onsdag 1 oktober 2014

CBRN - krigsförning

CBRN - krigsförning 
Kemiska vapen, Biologiska vapen, radiologiska vapen och nukleära vapen
http://www.ne.se/enkel/cbrn?i_h_word=CBRN-krigsf%C3%B6ring


Fattigmansvapen 
Biologiska vapen kallas ibland för fattigmansvapen för att det inte krävs så mycket för att kunna använda det. Det räcker med en del från ett smittat djur i en färskvattenresoar för att kunna sätta stor skada på befolkningen, eller bara att en smittad person kanske går genom ett samhälle och smittar ner så många som möjligt. Men då måste det självfallet vara en person som är redo att dö av sjukdomen senare.
Men i alla fall är det ett billigt och effektivt sätt att utplåna många på ett sätt som inte kräver en massa pengar så som kanske kanoner eller gevär gör.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen


Biologiska vapen
Istället för att utrota folket genom att skjuta ihjäl varandra så kom de på att de lika gärna skulle kunna smitta ihjäl folket. Alltså sprida sjukdomar i samhället så att man dödar folk istället, det är väldigt effektivt. Då kanske man inte menar att man smittar folk med förkylning, utan något som så var obotligt och otroligt smittsam, exempelvis pest, mjältbrand och smittkoppor.
Detta är nu förbjudet i krig, men på ett sätt då är det ett bra vapen då det är billigt och utrotar många människor ifall det lyckas.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Biologiska_vapen , http://www.sakerhetspolitik.se/Hot-och-risker/CBRN-hot/Biologiska-stridsmedel/


Kemiska vapen 
Detta är ett vapen man använder genom att t.ex spraya ut gas i luften. Gaser som senapsgas, nervgas och tårgas.

Senapsgas har fått namnet för att den kemiska föreningen av klor, kol, svavel och väte har fått en svag doft utav senap. Det är smådroppar utav den kemiska föreningen som man sprider i luften. Detta sätter sig på huden och orsakar skador som liknar brännskador, dessa behandlas på samma sätt som brännskador också, man misstänker att det kanske är cancerframkallande.
Jag vet att i alla fall Hitler utsattes för senapsgas under första världskriget, hans ögon svullnade upp men det var inga stora skador och han klarade sig dock.

Nervgas är en gas som angriper människans nervsystem. Trots dess namn så kan nervgasen spridas i droppform via bomber eller granater. Det är en väldigt effektiv gas som både kan intas genom andetag eller via huden och man dör bara efter några sekunder utav kvävning eftersom att andningen störs.
Det finns olika gaser under samlingsnamnet "nervgas", detta är gaser som VX, sarin och soman.

Tårgas är en gas som i normala koncentrationer inte är livshotande utan mer används för att skada under en kortare tid då det ger sveda i ögonen och kanske att man blir tillfälligt blind, alltså används den mer för att sätta en människa ur funktion för en kortare tid. Men då kan man ju tänka att ifall de då inte är en noramlkoncentration på gasen så kanske man skulle kunna använda den till farligare saker.

Ingen utav dessa gaser ät tillåtna i krig.

http://www.ne.se/enkel/senapsgas
http://www.ne.se/enkel/nervgaser?i_h_word=nervgas
http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A5rgas


Händelser:

Halabja, Irak
Under år 1988 så utsattes Halabja för en attack med en blandning utav senapsgas och saringas. Ca fem tusen personer dog.


http://www.levandehistoria.se/fakta-fordjupning/operation-anfal/anfal-folkmordet-pa-kurder-i-irak-1988


Saringas, Tokyos tunnelbana
I en terrorattack i Japan år 1995 så släpptes det ut saringgas ifrån fem olika tåg, det var alltså tio personer inblandade i attacken. Fem chaufförer som körde tågen och fem som spred ut gasen. Detta skadade över fem tusen personer medan tretton dog. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Saringasattacken_i_Tokyo


Syrien, augusti 2013
Förra året under krig utsattes Ghouta för en gasattack. Denna gången var det klorgas som användes. Över ett tusental personer avled.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gasattacken_i_Ghouta
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kerry-minst-1-429-doda-i-gasattack_8469130.svd


Gasattack, Vietnamkriget 
I Vietnamkriget 1970 så använde de nervgas i form av saringas. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Tailwind


Radiologiska vapen
När man placerar ut någonting som utsöndrar radioaktiv strålning för att förinta fiender så kallas det en "smutsig bomb". De vill alltså skicka ut strålning genom tillexempel en kärnexplosion. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Smutsig_bomb
http://www.ne.se/kort/radiologiska-stridsmedel
http://sv.wikipedia.org/wiki/Radiologiska_vapen


Kärnvapen
6 och 9 augusti 1945 fälldes det varsin atombomb i Hiroshima och Nagasaki, det var då andra världskriget var igång och flera tusentals människor dog i denna ofantliga mängd strålning som blev följden av dessa bomber. 

Den 6 augusti över Horoshima släpptes den första atombomben, väldigt välplanerat, den innehöll ca 60kg uran och den släpptes från 10 000 meters höjd. 600 meter över marken så exploderade den, vilket ledde till en maximal effekt. Omkring 90 000 - 120 000 dog i strålningen varav hälften utav dem dog redan under första dygnet efter sprängningen. 

Den 9 augusti så släpptes atombomben över Nagasaki, denna gången så exploderade den vid 500 meters höjd och det huvudsakliga ämnet plutonium. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Atombomberna_%C3%B6ver_Hiroshima_och_Nagasaki

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar