fredag 20 september 2013

62 Dagar, resumé (bokuppgift v.38)

Tom gillar inte döden, verkligen verkligen inte, varför finns den ens? Bara tanken av att dö får honom att rysa, tänk att bara inte finnas mer, att inte kunna känna. För ett tag sedan visste han inte om någon som hade dött, sedan hade hans farmor och farfar dött.
Det var som den där första dagen på sommarlovet, Tom, hans bror och deras "kompis" Lassemiss var ute då de såg den döda ekorren längst vägen. Ekorrens ben såg knappt ut att hänga ihop och hela ekorren var full av vitgrå maskar, över den svärmade flugor. Lassemiss tog ekorren och grävde ett hål, den skulle begravas. Tom såg bara äcklat på, är det så det kommer bli för honom också när han dör? Kommer han också vara täckt av maskar och kommer han en dag bli uppäten av dem? Tanken fick obehaget att vrida sig i magen på honom.
Hans brorsas kompis kom på besök, men alla verkade bara vilja att han skulle återvända hem igen, allt blev bara så konstigt när han anlände dit, han påpekade saker som inte skulle påpekas, utan bara vara så, bara vara som dom redan är. Han påpekade saker som att varför de inte frågade andra killar om dem ville vara med och spela fotboll eller att Lassemiss har något fel.
Lassemiss ja, han var en lustig prick med hår lika fett som smör och byxor som vanligtvis brukar bäras av gubbar. Åldern har de inte heller lyckats sätta ålder på honom, en riktig skum människa. Att bete sig illa mot honom har varit som en oskriven regel. Därför fick aldrig Toms brorsas kompis något svar på vad det var för fel på Lassemiss, för han har alltid varit så, ingen vågade svara.
Regnet hällde ner över landstället, allt var bara väldigt deppigt, allt var surt och när bapptältet slogs upp i juli som varje år bestämmer sig killarna att dra dit, Tom vet egentligen inte vad de ska göra utan bara följer med.
De lägger sig i en buske för att spana på personerna i tältet, och när de hör dem resa sig där inne så springer en utav dem och häller ut bensin som ett kors i gruset, när personerna som vart i tältet sedan går ut så kastar dom en brinnande tändsticka dit och korset brinner. Killarna springer, Tom skiljs ifrån de andra och springer till kyrkogården som han nu känner till väl efter all alla jagelekar. Där får han tillbaka sina minnen efter sin farfars begravning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar