tisdag 6 maj 2014

Bortbytingen

Texten handlade om att ett par som av olyckshändelse tappade sin enda son under en ridtur. Ett troll tog sig an att sno barnet och lämnade sitt egna barn. Frun i paret hade inte hjärta att lämna honom, så hon höll honom nära och tog hand om honom som om han vore hennes egna barn, vad alla andra än sa. Alla kollade snett på henne och tyckte att hon var helt dum i huvudet som till och med offrade sitt liv för denna trollungen. Men att hon verkligen brydde sig så mycket om detta barn var det som gjorde att dem fick sin son tillbaks.


Diskussionsfrågor 

Om du nu inte haft facit i hand och vetat att det skulle gynna dig att ta hand om trollungen ifall det hade vart du som råkade ut för denna händelse, hade du då tagit hand om den eller försökt göra dig av med den? Varför?

Om du hade vart piga/dräng på gården, hade du då respekterat fruns val eller hade du kollat snett på henne i alla dessa år?

Under ett flertal gånger i texten nämns det att kvinnan har "någon högra makt" över mannen, är det sånt som även finns i vanliga relationer? Och vad tycker du om det?

Vad är det för budskap bakom texten tycker du? Och varför tycker du det?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar