tisdag 25 november 2014

Atomfysik

Vad är en atom? Det allt är uppbyggt av. Inuti atomen finns elementarpartiklar, olika många för olika grundämnen.

Vad är ett grundämne? Det är en sorts atom, det finns olika, exempelvis väte som är nummer ett i det periodiska systemet, då är det väteatomer, alltså grundämnet väte. Vatten är inte ett grundämne då det består utav både väte och syreatomer.

Ungefär hur många grundämnen finns det? 100

Vilka är de tre byggstenarna om tillsammans bildar atomer i olika slag? Neutron, elektron och proton.

Vilka elektriska laddningar har de olika partiklarna i atomen? Neutron - ingen laddning, Proton - positiv laddning (+) och elektron - negativ laddning (-).

Atomen har en kärna, men det mesta utav atomens massa består utav..? tomrum

Vilket är det lättaste grundämnet? Väte

Trots att alla atomer består utav samma tre sorters partiklar är deras egenskaper väldigt olika. Vad är det som avgör vilka kemiska egenskaper ett grundämne har? 
Ett grundämne kan finnas i olika isotoper. Vad är en isotop och vad skiljer vätets tre isotoper åt? En isotop är en atom som har för många eller för få neutroner. Väteatomernas isotoper har en eller två fler neutroner än den riktiga väteatomen.

Vissa grundämnen (och en del ämnens isotoper) är radioaktiva. Vad innebär det? Att ämnet är ostabilt, alltså att det faller isär till andra grundämnen och skickar ut olika sorters strålning då.

Vad betyder ordet ”radio”? Strålning

Vilken nytta kan man ha av joniserande (radioaktiv) strålning inom t.ex. medicinen? Man kan skicka strålning på cancerdrabbade celler så att de dör.

Vad menas med bakgrundsstrålning? Det är strålning som ständigt finns på en viss plats. Det kan vara från Radon i luften eller utav andra anledningar. 

Vilket ämnes atomkärna är den mest stabila av alla? Väte

Vilket ämne används som bränsle i kärnkraftverk? Uran

Vanligt (naturligt) uran innehåller en för liten andel av isotopen uran-235. Vad kallas processen där man ökar andelen uran? anrikning

Hur många kärnkraftverk och -reaktorer finns det i Sverige? 4 (varav 3 är i bruk) 10 st kärnreaktorer finns det totalt.

Hur ska det högaktiva avfallet från kärnkraften förvaras i framtiden?
Förklara begreppen fission och fusion inom kärnfysik. Fission är när man delar radioaktiva ämnen med hjälp av en neutron, fussion är när man sätter ihop atomer för att skapa andra ämnen. 

The society change the world

I think that you can't understand how many times I have stood in the front of the mirror and dislike what I saw. Or maybe you can?

It's so many teenagers who don't like how they look or wish that they had another body, face, hair or whatever. Why? I think that's the society who had change the world and our thoughts about ourselves.

Already when we were kid's our parents give us (at most us girls) Barbie and Ken to play with, Barbie with a thin body and Ken with a lot of muscles, they both are which we today will call perfect. But they are plastic, made in a fabric, we can't be like them. Every time we put on our TV at home there are commercials depicting perfect (photoshoped) bodies who show clothes, perfect faces with make up or hair I only have in my dreams.

I'm not plastic, not you either, we are humans and we all are beautiful in our own way. Our bodies is perfect and they are fantastic, even though we don't have bodies like Barbie and Ken. I want to go around in the city and not be afraid of being judged. Judged because I am who I am, judged because I don't have a body like Barbie.

In the beginning humans were shaped after the world, but now it's the world who is shaped after the humans. Even the society has changed the world, we are all going to be the same. We make the space between frames smaller and smaller, we all going to be same as everyone else. How boring? We all going to look alike everyone else, we going to wear same clothes, like the same things, nobody are dare to go agains the flow. Afraid to be judged.

That's wrong, I want to know people who are different, I want all to be different and I want that all like themselves and don't try to change because someone thinks that we aren't good enough.

We are all humans, in different bodies with different thoughts, and we are all perfect, exactly the way we are.

måndag 24 november 2014

John Steinbeck

John Steinbeck, var en författare i Kalifornien. Han växte upp i depressionen där och hans böcker som han vann mest framgång med var de han skrev med mycket medlidande i de som hade det svårt under den tiden. Exempelvis de som bodde på landsbygden.

Förutom att han var författare hade han även provat på andra yrken, journalist, målare och fruktplockare. Men vid 33 års ålder så övergick han helt till heltidsförfattare.

Möss och människor blev boken han slog igenom med, men innan dess hade han skrivit andra verk, Blod och guld var en utav dem, det var hans debutroman, dock blev det en flopp och han lyckades inte med den romanen, men skam den som ger sig.

Utöver Möss och människor så skrev han andra verk som Pärlan, Det stora kalaset och Öster om eden.

Typiskt hans stil är att skriva verklighetstroget eftersom att han levde i just den perioden då det var en jobbig tid där han levde just då. Då fick han inspiration utav verkligheten och ville förmedla den ut till andra som kanske inte var mitt i skiten som han befann sig i.

Jag tycker att han verkar som en bra författare. Att få andra som kanske inte är mitt i skiten att se hur det ser ut för folk som är där. Jag tror att en sådan bok skulle kunna beröra väldigt mycket och att se något i ett annan eller en annans perspektiv för att kunna få en överblick över det hela.
Dessutom så är det bra för än själv att jobba med att folk ska känna igen sig i något, jag tror att det lockar fler ögon åt sig och att fler blir nyfikna att läsa någonting om verkligheten, någonting som folk faktiskt känner igen sig i.

onsdag 19 november 2014

Mellankrigstiden (minikurs)

1. Vad krävde Frankrike av Tyskland? Krigsskadestånd

2. Vad gjorde tyskarna och vad blev resultatet? De tryckte upp massor utav pengar så att det blev inflation.

3. På vilket sätt skulle inflationen gynna Hitler? Han kunde skylla på den, få folk tro att han skulle kunna göra landet bättre genom att skylla på andra som också lever i landet.

4. Beskriv några händelser ur Hitlers liv åren 1908: Han reste till Wien för att söka upp konstakademin i ett misslyckat försök att bli konstnär.

1914: Första världskriget startade och han anmälde sig självmant till trupperna. Han var inte omtyckt utav sina "kompisar" men han var en duktig soldat som belönades med medalj.

1919: Han anslöt sig till ett politiskt parti, nazistpartiet brukade de kallas.

1923: Här ledde han ett misslyckat kuppförsök i München, han hamnade i fängelse där han skrev en bok, han släpptes efter ett år.

5. Nämn fakta om den ekonomiska krisen i Europa: USA hade gett ett lån till Tyskland för att ge dem en chans att fixa deras trytande ekonomi, men på det gick de förlust och den dåliga ekonomin spreds vidare till Europa.

6. Vad var Hitlers budskap? Att alla Tyskar skulle få livsrum och att de skulle ha alla jobben, helt enkelt att Tyskarna var mer värda.

7. Varför röstade folk på Hitler? I hopp om ett bättre liv, att Tyskland skulle bli bättre och att de skulle klara sig efter kriget.

8. Vad hände 1933? Hitler utsågs till rikskansler, chef för den tyska regeringen.

9. Vad hände i mars 1933? Hitler hade rätt till att själv stifta nya lagar.

10. Hur försvann demokratin i Tyskland? Hitler fick röster av de andra partierna och tillslut stod han ensam på all makt.

11. Vad gjorde Hitler när han fick den totala makten? Han förbjöd alla fackföreningar och alla andra politiska partier i tyskland, sedan införde han diktatur kort där på.

12. Vad bestämdes i München? Att de sista Tyskarna krävde var en del utav Tjeckoslavkien och de fick en del också, men Hitler lurade hela världen, det vart inte fred.

13. Vad hände mars 1939? Hitlers tyska trupper tog över Tjeckoslavakien.

tisdag 18 november 2014

Atombomber

1. Vid kusten i söder ligger de båda, Nagasaki båda på kusten åt väst.

b. För att båda två var städer med goda handelsvägar och dessutom bra industri, utöver det så vetter dem ut mot de andra länderna som deltog i det andra världskriget. Sen hade hade de bombat först och just de två städerna var inte bombade sen innan, Amerikarnerna som ville se atombombens funktion såg det som ett tillfälle att ta i akt.

2. En atombomb är en bomb som fungerar genom en kärnreaktion. Genom att man delar på tunga ämnen, detta kallas fission. Det är mycket mer kraftfullt än något annat vapen och sprider ut en hel del radioaktiv strålning som ger skador på människan, exempelvis cancer.

3. Jag tycker inte att det är okej att bomba något överhuvudtaget. Men på andra sidan så tog andra världskriget slut snabbare och man kanske skonade många liv där. Men vad är det som får det att bli okej att bomba oskyldiga människors städer då? Om jag dödar någon på ett krigsfält så dödar ja ändå någon som gått med i kriget. Som utgör lika stor skada själv, någon som också dödar andra. (Dock tycker jag inte att kriga är okej över huvudtaget, liksom hallå? Vuxna människor??? Väx upp och lär er ta en diskussion.) Jag tror att kriget hade kunnat lösa sig på ett annat sätt än att ta död på oskyldiga.

b. för: De slipper offra sina soldater, de ville få slut på kriget, de ville testa sin makt, de ville få Japan att ge sig.
emot: Cancer, strålning med lång halveringstid, många oskyldiga dog, alla städer nerbombade.

c. Helt sjukt, galet. Hur kan man vara så besatt utav att ta död på människor så att man kan göra en sådan sak? Det övergår mitt förstånd. Om man tvunget ska bomba så är det väl onödigt att sända ut massa radioaktivitet som ger cancer till de som inte tog i själva explosionen.

måndag 17 november 2014

Fjärde riket s. 345 - 393

Om man är mitt i en situation i verkligheten så är det ibland svårt att se det. Man ser inte allt som sker runt omkring förs man spräcker hål på bubblan. Då ser man allt. Det är inte alla elever i en klass som spräcker hålet på bubblan och blir kvarhasande i det gamla självklara. Att då läsa om en skolklass och ganska över dramatiserade saker som sker där kanske får än att vakna upp, tänka om och inse att man kanske bör passa sig för vissa eller att man kanske ska sätta ner foten där saker egentligen är fel.

För att kunna se verkligheten för alla. Om man som exempel tar att det finns en jättepopulär tjej i klassen som man då som "opopulär" tror har det jättebra och är väl tillfreds med livet kanske är jätteledsen egentligen.

Fjärde riket s. 330 - 345

För att hon mår dåligt, har självskadebeteende och vill dö och behöver få ut det någonstans på någonting. Kanske för att söka uppmärksamhet, men det tror jag inte, jag tror bara att hon behövde få det ur sig och det första hon kunde skriva det på var skåpet. Kanske är det ett rop på hjälp i hemlighet för att folk kanske ska uppmärksamma hur verkligheten ser ut för henne. För att på ett sätt visa för andra att det kanske inte är så som det ska vara.

Fjärde riket s. 315-330

Skolan behöver det.
  s        p        

Fjärde riket s. 300 - 315

hej hej hej hej

Fjärde riket s. 285-300

Ett verb är någonting man gör och grundformen är då man kan säga "att" innan, exempel "att springa".

Presens (att man gör det nu), imperfekt/preteritum (att något gjorde någonting då), perfekt (något man HAR gjort), pluskvamperfekt (att något hade gjort nått), futurum (att man ska eller kommer göra någonting), kondiotionalis (att man skulle göra något)

Temaformer är finita och infinita.

 att läsa
hon läste
hon har läst
han hade läst
han ska läsa
hon skulle läst

att tala
han talade
han har talat
han hade talat
han ska tala
han skulle talat

att fråga
jag frågade
jag har frågat
jag hade frågat
jag ska fråga
jag skulle frågat

att ringa
hon ringde
hon har ringt
hon hade ringt
hon ska ringa
hon skulle ringt

att le
han log
han har lett
han hade lett
han ska le
han skulle lett




Fjärde riket s. 270 - 285

Varför är du så besatt utav att bli/vara populär?

Vi valde denna frågan till Blenda eftersom att hennes enda önskan är att vara populär och hon är beredd att gå så långt för att bli det. Varför kan man inte bara vara sig själv och nöja sig med att kanske inte alltid stå i det största rampljuset.

Fjärde riket s. 255-270

Hon kom in i skolan mitt i en termin, det märktes tydligt om hur det beskrevs i början av boken, sedan så skulle hon börja en ny skola efter jul. Alltså utspelar sig boken under kanske en halv termin.

onsdag 12 november 2014

Ryska revolutionen

När? 1917
Var? Ryssland
Vad hände? Revolution
Varför? För att de ville ha jämlikhet (Karl Marx parti)
Konsekvenser? Andra länder gjorde en liknande revolution för att få mer jämnlikhet och att folket får vara med och bestämma.


1917 skedde det en revolution i Ryssland. Det var väldigt uppdelat bland folket, Tsaren Nikolaj II var den som styrde hela landet själv. Han var den enda som kunde fixa nya lagar. Marxismen var olika sätt att dela upp folket i, man kan tänka som en pyramid där den som bestämmer sitter högst upp och sedan delas folket in i olika klasser. I feodalismen så var det mark som som gjorde någon mäktigare, i industralism-samhället så var det pengarna som avgjorde det.

Karl Marks ville avskaffa samhället där folk var indelade i klasser genom att försöka vända på steken, fast alla skulle äga allt tillsammans.

Feodamt samhälle, diktatur, misslyckande i krig, områden med vilja om att bli självständiga, svält, ojämnställdhet och stark adel som ägde marken var några anledning bakom deras revolution. Det krävdes förändrig och en önskan om demokrati uppkom.

Det var en revolution i oktober 1905 för att det var missnöje och svält. Sovjeter bildas i ryska städer, det är som demokratiska små föreningar som jobbade för demokrati. Ravolutionen gjorde så att Tsaren fick ge med sig lite om demokrati. Tsaren tvingas dela makt med ett parlament. Det skrivs dock inte upp vilket kan leda till att han kan när som helst bestämma själv.

Första världskriget ledde till en till revolution 1917, missnöje eftersom att det inte hände så mycket under förra revolutionen. Lenin samlar sitt parti och bestämmer sig för att ta makten från parlamentet Tsaren "samarbetar med", de förbjuder andra partier och de tar över makten. De skjuter Tsar-familjen. Inbördeskrig uppstod i missnöje för Lenins parti, de vill inte ha kumunism, de vill ha mer Liberalt. Fast Lenins parti vinner ändå.

Konsekvenser blir att idéerna sprids till övriga delar i världen, alltså mer att demokratiskt samhälle. Stalin tog över efter Lenin, Ryssland blir Sovjetunionen, en supermakt och en enpartistat för att sedan industralieras.

Jag tycker att det var bra faktiskt. Ibland kan det behövas en revolution för att det ska bli bättre. Man får ta det goda med det onda och det hemska klassamhället det hade till en början var bara onödigt. Skrämmande tycker jag. Jag tycker att det är helt sinnessjukt hur man kan dela upp människor på det sättet. Men att avrätta Tsarfamiljen kanske inte heller är rätt, alla förtjänar ett liv. Man kan inte bara gå och skjuta varandra när man blir missnöjd. Jag tycker att det är dåligt. Även i dagens samhälle, att man i rent missnöje skjuter någon bara för att. Får man verkligen inte fram sin åsikt på ett annat sätt? Man kan väl diskutera? Eller är alla bara helt inne i sitt och blind för allt annat? Som vuxna människor måste väl kunna ta en diskussion utan att behöva döda varandra.

Men samtidigt så måste samhället blivit bättre på något sätt och trots att det är grymt att bara ta död på någon så kanske det gjorde det bättre för Ryssarna? Jag hoppas det då jag inte tycker att det är rätt att någon ska behöva sätta livet till. Om jag hade vart Ryss hade jag lätt gått med i en Sovjet i ett tappert försök att införa demokrati i landet. Jag tycker verkligen alla ska få vara med och bestämma, man ska vara lika jämn som alla andra.

Som en Tsar, vad har han gjort för att få sitta på all makt? Födas i rätt familj? Åh, det måste vara krångligt och svårt. Nej, jag blir uppriktigt irriterad, hur kan ens ett samhälle funka på ett sådant sätt? Att en människa som lyckas födas i rätt familj får makten över så mycket människor, alltså nej. För mig funkar inte det någonstans.

tisdag 11 november 2014

The fault in our stars, chapter 14-25

After a really good trip they arrived at home. Hazel saw Augustus get more sick. He is going to die. One day he ask her to write a speech for him, he going to have a forfuneral, so she went to the literal heart of Jesus.

So she and Isac had a forfuneral for him and eight day after that Augustus died. On his real funeral she couldn't tell her speech so she improvised a speech.

After a while he started to search for something Augustus has written for her. She didn't find anything. But she send a mail to Peter van Houten's assistant, she answered and there was a massage Augustus has written.

måndag 10 november 2014

1900-talets tekniksprång (ej klar)

T-forden
T-forden sägs vara bilen som satte värden på hjul. Detta var för att den var billig att tillverka och man kunde tillverka många på kort tid. Bakom skapandet av alla dessa bilar så låg det något så enkelt som ett löpande band. Utöver att de nu hade skaffat sig ett löpande band som hjälp så beställde de färdiga delar till fabriken så att det bara var att sätta ihop bilen. Att den var så mycket billigare och enklare än andra bilar att tillverka gjorde så att den vart mycket billigare för vanliga familjer att införskaffa. Detta gjorde alltså så att fler hushåll kunde ha en bil, alltså att världens befolkning sattes på hjul.

Anledningen till att Henry Ford (mannen som låg bakom denna masstillverkning utav billiga bilar) gjorde detta för världen var ju givetvis för en enorma summan pengar han fick in. Om man exempelvis säljer 10 bilar för 10 000 kr styck eller 3 bilar för 20 000 så tjänar han mycket mer på att sälja många billigare bilar.

Följer utav detta var såklart miljöproblem. Trots att de trodde att de hade löst sitt hästbajs-problem så uppkom växthuseffekten. Städerna växte sig större för att man nu fann möjligheten att åka tvärs över städer, exempel att man bor på ena sidan av stan och jobbar på andra.


Kulsprutan
Under första världskriget kom kulsprutan till världen. Detta resulterade till ett stort blodbad, alltså så var det ett effektivt redskap i krig då det på bara några minuter kunde ta död på flera hundratals soldater. I ett försök att överleva kulsprutan så grävdes skyttegravar där de låg och lurade i striderna.

Den fungerade genom att patronerna i kulsprutan är fäst i ett band och med hjälp av detta så kan en kulspruta skjuta flera hundra skott i minuten som har en räckvidd på ca en kilometer. Så när man klickar på avfyraren så laddar den sig själv, därför kunde man skjuta så snabbt.

Följderna blev att krigen blev mycket mer mekaniska, så småning om började de sätta kulsprutan på bilen, flygplan osv. Det blev mycket lättare och man kan delta i krig utan att utsätta sig själv för risker eller någon dålig upplevelse.


Radion
Under 1890-talet så utvecklade man de radiovågor vi använder oss utav idag. På så sätt kan man på ett enkelt sätt förmedla något snabbt, vilket man behövde i andra världskriget. Det var då man tog sig ann och utvecklade radiotekniken.
Radion funkade genom att man alstade radiovågor igenom elektriska urladdningar, över ett gnistgap och mellan två metallkulor. Sen omvandlas det till en morsekod till mottagaren.

Radion blev billigare och började masstillverkas, detta ledde till att nästan alla hushåll kunde ha råd med en radio till hemmet, dessutom så var det många som blev kunniga inom ämnet. Samtidigt så fanns det ett behov utav att kunna nå folk på långt avstånd snabbt.

Följderna blev att det blev mycket enklare att kommunicera med andra på ett snabbt och enkelt vis.


Atombomben 
Historiens första och förhoppningsvis sista atombomber i krig fälldes över Japan under andra världskriget 1945. Bomber som fungerade på samma sätt som ett kärnkraftverk. De använder sig utav fission vilket innerbär att man skjuter en neutron på ett tungt radioaktivt ämne exempelvis uran. En kedjereaktion bildas och fler neutroner klyver uranatomerna och tillslut så exploderar det utav värmen.

Utöver den jättestora explosionen som bildas så skickas massor utav radioaktivitet ut, radioaktivitet försvinner inte så snabbt, varje strålning har sin halveringstid. Strålningen är farlig, och utöver de som dog i smällen så dog väldigt många i cancer som de fått utav den farliga strålningen.

Japan hade gått ut hårt i kriget och vägrade ge sig, samtidigt hade folk börjat förstå radioaktiviteten och amerikanerna hade tillverkat en atombomb som de promt ville testa, de tog tillfället i akt att göra det och då var det Japan som blev drabbat.

Följderna blev ett sönderbombat land och radioaktivitet.


Raketer
Trots att man redan för tusen år sedan använde sig utav fyrverkerier till underhållningssyfte så var det 1969 som man för första gången fick en människa att sätta sin fot på månen. Men lite innan dess hade man använt raketer i krigssyfte. Det var också då man kom på att man skulle ha flytande bränsle till raketer och konstruera dem så att de skulle kunna återvända tillbaka till jorden.




onsdag 5 november 2014

Cesium

Ett radioaktivt ämne är ett ämne som är ostabilt. Alltså ett ämne som faller isär och skickar ut strålning tills det landar som ett stabilt ämne tillslut.

Cesium är ett sådant ämne som är ostabilt, dess förkortning är Cs. Atomnummret är 55 och masstalet är 132,9 om det inte är en isotop. Det finns 8 isotoper av cesium.

1882 så upptäcktes Cesium via en spektrumanalys, det var två Tyskar som fann ämnet, Gustav Kirchhoff och Robert Bunsen. Carl Setterberg framställde metalliskt cesium år 1882.

Cesium är i grund och botten inget radioaktivt ämne, utan de är de konstgjorda isotoperna som är det. Det finns en isotop som det vanliga cesiumet har spår i sig utav som är radioaktivt. Men eftersom att den enbart sänder ut betastrålning så försvinner bara neutroner så den kommer förr eller senare landa på Cs133 vilket inte är radioaktivt. Eller så omvandlas det till Balium, balium är inte heller radioaktivt.

Isotopernas halveringstid är:

134 - 2,0648 år
135 - 23•10(6) år
136 - 13,6 dagar
137 - 30,17 år

Man kan ha användning för cesium i klockor tillexempel. Klockor som endast går 5 sekunder fel efter 300 år har cesium i sig. Även i en elektronör för att få bort oönskat syre.

Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cesium
http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/cesium
http://www.studera.com/nytto/persys/element/cs.htm


tisdag 4 november 2014

The fault in our stars, chapter 12,5 - 14

Augustus and Hazel went home from Anna Frank's house, and the morning after that they told Hazel's mum what happend at Peter's house. Then Hazel and Augustus decided to take a walk, on the walk Augustus tell her that he has cancer.

The fault in our stars, chapter 11,5-12,5

Peter van Houten is very unpleasant, they started to yell on them. After a while when they have feuding Augustus and Hazel get out from his house. 

His assistant follow then out and ask them if they want to go to Anne Franks house. But there was no elevator and so many stairs. It's hard for both Hazel and Augustus, but when they finally get up they kissed, in front of everyone. 


Homework: grammar

måndag 3 november 2014

Fjärde riket s. 240 - 255

Smink, för att Hedvig använder sig av väldigt mycket smink och det nämns flertal gånger i boken.

Röstlåda, för att det ska röstas fram två som ska till Bryssel och Blenda, Penny och LSD kämpar för att Kalle och Anja ska få åka dit, alltså vill de att de två ska vinna omröstningen.

Talarpodie, för att Blenda blir inspirerad av Hitler som höll mycket tal. Hon höll själv ett väldigt bra tal inför skolan.

Basebolljacka, för att man får ett intryck utav att alla killar har en sådan i boken.

Bronsvalen, för att de började ha sina "möten" där och att de än träffas där för att prata.