tisdag 25 november 2014

Atomfysik

Vad är en atom? Det allt är uppbyggt av. Inuti atomen finns elementarpartiklar, olika många för olika grundämnen.

Vad är ett grundämne? Det är en sorts atom, det finns olika, exempelvis väte som är nummer ett i det periodiska systemet, då är det väteatomer, alltså grundämnet väte. Vatten är inte ett grundämne då det består utav både väte och syreatomer.

Ungefär hur många grundämnen finns det? 100

Vilka är de tre byggstenarna om tillsammans bildar atomer i olika slag? Neutron, elektron och proton.

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen? Neutron - ingen laddning, Proton - positiv laddning (+) och elektron - negativ laddning (-).

Atomen har en kärna, men det mesta utav atomens massa består utav..? tomrum

Vilket är det lättaste grundämnet? Väte

Trots att alla atomer består utav samma tre sorters partiklar är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har? 
Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? En isotop är en atom som har för många eller för få neutroner. Väteatomernas isotoper har en eller två fler neutroner än den riktiga väteatomen.

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det? Att ämnet är ostabilt, alltså att det faller isär till andra grundämnen och skickar ut olika sorters strålning då.

Vad betyder ordet ”radio”? Strålning

Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen? Man kan skicka strålning på cancerdrabbade celler så att de dör.

Vad menas med bakgrundsstrålning? Det är strålning som ständigt finns på en viss plats. Det kan vara från Radon i luften eller utav andra anledningar. 

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla? Väte

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk? Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran? anrikning

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige? 4 (varav 3 är i bruk) 10 st kärnreaktorer finns det totalt.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik. Fission är när man delar radioaktiva ämnen med hjälp av en neutron, fussion är när man sätter ihop atomer för att skapa andra ämnen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar