onsdag 12 november 2014

Ryska revolutionen

När? 1917
Var? Ryssland
Vad hände? Revolution
Varför? För att de ville ha jämlikhet (Karl Marx parti)
Konsekvenser? Andra länder gjorde en liknande revolution för att få mer jämnlikhet och att folket får vara med och bestämma.


1917 skedde det en revolution i Ryssland. Det var väldigt uppdelat bland folket, Tsaren Nikolaj II var den som styrde hela landet själv. Han var den enda som kunde fixa nya lagar. Marxismen var olika sätt att dela upp folket i, man kan tänka som en pyramid där den som bestämmer sitter högst upp och sedan delas folket in i olika klasser. I feodalismen så var det mark som som gjorde någon mäktigare, i industralism-samhället så var det pengarna som avgjorde det.

Karl Marks ville avskaffa samhället där folk var indelade i klasser genom att försöka vända på steken, fast alla skulle äga allt tillsammans.

Feodamt samhälle, diktatur, misslyckande i krig, områden med vilja om att bli självständiga, svält, ojämnställdhet och stark adel som ägde marken var några anledning bakom deras revolution. Det krävdes förändrig och en önskan om demokrati uppkom.

Det var en revolution i oktober 1905 för att det var missnöje och svält. Sovjeter bildas i ryska städer, det är som demokratiska små föreningar som jobbade för demokrati. Ravolutionen gjorde så att Tsaren fick ge med sig lite om demokrati. Tsaren tvingas dela makt med ett parlament. Det skrivs dock inte upp vilket kan leda till att han kan när som helst bestämma själv.

Första världskriget ledde till en till revolution 1917, missnöje eftersom att det inte hände så mycket under förra revolutionen. Lenin samlar sitt parti och bestämmer sig för att ta makten från parlamentet Tsaren "samarbetar med", de förbjuder andra partier och de tar över makten. De skjuter Tsar-familjen. Inbördeskrig uppstod i missnöje för Lenins parti, de vill inte ha kumunism, de vill ha mer Liberalt. Fast Lenins parti vinner ändå.

Konsekvenser blir att idéerna sprids till övriga delar i världen, alltså mer att demokratiskt samhälle. Stalin tog över efter Lenin, Ryssland blir Sovjetunionen, en supermakt och en enpartistat för att sedan industralieras.

Jag tycker att det var bra faktiskt. Ibland kan det behövas en revolution för att det ska bli bättre. Man får ta det goda med det onda och det hemska klassamhället det hade till en början var bara onödigt. Skrämmande tycker jag. Jag tycker att det är helt sinnessjukt hur man kan dela upp människor på det sättet. Men att avrätta Tsarfamiljen kanske inte heller är rätt, alla förtjänar ett liv. Man kan inte bara gå och skjuta varandra när man blir missnöjd. Jag tycker att det är dåligt. Även i dagens samhälle, att man i rent missnöje skjuter någon bara för att. Får man verkligen inte fram sin åsikt på ett annat sätt? Man kan väl diskutera? Eller är alla bara helt inne i sitt och blind för allt annat? Som vuxna människor måste väl kunna ta en diskussion utan att behöva döda varandra.

Men samtidigt så måste samhället blivit bättre på något sätt och trots att det är grymt att bara ta död på någon så kanske det gjorde det bättre för Ryssarna? Jag hoppas det då jag inte tycker att det är rätt att någon ska behöva sätta livet till. Om jag hade vart Ryss hade jag lätt gått med i en Sovjet i ett tappert försök att införa demokrati i landet. Jag tycker verkligen alla ska få vara med och bestämma, man ska vara lika jämn som alla andra.

Som en Tsar, vad har han gjort för att få sitta på all makt? Födas i rätt familj? Åh, det måste vara krångligt och svårt. Nej, jag blir uppriktigt irriterad, hur kan ens ett samhälle funka på ett sådant sätt? Att en människa som lyckas födas i rätt familj får makten över så mycket människor, alltså nej. För mig funkar inte det någonstans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar