14 oktober 2014

Radioaktivitet

Radioaktivitet - De olika sortes med strålning, det är Marie Curies förtjänst att det kallas radioaktiv strålning, alltså är strålning radioaktivitet. Alltså ämnen som skickar ut strålning.

Becquerel - Han jobbade med självlysande material.

Pierre och Marie Curie - Marie var en kvinna som jobbade med strålning. Hon är betydelsefull inom ämnet och kom med namn till grundämnet polonium, upptäckte lite olika gaser och vann två nobelpris för sina upptäckter, Pierre var hennes man.

Polonium - Radioaktivt grundämne, upptäckt utav Marie Curie. Kemiska förkortningen är Po och det har atomnummer 84.

Alfastrålning - En strålning som framställs utav att två protoner och två neutroner lämnar en atomkärna (då lämnas de andra i atomkärnan och bildar ett annat ämne). Men då utgörs Alfastrålning. Men den är inte så jättefarligt, den går knappt igenom huden, men man bör undvika att andas in den. den har inte så lång räckvidd, bara några centimeter i luft.

Alfapartikel - Denna består av två protoner och två elektroner.

Radon - Radon är en gas som man ibland kan hitta i hus, dels för att visst byggmaterial kan innehåla ämnet, men det kan också finnas under där man har byggt huset. Man får ventilera ut det ordentligt.

Betastrålning - Denna består utav en elektron, eller egentligen en proton och en neutron som har omvandlats till en elektron och kastas ut ur atomkärnan. Denna har lite längre räckvidd och är lite mindre, så den är aningen svårare än Alfastrålningen att skydda sig mot, men med tjocka kläder så är det inte så jättestor chans att den går in i huden. Men fortfarande ska man inte äta eller andas in strålningen.

Betapartikel - Detta är samma sak som en elektron, det är alltså neutronen och protonen som omvandlas till en elektron. Det är den elektronen som är betapartikeln.

Gammastrålning - Detta är den farligaste strålningen och det är ett slags ljus. detta förekommer ofta när andra strålningar som alfastrålning och betastrålning. Det är ett osynligt ljus och det är mycket svårare att skydda sig i mot, den behövs upp till 10cm tjock blyvägg för att skydda sig mot denna strålning.

Detektor för radioaktiv strålning (mätning, instrument, enhet) - Enheten heter becquerel, ett vanligt sätt att mäta strålning på är ett Geiger-Müller-rör, den funkar genom att ge ifrån sig ett ljud, vilket blir skarpare ju mer strålning det är.

Bakgrundsstrålning - Det är strålning som alltid finns på en viss plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar