onsdag 19 november 2014

Mellankrigstiden (minikurs)

1. Vad krävde Frankrike av Tyskland? Krigsskadestånd

2. Vad gjorde tyskarna och vad blev resultatet? De tryckte upp massor utav pengar så att det blev inflation.

3. På vilket sätt skulle inflationen gynna Hitler? Han kunde skylla på den, få folk tro att han skulle kunna göra landet bättre genom att skylla på andra som också lever i landet.

4. Beskriv några händelser ur Hitlers liv åren 1908: Han reste till Wien för att söka upp konstakademin i ett misslyckat försök att bli konstnär.

1914: Första världskriget startade och han anmälde sig självmant till trupperna. Han var inte omtyckt utav sina "kompisar" men han var en duktig soldat som belönades med medalj.

1919: Han anslöt sig till ett politiskt parti, nazistpartiet brukade de kallas.

1923: Här ledde han ett misslyckat kuppförsök i München, han hamnade i fängelse där han skrev en bok, han släpptes efter ett år.

5. Nämn fakta om den ekonomiska krisen i Europa: USA hade gett ett lån till Tyskland för att ge dem en chans att fixa deras trytande ekonomi, men på det gick de förlust och den dåliga ekonomin spreds vidare till Europa.

6. Vad var Hitlers budskap? Att alla Tyskar skulle få livsrum och att de skulle ha alla jobben, helt enkelt att Tyskarna var mer värda.

7. Varför röstade folk på Hitler? I hopp om ett bättre liv, att Tyskland skulle bli bättre och att de skulle klara sig efter kriget.

8. Vad hände 1933? Hitler utsågs till rikskansler, chef för den tyska regeringen.

9. Vad hände i mars 1933? Hitler hade rätt till att själv stifta nya lagar.

10. Hur försvann demokratin i Tyskland? Hitler fick röster av de andra partierna och tillslut stod han ensam på all makt.

11. Vad gjorde Hitler när han fick den totala makten? Han förbjöd alla fackföreningar och alla andra politiska partier i tyskland, sedan införde han diktatur kort där på.

12. Vad bestämdes i München? Att de sista Tyskarna krävde var en del utav Tjeckoslavkien och de fick en del också, men Hitler lurade hela världen, det vart inte fred.

13. Vad hände mars 1939? Hitlers tyska trupper tog över Tjeckoslavakien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar