onsdag 12 februari 2014

Om jag var religiös

Egentligen är jag inte religiös någonstans. En ateist som tror på vetenskapen och är sällan uppe och svävar någonstans med gudar och ett paradis.
För mig så är det svår att faktiskt förstå hur det är att vara religiös och ha sina ritualer, be eller liknande.
Men jag står för de mänskliga rättigheterna, jag vill att alla ska bli bahandlade på samma sätt, jag vill inte att det ska finnas alldeles för mycket orättvisor och jag vill verkligen att alla ska ha samma tillgångar och möjligheter. En humanist kanske man också kan kalla vad jag är?
Om jag skulle välja en religion utav hindusimen och buddhismen så skulle jag valt buddhismen.


Jag tycker att buddhismen har det bästa tänker utav egentligen alla religioner. Dem strävar efter att hitta en inre ro och ett begärfritt liv.
Jag som person är en sådan som vill ha, jag vill göra eller vill åka dit eller dit. Och ett liv tan begär, klart att man skulle må bättre av det. Dessutom så har dem inte så mycket om gudar inblandade i leken.
Meditera för att själv må bra och verkligen hitta sig själv tycker jag låter mycket mer frestande än att be. Att bli "upplyst" och uppnå nirvana när man har ett begärfritt liv, det känns som en rättvis belöning.

Sen att ha det gnagande i bakhuvudet att man kommer återfödas skulle jag nog ändå tycka var lite stressande.
Jag tror att allt händer utav en anledning och att man bara lever en gång har också en anledning, och ifall man lever livet rätt så är en gång tillräckligt.



Om jag istället skulle vart en hindu så hade jag hoppats på att födas i en kast som är ganska medelmåttig. Jag tycker att kastsystemet skulle man lika gärna kunna slänga i sopporna. Att döma människor eller att lägga dem i fack är så fel det kan bli.
Att få gifta sig eller bara vara med personen man älskar tycker jag ska tillhöra allas rättigheter.

Dem tror på väldigt många gudar, polyteism, och jag skulle nog tillbe dem jag känner mig lika med. De starkaste gudarna också, som kanske kunde skona mig från orättvisor och krig.

Men en sak som jag faktiskt tycker att hinduerna gör bra är att dem inte äter djur.
För en sak jag verkligen tycker är att alla ska ha lika värde. Även djuren. Dem har också ett liv, att vi människor råkade bli den arten som utvecklades med raketfart och fick övertaget i världen är väl egentligen bara en slump.
Jag hade lika gärna kunnat födas som ett djur, exempelvis en ko, då hade jag väl inte velat att jag skulle leva bara för att en annan art skulle göda mig för att sedan  döda mig. För att ha någonting att äta.
Kanske är det lite fel av mig att säga det då jag inte är vegetarian.
Jag vill att vi behandlar djuren som vi vill bli behandlade av dem. Alla är vi olika och jag anser det ganska respektlöst att döda djur för att vi ska få mat.
Jag menar, hur respektlöst är inte det??
Samma ifall det är en hund som är farlig, dem kan dömas till döds och vi i Sverige har fört bort dödsstraff. Vi hyllar det och tycker att det är bra.
Ska inte det bli lika behandling för en hund då?

Även här hade tanken på samsara vart någonting som stressat mig. Att livet går runt som ett kretslopp och att man verkligen inte kan ta sig ur det innan man har tillräckligt bra karma.
Jag vill inte leva igen, jag vill inte det. När jag dör så har jag dött av en anledning, då har jag tillfört mitt till världen och jag tycker inte att man ska stanna kvar här i onödan igen då. Varför inte ge chansen till någon annan, helt ny att få leva?
När man har levt klart så lämnar man över sin plats till någon ny, annars blir det överbefolkat.
Därför skulle jag verkligen försöka hålla koll på min karma.

På det sättet förstår jag ändå hinduerna, att dem har något att sträva efter, att inte återfödas, att uppnå moksha.
För jag känner verkligen inget behov vid att göra det.

En sak jag som väldigt många andra förmodligen hade gjort ifall jag hade vart hindu är att försöka åka till Ganges. Jag vet själv att det finns platser man strävar efter att åka till. Platser man verkligen känner att man någon gång vill sätta sin fot på och kunna säga "jag har varit där".
Att kunna se vattnet som är en symbol för liv.
Det är viktigt för dem.

Att bli begraven där, eller krimerad och bli utströdd över Ganges.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar