måndag 25 mars 2013

Home del 1



Filmen handlar mycket om jordens resurser och hur allt utvecklas. Hur vi människor förändrar världen och hur mycket vi använder utav tillexempel olja, vatten och mineraler vi använder. 20% av jordens befolkning använder 80% av dessa och tvärt om, det är inte rättvist. Även fast jag är glad över att jag tillhör den 20% så tycker jag att det inte är rättvist att vissa människor har det mycket sämre.

fredag 22 mars 2013

Bokrecension Flyga Drake

Jag har läst ut boken som heter Flyga Drake av Khaled Hosseini.

De viktigaste personerna i boken är Amir, Hassan och Baba tycker jag. Det börjar med en miljö för länge sedan då Amir och Hassan var små, man fick läsa under en så lång tidsperiod under hanns uppväxt. Men de började med att leva i ett gammalt Afghanistan för att sedan flytta till ett lite äldre Amerika.

Boken handlar om två vänner som växer upp tillsammans i ett fredligt Afghanistan. Sida vid sida, den ena en slav till den andre fast ändå så tajta. Tills den dagen Hassan blev våldtagen i en gränd, Amir fegar ut och flyr därifrån utan att gå fram och försvara. Med det dåliga samvetet gnagande i bakhuvudet började han må dåligt, på riktigt, men tillslut kunde de inte döljas längre och Hassans och hans "far" flyttade där ifrån. Då flyttade Amir och Baba till Amerika, började om på nytt men Amir glömde aldrig Hassan. Åren gick, han växte och blev en vuxen man, tvingades att klara sig själv efter Babas död i cancer. Träffar sin fru och får reda på saker som han verkligen inte hade trott. Han åker tillbaka till Afghanistan och letar reda på sin brorson som inte är den lättaste att vinna förtroende för. Kampen mot orättvisan att han inte skulle få adoptera honom jagar honom i hälarna samtidigt som att han blir rejält skadad. De slutar i alla fall med att han åker tillbaka med sin brorson och dom bli välkomnade med öppna armar av Amirs fru. 

Språket ät lita gammalt och ord från andra språk blandas in här och där. 

Budskapet i boken tycker jag att både rika och fattiga kan bli så nära kompisar och det att ärlighet alltid varar längst.

Jag tycker att boken får en 4 av 10 efter som att den var så himla seg att läsa, den var långsam och mycket "onödigt" skrevs med. Men den blev i alla fall lite bättre längre in, i boken, fast jag skulle nog aldrig välja och läsa e sådan här bok, inte min stil av bok.

Cypern i ekonomisk kris (Veckans nyhet v. 12)

I det senaste har ekonomin på Cypern bara frusit, stått helt stilla. De två största bankerna på Cypern är nära en konkurs, EU ger dem inga lån efter som att Cypern själva inte hjälper till med att rädda deras banker. 
Bankerna kanske aldrig öppnar igen. 
Cypern försöker få hjälp av Ryssland som gett dem stora lån innan. Igår torsdag så var politikerna på möte för att försöka rädd Cyperns banker.

Källor: http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/cyperns-ekonomi-ar-helt-djupfryst_8015130.svd
http://www.8sidor.se/utrikes/2013/03/annu-ingen-losning-pa-cyperns-kris

Jag hoppas att dom tänker smart den här gången, för så som jag läste så har ju Cypern lånat av Ryssland tidigare och nu är dom i kris igen. Men antingen så får dom skapa en rullians på pengarna eller så får dom snåla med pengarna och spara sig. Vad dom väljer vet jag inte vad jag vill att dom ska, tycker att de får politikerna hitta på ett bra sätt att göra.


onsdag 20 mars 2013

Träslöjd, Utvärdering nyckelpigor i kopparplåt

Anteckningar:

Måndag 21/1-13  Idag så har jag skölpat ut lite ur träbiten, imorgon ska jag fortsätta med det.

Tisdag 22/1-13  Idag har jag skölpat ur ännu mer, det blev litre för djupt, men vi ska testa om det fungerar ändå.

Måndag 28/1-13  Idag filade jag och slipade min plåtbit som jag har klippt ut, nästa gång ska jag fortsätta skölpa ur min andra lite mindre nyckelpiga jag håller på med.

Måndag 4/2.13  Idag har jag skölpat ur min andra nyckelpiga sen klippt plåtbiten till den och filat och slipat den, Sen har jag pankat plåtarna också det gick faktiskt! Sen ska jag fortsätta att förbereda lödning nästa gång.

Måndag 11/2-13   Idag så har jag förberett lödning, jag ska fortsätta med det nästa gång. 

Måndag 25/2-13 Idag så har jag lödat, det blev bra, sen så ska jag fixa benen så att dom lir lika långa.

Måndag 4/3-13  Idag så har jag gjort benen lika långa och böjt dom rätt, sen tejpade jag där jag inte ville att det skulle bli rött, sen så sprejade jag den röd.

Resten av lektionerna har jag målat, slipat och gjort så att man ska kunna sätta fast nyckelpigorna i träbiten även gjort en upphängnings anordning

Jag kom på tanken med att göra nyckelpigor för att jag tyckte att det skulle vara lagom lätt, så att jag lärde mig hur man lödade och hur man jobbade med plåt och för att jag tycker att nyckelpigor ser färgglada ut. Av färg blir man glad. Efter det var första gången jag jobbade i plåt så var målet att bara lära mig hantera verktyg för att jobba i plåt och få fram det jag ville. Lära mig jobba i plåt. Och jag tycker att jag har lyckats helt okej med mitt mål.

Såhär blev resultatet:




Arktis grupparbete



Om vi börjar borra upp olja så så kan det bli att oljeplattformen går sönder och en massa olja kommer ut i havet. Globalt så kommer växthuseffekten bli större och de påverkar mycket. Tillexempel att isarna smälter, det blir översvämningar och tusentals människor tvingas flytta från att deras hus för att de ligger under vatten.



1. Lokalt så påverkar det ju att man förstår miljön och ifall en oljebåt går sönder så kommer ju olja ut i havet och det kan påverka livet i vattnet. Om ett annat land hämtar upp olja t.ex så kan ju landen som ligger i Arktis bli arga och så kan det ju bli konflikter mellan länderna om oljan som ger pengar.
Globalt påverkar det ju att om oljan eldas upp så blir det ju mer koldioxid i luften så blir växthuseffekten större och då blir det mer klimatförändringar t.ex att havsnivån stiger, personer tvingas lämna sina hem. Torkan på vissa ställen bli värre och så vidare.

2. Oljebolagen vill borra efter olja och så finns det miljögrupper som vill rädda naturen.

Skolmaten är underskattad


Jag tycker faktiskt att att skolmaten är bra i Sverige, jag är nog en utav de fåtal som tycker så, överallt hör jag folks eviga klagande på just skolmaten. Är det verkligen så illa? Eller är det bara jag som på något sätt är, annorlunda? Eller är det bara så att det har blivit en grej med det här skolmaten är äcklig, kanske är det bara personer som är rädda att bli dömda för att de kanske helt enkelt gillar skolmaten.

Jag tror faktiskt inte det har gått en dag då jag har gått till skolmatsalen utan att jag har hört någon klaga på att maten är äcklig, potatisen hård, utseendet grått eller att maten helt enkelt inte är god. Okej, man kan inte tycka att all mat är god, det gör nog ingen, men just skolmaten, vad är det med den som är så himla hemskt så att alla ungar nu för tiden inte kan göra något annat än att klaga på den? Jag tror helt enkelt inte att personalen i matsalen tänker förgifta oss med deras soppa eller något. Jag menar tänk på de i fattiga länder som skulle kunna ge sitt hem för att få mat i en matsal varje dag.

Jag skulle nog aldrig vilja bli personal i ett skolmats kök, skulle aldrig orka med stressen och att ge mat åt flera hundra ungdomar som ändå aldrig blir nöjda med det man gjort. Det är ju inte ens deras fel, dom går ju inte in på Ica själva och köper flera kilo potatis, de blir tilldelade mat som de ska tillaga åt oss, tycker att vissa behandlar personalen respektlöst. Dom ser till att vi får mat i skolan, städar och diskar, och vad är tacket? Ingenstans.

Jag minns en dag då vi fick efterrätt efter maten i skolan, hur lyxigt är inte det? Då är det skolan som har lagt ut pengar för att vi ska få nått litet extra efter maten. Vissa ungar var inte ens tacksamma över detta och klagade över att de bara fick ta en. Jag ville inte lägga mig i, jag skakade bara på huvudet och följde med mina kompisar ut ur matsalen.

De i fängelse får dyrare mat än oss i skolan.” Vad är detta för trams? Du kommer hem på eftermiddagen och kan äta exakt vad du vill, du kan äta vad du vill för att bli mätt på morgonen. Ni äter en gång om dagen fem dagar i veckan i matsalen i skolan, de som sitter i fängelse äter där alltid, 3-4 gånger om dagen sju dagar i veckan, ser ni skillnaden? Jag tycker inte de gör så mycket att dom får ”dyrare” mat än oss, allting handlar bara om pengar nu för tiden..

Jag kan medge att jag någon gång har sagt ”Åh, är det korv idag, usch” eller något liknande, men det är ändå skillnad för jag gillar inte korv som är äter hemma heller. Då är det korv i allmänhet jag inte tycker om, inte att jag just pekar ut att ”skolans korv är äcklig”. Men jag brukar äta ganska mycket ändå, för jag orkar inte stå mig en hel dag utan mat. Och då tycker jag att korven är ungefär desamma som den man äter hemma.

Sen undrar jag om det inte bara har blivit en grej det är med att skolmaten är äcklig. Hur många personer som i hemlighet gillar skolmaten som serveras, men har en kompis som tycker att maten i skolan är pest och pina. Jag har i alla fall hört personer klaga högt i korridoren på skolans ”äckliga mat” kompisen går tyst. Eller har jag missat något? Det kanske helt enkelt är coolt att inte gilla skolmaten? I så fall hoppar jag inte på trändtåget.

Tänk på att om du äter mer, så orkar du jobba hårdare, du slipper få en massa hemarbeten som du ligger efter i och du får bättre betyg, för det är väl det som är viktigt? Jag tycker att ni kan hoppa på mitt trändtåg istället för att få bättre betyg. För det är inte coolt att inte äta i skolan.

fredag 15 mars 2013

Att vara en bra vän (bokuppgift v. 11)


                                               Här är en väldigt bra vän till mig

Att vara kompis med någon, det betyder väldigt mycket för mig, att ha en vän, man ska kunna lita på, vara schysst och ställa upp. Men ändå ha det ganska liksidigt, om den ena personen i en kompisrelation är snål och ganska ego då tycker jag inte att den anda personen bara ska tacka och ta i mot, den kan inte bara bjuda och ge, jag tycker man ska ge lika mycket som man tar med andra ord.

Jag tycker att man ska förvänta sig samma saker som man ger till en vän, men om vännen har det svårt eller att den "inte riktigt vet hur man ska vara för att det ska bli rätt" så ska man  försöka vara en "förebild" för den personen. Jag har några vänner som faktiskt är förebilder åt mig, om dom vet om det är ju en annan sak..

Hassan och Amir var grymma vänner när dom var yngre, den ena betjänt till den andra, det är vad jag kallar vänskap. Men där tyckte jag faktiskt inte att vågen vägde riktigt lika, jag tycker att Hassan kunder vart lite hårdare mot Amir, eller att Amir insåg att man borde ställa upp för Hassan lika mycket som Hassan ställde upp för Amir, men Amir gick fel väg, men han skämdes för det, han lärde sig, jag skulle också må sämst ifall jag skulle svikit en vän på det sättet. Men att Hassan berättade för andra i äldre dagar att dom var grymma vänner är starkt, att dom sedan träffades och snackade efter så många år, vänskap det är vad jag kallar det!


Gränspolisen i Stockholm har förbjudits med att kontrollera personer i tunnelbanan



Gränspoliserna har kritiserats hårt mot att dem ha tvingat personer med "annan hudfärg" visa att de verkligen har rätt att befinna sig i landet enligt lag. Vissa av dem känner sig kränkta eller "påhoppade" över detta. Det finns vissa som agerat och säger att poliserna gjort helt rätt och dom hållit sig inom vad regelverket tillåter.
- Vi anser att vi har stöd för att befinna oss i tunnelbanan och beivra brott och hitta folk som befinner sig i landet olagligt, säger dem.




Källor: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5467570
http://www.expressen.se/nyheter/granspolisen-stoppar-jakten-i-tunnelbanan/

Jag tycker faktiskt att det både är rätt och fel, jag menar det finns ju en anledning varför folk tycker saker. Men jag tycker att det är fel att poliser till mestadels har stoppat folk men "mörkare hy", jag förstår dem, jag skulle också känna mig utsatt. Men ändå om det hade vart någon som befinner sig bland oss mot lagen så är det ju bra att dom kontrollerar ordentligt.

tisdag 12 mars 2013

Ozons bidrag till växthuseffekten



Ozon kan också fungera precis som en växthusgas, Ozon tecknas "O3" och det gör så att det kommer in fler farliga strålar innanför atmosfären. Flygplan är en stor orsak till Ozonet, dom släpper ut kväveoxider i den övre troposfären och det gör så att ozonbildningen ökar. Denna effekten tror man bidrar mer till växthuseffekten än vad flygplanets koldioxid utsälpp. Flygplan ökar molnbildningen lite också, och molnen hjälper till med att hålla värmen på jorden så att då blir det ännu lite varmare, flygplanet är en riktigt miljöbov.


Källor: http://www.mimersbrunn.se/Vaexthuseffekten_9925.htm 
http://www.miljoportalen.se/luft/vaexthusgaser/vaexthuseffekt-och-vaexthusgaser-vad-aer-det-egentligen 

fredag 8 mars 2013

Det finns bara en regel (bokuppgift v. 10)





"Alla synder är variationer på stöld, om du dödar en man stjäl du hans liv, om du stjäl hans hustru så stjäl du han rätt till make, om man ljuger stjäl man någon annans rätt till sanningen, det finns inget lägre än att stjäla"

Den texten, jag vet inte hur jag ska formulera mig i ord, men den är riktigt bra. Jag vet inte varför men när jag läste det första gången kände jag bara hur rätt det var. Att man stjäl om man gör något sådant eller liknande. Annars blir det bara,
"Ja, men det är fel"
"Varför är det fel då?"
".."

Om man då svarar att man stjäl nått då, jag vet inte det känns liksom bra att ha en förklaring då.

Vargarna på Falklandsöarna



Vargarna som levde på Falklandsöarna som dog ut på 1800-talet har länge vart ett mysterium. Hur kom de dit? 45 mil från närmsta land, så långt simmar man inte för att nå land. Nu har man tagit lite DNA tester på en uppstoppad sådan varg och sen på en varg från Argentina, då testerna visade lika var vid 1600-talet. Då har man kommit fram till att det var nästan då istiden fortfarande var, då har vattennivån dragit sig ner och dom har kunnat gå över till öarna.


Källor: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mystiskt-hunddjur-kom-over-havet
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=4256&artikel=5463609


Jag tycker det är fascinerande att folk går tillbaka såpass mycket för att kolla hur ett par vargar har tagit sig till en ö 45 mil utanför fastlandet. Men det är ändå rätt häftigt att vi har utvecklats så mycket så att vi kan ta DNA tester och visa hur lång tillbaka det var då det såg lika ut.. Sen tycker jag att det var synd att just den vargsorten dött ut, hade varit kul och lite mer speciellt ifall den hade levt kvar där än idag.



3 labbar med vatten, varmt och kallt och PH-värden

Flasklabb

Försök 1:

Hypotes: Jag tror att det kommer knaka eller nått, det kan hända att den spricker eller att det kommer bubblor.
Om man lägger ett mynt över så händer det inget förutom att isen försvinner.

Kemikalier: vatten

Material: flaska, skål, mynt


Flaskan och det hoppande myntet
När vi vände flaskan upp och ned i varmt vatten




Utförande: Det utan mynt gjorde vi såhär att vi tog en större bägare eller en "bunke" med kokande vatten i sen så satte vi en frusen flaska upp och ned i den.
Med den med myntet så hade vi en frusen flaska och sen la vi ett mynt ovanpå flaskans hals sen så satta vi den med botten först.

Resultat: Det började bubbla lite smått.
Sen med myntet över flaskan så hoppade myntet lite.

Slutsats: När luften värms upp efter att ha varit kall blir den lättare och lättare luft stiger och då vill den ut, därför händer det som hände.


Ballonglabb

Försök 2:


Hypotes: Jag tror att vattnet vill spruta ut, men får ingen kraft att spruta ut så att det typ skvätter till. eller så bubblar det bara till för att det inte får plats.

Kemikalier: bakpulver, vatten,

Material: ballong, flaska.

Utförande: Först tog vi ca 1-2 cm vatten i en flaska, de behövde inte vara varmt. Sen så fyllde vi en ballong med bakpulver, för att inte spilla använde vi en tratt. Efter det trädde vi ballongens öppna del över halsen på flaskan och hällde försiktigt i bakpulvret lite i taget.


Ballonglabben, i flaskan bubblar det och då skapades det koldioxid och gjorde så att ballongen blåstes upp.



Resultat: Det bildades koldioxid och det blev mer gas så att ballongen började blåsas upp vattnet och bakpulvret började bubbla jättemycket där nere.

Slutsats: Koldioxid atomerna sticker iväg från bakpulvret och vill ut, men ballongen satt i vägen så den blåstes upp.


Blås i vattenglaset

Försök 3: 

Hypotes: Är inte neutralt i alla fall, jag har gjort detta förut men jag tror att det blev surt, jag tänker ju typ på att det är surt i magen och så när man blåser blir det surt. Men det kan ju också vara basiskt, jag vet inte, men jag tror nog mest på surt.

Kemikalier: indikator (flytande), vatten

Material: sugrör, vattenglas och bägare.

Utförande: Vi tog vanligt vatten i en bägare och sen hällde vi i lite BTB så blev det blått, sen tog vi ett sugrör och blåste i vattnet.

När indikatorn gjorde vattnet blått visade det att det var neutralt, alltså att PH-värdet ligger på 7.
Vi blåste.
Det blev gult, vilket visar att PH-värdet låg på ungefär 5, vilket betyder att det är surt.




Resultat: Det blev gult, alltså på 5 ungefär, alltså surt, hypotesen var rätt.

Slutsats: När man blåste bildades det koldioxid och då blev det som kolsyra, alltså surt.





                                           Labbkompis: Tilda Carlsson




tisdag 5 mars 2013

Arktis

Vad är typiskt för den polara klimatzonen?

Man kan ta reda på vilka som hör till nordpolen på olika sätt ett utav sätten är helt enkelt att kolla på den norra polcirkeln. Men sen kan man också kolla på temperaturen, det får inte vara över 10° c. 




















Vilka länder ingår i Arktiskt?

USA, Kanada, Danmark, Sverige, Finland, Ryssland , Island och Norge.















Hur många människor befolkar Arktis? ...vilka folkgrupper?

Det bor ca 4 miljoner invånare där och folkgrupperna är bland annat Samer och Inuiter.







Vad är Arktiska rådet?
Det är länderna som är med i Arktis som har ett råd för att hjälpa miljön där bli bättre och hindra folk som vill borra efter olja att borra efter olja där. Både att vi eldar upp oljan och borrar den förstör naturen och miljön.








Arktis istäcke
Jag tycker artikeln var bra, man måste informera vad som verkligen händer och vad vi kan göra åt det så att vi ändrar våran inställning till vad vi verkligen gör. Annars blir det lätt att bara tänka, "aja, jag tar bilen 3 km till jobbet som jag alltid gjort" istället för att kanske tänka om och cykla eller gå ifall det finns bra möjligheter till det. Annars finns ju alltid buss.

fredag 1 mars 2013

Bokuppgift v. 9 - Intervju med Hassan

Startar nu intervjun med Hassan.

- Vad tyckte du egentligen om Amir när du "tjänade" honom?
- Jag vet inte, han var mer som än vän för mig, mitt uppdrag var att alltid beskydda honom i det jag gjorde, jag är nöjd över mitt arbete men hans svek tog mig hårt och jag kan fortfarande ibland känns tomrummet efter honom men brukar tänka bort det och leva ett liv som vem som helst.
- Just det, på tal om sveket, såg du att han såg dig i gränden?
- Ja det gjorde jag, jag såg att han tvekade men ändå sprang hem, han försvarade mig inte som jag alltid försvarat honom, hans val, det kändes så hemskt efter det.

När Hassan sa det såg jag hur ansiktsuttrycket förvreds till en plågad grimasch, minnet av Amir påminner honom förmodligen om något som han helst har velat förtränga genom åren. Han släpper min ögonkontakt, tittar bort en stund, jag ser hur hans mage hävs fram och tillbaka av de tydligt djupa andetagen han tar för att samla sig. När han sedan möter mina sökande ögon igen så ser jag att han är redo för en ny fråga.

- Hur är livet just nu?
- Det är väl helt okej, jag mår för det mesta bra och trivs med mitt liv.
- Förlåt om jag får dig att minnas saker du vill förtränga när jag nämner Amir, men tror du att ditt liv hade varit annorlunda ifall ni fortfarande hade varit vänner?

När jag uttalar namnet Amir så ser jag än en gång hur han rycker till av illvilja men möter min blick under hans svarta hår och svarar:

- Ja, det tror jag verkligen. Amir var en nära vän till mig och jag tror att vi hade haft kontakten än idag.
- Om du skulle träffa honom en vanlig dag i ett samhälle, vad skulle du göra?
- Ååh, det vet jag faktiskt inte, jag har inte tänkt den tanken än, jag försöker förtränga det förflutna, leva i nuet, men det är svårt när jag hela tiden påminns av honom varje dag, nästan allt får mig att minnas, att tänka tillbaka, men jag skulle nog hälsa i alla fall, jag vill alltid vara vänligt och trevlig mot folk i min omgivning.
- Du är en godhjärtad person Hassan, men värst vad tiden rinner iväg.

Och där avslutade jag min intervju med Hassan.

Veckans Nyhet v. 9 Hästar finns överallt, i allt



Det började med hästkött i lasagne hos Findus, nu när vi tar en närmare titt och testar vidare så upptäcks det hästkött lite här och där i olika saker, tillexempel IKEA's köttbullar. Läste till och med på en sida att det fanns hästkött i H&M's tröjor, vilket jag inte vet om det är sant då jag inte hittade källans källa. Findus har stoppat försäljningen av livsmedel trotts det snackas det om polisanmälan. Findus säger det att dom bara hade köpt köttet i tron om att det var nötkött som alla oss andra, men det förstås kan ju ha varit en ren lögn också.

Källor: http://www.svt.se/nyheter/sverige/findus-polisanmals-for-hastlasagne
http://tornevalls.se/blog/2013/02/25/hastkott-har-hittats-pa-hm/
http://www.sydsvenskan.se/sverige/hastkottsharvan-vaxer/


Med tanke på att jag själv är hästägare så skulle jag ju själv reagerat ganska hårt om jag hade ätit lasagnen, men det är ju inte därför det har blivit så stort, det är just för att vi har blivit lurade, om jag har köpt en lasagne med nötkött så ska jag ju komma hem och äta lasagne med nötkött. Hästkött är mycket billigare, och då kan dom ju sälja lasagnen billigare.

Ja du, 2012 var nyheten inne med att hästar finns inte, nu 2013 nu finns hästar mer än någonsin i allt...