fredag 3 oktober 2014

Energikällor (ej klar)

Fossila: Olja, naturgas och stenkol,
Förnybara: Sol, vind, vatten, träkol, bergvärme
Ickeförnybart: uran

Olja - Olja är djur och växter som ligger långt under jorden. För det det ska omvandlas till olja måste det utsättas för väldigt, väldigt högt tryck. Idag håller oljan på att ta slut, såklart att det kommer finnas olja under andra tillfällen under jordens existens, men att framställa olja är ingenting man gör under en natt, det tar flera miljoner år för att de gamla djuren och växterna ska bli till olja under det hårda trycket så det är nu vi måste komma på något nytt sätt att få fram bränsle ifrån. Om du frågar mig, så bör det vara miljövänligt.

Naturgas och stenkol - Även detta är fossila bränslen, alltså fossiler som råkat ut för högt tryck. Men inte så högt ändå, inte tillräckligt för att det ska bli olja. Men ändå så att djuren och växterna har fått en annan form.

Kärnkraftverk: 

Vindkraftverk och vattenkraftverk - Energi är rörelse, även kallad rörelseenergi. Detta är preics vad både vatten och vindkraftverk gör, rör sig. Vindkraftverken är rätt tydliga, långa vita pelare med ett propellerliknade föremål på toppen som snurrar när vinden ligger på. I vattenkraftverk får ett vattenfall en turbin att snurra, eller ja, i ett vindkraftverk är det också turbinens rörelse som är det viktiga. Sen finns det en generator som omvandlar rörelsen till el, eller bränsle.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar