måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång (ej klar)

T-forden
T-forden sägs vara bilen som satte värden på hjul. Detta var för att den var billig att tillverka och man kunde tillverka många på kort tid. Bakom skapandet av alla dessa bilar så låg det något så enkelt som ett löpande band. Utöver att de nu hade skaffat sig ett löpande band som hjälp så beställde de färdiga delar till fabriken så att det bara var att sätta ihop bilen. Att den var så mycket billigare och enklare än andra bilar att tillverka gjorde så att den vart mycket billigare för vanliga familjer att införskaffa. Detta gjorde alltså så att fler hushåll kunde ha en bil, alltså att världens befolkning sattes på hjul.

Anledningen till att Henry Ford (mannen som låg bakom denna masstillverkning utav billiga bilar) gjorde detta för världen var ju givetvis för en enorma summan pengar han fick in. Om man exempelvis säljer 10 bilar för 10 000 kr styck eller 3 bilar för 20 000 så tjänar han mycket mer på att sälja många billigare bilar.

Följer utav detta var såklart miljöproblem. Trots att de trodde att de hade löst sitt hästbajs-problem så uppkom växthuseffekten. Städerna växte sig större för att man nu fann möjligheten att åka tvärs över städer, exempel att man bor på ena sidan av stan och jobbar på andra.


Kulsprutan
Under första världskriget kom kulsprutan till världen. Detta resulterade till ett stort blodbad, alltså så var det ett effektivt redskap i krig då det på bara några minuter kunde ta död på flera hundratals soldater. I ett försök att överleva kulsprutan så grävdes skyttegravar där de låg och lurade i striderna.

Den fungerade genom att patronerna i kulsprutan är fäst i ett band och med hjälp av detta så kan en kulspruta skjuta flera hundra skott i minuten som har en räckvidd på ca en kilometer. Så när man klickar på avfyraren så laddar den sig själv, därför kunde man skjuta så snabbt.

Följderna blev att krigen blev mycket mer mekaniska, så småning om började de sätta kulsprutan på bilen, flygplan osv. Det blev mycket lättare och man kan delta i krig utan att utsätta sig själv för risker eller någon dålig upplevelse.


Radion
Under 1890-talet så utvecklade man de radiovågor vi använder oss utav idag. På så sätt kan man på ett enkelt sätt förmedla något snabbt, vilket man behövde i andra världskriget. Det var då man tog sig ann och utvecklade radiotekniken.
Radion funkade genom att man alstade radiovågor igenom elektriska urladdningar, över ett gnistgap och mellan två metallkulor. Sen omvandlas det till en morsekod till mottagaren.

Radion blev billigare och började masstillverkas, detta ledde till att nästan alla hushåll kunde ha råd med en radio till hemmet, dessutom så var det många som blev kunniga inom ämnet. Samtidigt så fanns det ett behov utav att kunna nå folk på långt avstånd snabbt.

Följderna blev att det blev mycket enklare att kommunicera med andra på ett snabbt och enkelt vis.


Atombomben 
Historiens första och förhoppningsvis sista atombomber i krig fälldes över Japan under andra världskriget 1945. Bomber som fungerade på samma sätt som ett kärnkraftverk. De använder sig utav fission vilket innerbär att man skjuter en neutron på ett tungt radioaktivt ämne exempelvis uran. En kedjereaktion bildas och fler neutroner klyver uranatomerna och tillslut så exploderar det utav värmen.

Utöver den jättestora explosionen som bildas så skickas massor utav radioaktivitet ut, radioaktivitet försvinner inte så snabbt, varje strålning har sin halveringstid. Strålningen är farlig, och utöver de som dog i smällen så dog väldigt många i cancer som de fått utav den farliga strålningen.

Japan hade gått ut hårt i kriget och vägrade ge sig, samtidigt hade folk börjat förstå radioaktiviteten och amerikanerna hade tillverkat en atombomb som de promt ville testa, de tog tillfället i akt att göra det och då var det Japan som blev drabbat.

Följderna blev ett sönderbombat land och radioaktivitet.


Raketer
Trots att man redan för tusen år sedan använde sig utav fyrverkerier till underhållningssyfte så var det 1969 som man för första gången fick en människa att sätta sin fot på månen. Men lite innan dess hade man använt raketer i krigssyfte. Det var också då man kom på att man skulle ha flytande bränsle till raketer och konstruera dem så att de skulle kunna återvända tillbaka till jorden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar