torsdag 19 september 2013

Filmrecension - Utavandrarna

Titel: Utvandrarna

Vilhelm Moberg

Viktiga personer: Kristina (frun), Karl Oscar (mannen), Robert(sonen), Daniel (en mycket troende man).

Miljön/tiden: Filmen utspelar sig i ett väldigt fattigt Sverige. Det var ju en tid sedan så jag skulle säga att det är dåtid, men i filmen så är det ju saker som händer nu för just dem som är där.

Handling: Filmen handlar om en familj som bor i ett fattigt Sverige, bosatta i Småland. Man lär känna familjen och karaktärerna. Skörden blev riktigt dålig det året, det är svårt för dem att få mat till alla i familjen. Det blir inte bättre av att Kristina blir gravid och föder en son under vintern. Hon måste äta för att kunna ge föda åt det nya barnet och bli mätt själv, långsamt ser hon sina barn bli allt magrare medans hon själv äter.
Robert vill emigrera till Amerika men där säger Kristina stopp, ta sig över havet och riskera hela familjens liv? Nej, aldrig.
Men en utav hennes döttrar dör den vintern, hon tjuvåt alldeles för mycket gröt, vilket inte hennes mage klarade av. Då bestämde sig Kristina för att de åker till Amerika.
Våren/sommaren åker dom dit, det är en förfärlig resa, många avlider av sjukdomar eller andra grejer. Men tillslut kommer de fram i alla fall, nu är det bara att börja på ett nytt liv.

Budskap: Budskapet i filmen är nog att man måste våga förlora sker för att kunna vinna bättre. De lämnade sitt hus, deras trygghet för ett bättre liv i Amerika. Alla överlevde, de fick ett bättre liv.

Omdöme: Kanske inte den filmen jag skulle välja att se i första hand, men jag tycker att den var ganska "nyttig" att se på, att man fick se hur det var att emigrera och hur tufft det faktiskt var att leva på den tiden. Men som sagt kanske inte den filmen man själv väljer att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar