onsdag 7 maj 2014

Världens befolkning (film) sammanfattning

Filmen om världens befolkning var nyttig att se. Jag har lite grann velat blunda för detta och verkligen inte velat att det ska bli överbefolkat. Det räcker väl med den folkmängden vi är idag på denna planet, det finns tillräckligt mycket fattigdom och familjer som inte har någonstans att bo eller tillgång till mat och vatten. Det är hemskt.

Men då han berättade att det faktiskt inte kommer skjuta uppåt så länge till enligt hans forskning så kunde jag dra en lättnadens suck. Att forskning nu har visat att man inte längre behöver femtioelva ungar per familj för att inte "utrota" sin släkt, utan att nu snittet ligger på 2 barn till familj i många länder.
Det är bra, nu när man också lever längre.

Han berättade väldigt tydligt, drog paralleller och var verkligen engagerad i det han hade fått fram, och vill verkligen nå ut till sin publik. Han var jätterolig att lyssna på, han ville verkligen att alla skulle förstå, att så här ligger det till.

Man fick också se många inklippta sekvenser på familjer i olika länder, hur dem har det, hur många barn dem har och att det var viktigt för dem med preventivmedel för att slippa oönskade graviditeter.
Också hur mycket småsaker skulle kunna hjälpa dem, exempelvis en cykel.

Han visade så mycket, statistik över barn per kvinna och ålder i snitt, utvecklingen på våran planet är stor och vi överlever, lever längre och behöver inte föröka oss som tokar för att våran art ska leva kvar eftersom att sjukvården är bättre.

Han berättade också lite om hur vårat fossila bränsle fördelas, och det förvånar mig alltid lika mycket om hur stor skillnad det faktiskt är på att bo i ett "rikt" land som Sverige om vi jämför med afrikanska fattiga länder. Man inser lite mer för varje dag, att man har det så himla bra egentligen.



Egen tanke: 
Ett klipp som verkligen fastnade på min näthinna, som verkligen tog mig med storm och som verkligen var så fint, det var när en familj i ett utav de fattigaste länderna samlade och samlade pengar för att kunna köpa en cykel.
Ja, precis, en cykel, en sån som är en självklarhet för oss, en sådan som nästan alla i ett hushåll har varsin. Dem gick efter vatten varje dag, det kunde ta upp till halva dagen för att få vatten till familjen, tänk så mycket EN CYKEL hade kunnat hjälpa familjen.
Sedan visades det ett klipp när familjen äntligen hade råd och pappan gick för att köpa sig deras efterlängtade cykel, det tog tid att ta sig dit med snabbare trots att han vinglade kom han hem. Och när han körde upp till huset, där stod hela familjen/släkten och applåderade med leendena från öra till öra, det var så fint, så otroligt fint. Mannen kom incyklande på deras alldeles egna cykel och hela familjen står och applåderar, så himla fint.


Diskussionsfrågor:

Ifall det hade vart så att folk skaffade många barn trots att alla överlevde. Hur hade man då kunnat göra för att befolkningen skulle sluta öka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar