onsdag 25 september 2013

Nutidsfrågor (v.39)

1. Hur många riksdagsmän finns det i den svenska riksdagen?
Svar: 349
Källor: http://spa.118100.se/t%C3%A5gbiljetter+sverige/262490
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_riksdag

2. Vart ligger polygono?
Svar: Chile
Källor: http://www.dn.se/ledare/signerat/valkommen-till-skelleftea-polygono/
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sjuka-barn-stammer-boliden?rm=print

3. Vad heter kenyas huvudstad?
Svar: Nairobi
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Nairobi
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kenya

4. Vilken riktning har stormen nu?
Svar: Väst
Källor:

5. Var ligger al-Ghouta?
Svar: Syrien
Källor: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-inspektorer-beskjutna-i-syrien_8454664.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/fn-rapport-sarin-anvandes-i-syrien_8524100.svd

6. Från vilket land är Fjodor Golovin?
Svar: Ryssland
Källor: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-spionerar-ryssland-pa-sverige_8540228.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17516326.ab

7. Vad kallas det när råttor t.ex överlever råttgift?
Svar: resistenta
Källor: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=86&artikel=5648259
http://news.silobreaker.se/nya-metoder-fr-att-bli-av-med-resistenta-rttor-och-mss-5_2267108147648790831

8. Vad kallas de ämne som lämnar bladen under hösten?
Svar: Klorofyll
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Klorofyll
http://faktabanken.nu/gulahostlov.htm

9. Vilka var de stora djuren som utplånades?
Svar; Dinosaurier
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dinosaurier
http://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/djur/dinosaurier.7051.html

10. Var spelas VM 2015?
Svar: Kanada
Källor: http://www.svd.se/sport/manga-kan-lamna-till-vm-2015_8373034.svd


måndag 23 september 2013

Amerikanska revolutionen, orsaker och följder

Sammanfattning: Till en början var Nord Amerika uppdelat i kolonier, Frankrike, Spanien och Storbritannien. Vem skulle då styra över världshaven? Det blev krig om det och Storbritannien Georg III var kung i Storbritannien just då och kriget gjorde så att det blir dåligt med pengarna. Därför skulle alla kolonister betala skatt. Dem vägrade. Varför skulle dem betala skatt om dem inte fick vara med att bestämma. Det var monarki och det kungen bestämde skapade missnöje bland folket.
"Okej då" tänkte den dåvarande kungen, skatten verkade inte speciellt uppskattat men teskatt var de tvungna att betala ändå.

Som protest mot det klädde kolonisterna ut sig till indianer och kastade i te i havet, detta blev kallat Boston tea party.
Lasten var dyrbar och upproret var det ingen tvekan om. Kungen blev ju såklart arg och startar krig i mot dem.

Kolonisterna ville vara med och bestämma, och då det var monarki och vi hade en kung så fanns inte den möjligheten. Nya idéer kom upp, nu ville de att samhället skulle styras av samhället. Rösträtt som i en demokrati ville de skulle införas.
Självständighets förklaringen skedde den 4 juli 1776, Fransmännen gick in och hjälpte kolonisterna och deras första president blev George Washington.


Eget resonemang: Allt med krig och konflikter tycker jag är onödigt. Jag tror inte att jag är ensam om det heller. Men samtidigt vet jag att det är på både gott och ont. Man kan liksom inte samla allt folk i ett rum och låta folk komma med olika förslag som i ett klassråd direkt.. Det funkar inte det skulle nog bara bli slagsmål och bråk i det rummet. Det är synd att människor inte fungerar så, så fort det uppstår ett missnöje ska blodet flöda och folk dö. Men det är väl rätt onödigt eller? Att det ska bekosta folks liv för att folk inte kan hålla sams och bara bestämma sig.

Om jag hade vart där då som vanligt folk hade jag såklart protesterat, så som kungen betedde sig tycker jag faktiskt var orättvist, att betala skatt till något man själv inte har någon speciell nytta av. Sen finns det ju alltid bättre sätt att göra allt på, men dem fick ju som dem ville och även fast kanske förlorar så har dem ändå gjort ett försök till sin egen rätt i samhället.
Om jag då istället hade vart kung så hade jag försökt få ihop det på ett annat sätt. Att skapa missnöje bland folk kommer bara gå i mot än själv.
Fast samtidigt vet jag verkligen inte hur jag skulle lösa det, när man står i just den positionen så kommer man kanske inte tänka på det sättet. Jag tycker att det är svårt att sätta mig in i en sådan stor roll som det faktiskt innerbar att vara kung på den tiden. Men jag är ju för demokrati, så jag hade väl kommit upp med olika förslag och sedan låtit folket rösta.

Sen tycker jag det med privilegier är sjukt fel, alla är människor, lika-behandling står jag för. Adel och präst som bonde, alla har samma värde och bara för att man inte råkar födas i den rikaste familjen i samhället så betyder det inte att man har ett mindre värde en barnet som föds till prinsessa eller prins.

Jag tycker helt klart att demokrati är bäst, att rösta fram en republik. Då får folk vara med och jag tror att folk faktiskt tar det bättre om inte just deras parti vinner. Får då vet man att det är majoriteten som vinner och jag tror inte att det skulle bli en majoritet på ett parti som behandlar folk på ett orättvist sätt.

Källa: http://www.so-rummet.se/content/amerikanska-revolutionen-orsaker-och-foljder

fredag 20 september 2013

62 Dagar, resumé (bokuppgift v.38)

Tom gillar inte döden, verkligen verkligen inte, varför finns den ens? Bara tanken av att dö får honom att rysa, tänk att bara inte finnas mer, att inte kunna känna. För ett tag sedan visste han inte om någon som hade dött, sedan hade hans farmor och farfar dött.
Det var som den där första dagen på sommarlovet, Tom, hans bror och deras "kompis" Lassemiss var ute då de såg den döda ekorren längst vägen. Ekorrens ben såg knappt ut att hänga ihop och hela ekorren var full av vitgrå maskar, över den svärmade flugor. Lassemiss tog ekorren och grävde ett hål, den skulle begravas. Tom såg bara äcklat på, är det så det kommer bli för honom också när han dör? Kommer han också vara täckt av maskar och kommer han en dag bli uppäten av dem? Tanken fick obehaget att vrida sig i magen på honom.
Hans brorsas kompis kom på besök, men alla verkade bara vilja att han skulle återvända hem igen, allt blev bara så konstigt när han anlände dit, han påpekade saker som inte skulle påpekas, utan bara vara så, bara vara som dom redan är. Han påpekade saker som att varför de inte frågade andra killar om dem ville vara med och spela fotboll eller att Lassemiss har något fel.
Lassemiss ja, han var en lustig prick med hår lika fett som smör och byxor som vanligtvis brukar bäras av gubbar. Åldern har de inte heller lyckats sätta ålder på honom, en riktig skum människa. Att bete sig illa mot honom har varit som en oskriven regel. Därför fick aldrig Toms brorsas kompis något svar på vad det var för fel på Lassemiss, för han har alltid varit så, ingen vågade svara.
Regnet hällde ner över landstället, allt var bara väldigt deppigt, allt var surt och när bapptältet slogs upp i juli som varje år bestämmer sig killarna att dra dit, Tom vet egentligen inte vad de ska göra utan bara följer med.
De lägger sig i en buske för att spana på personerna i tältet, och när de hör dem resa sig där inne så springer en utav dem och häller ut bensin som ett kors i gruset, när personerna som vart i tältet sedan går ut så kastar dom en brinnande tändsticka dit och korset brinner. Killarna springer, Tom skiljs ifrån de andra och springer till kyrkogården som han nu känner till väl efter all alla jagelekar. Där får han tillbaka sina minnen efter sin farfars begravning.

torsdag 19 september 2013

Filmrecension - Utavandrarna

Titel: Utvandrarna

Vilhelm Moberg

Viktiga personer: Kristina (frun), Karl Oscar (mannen), Robert(sonen), Daniel (en mycket troende man).

Miljön/tiden: Filmen utspelar sig i ett väldigt fattigt Sverige. Det var ju en tid sedan så jag skulle säga att det är dåtid, men i filmen så är det ju saker som händer nu för just dem som är där.

Handling: Filmen handlar om en familj som bor i ett fattigt Sverige, bosatta i Småland. Man lär känna familjen och karaktärerna. Skörden blev riktigt dålig det året, det är svårt för dem att få mat till alla i familjen. Det blir inte bättre av att Kristina blir gravid och föder en son under vintern. Hon måste äta för att kunna ge föda åt det nya barnet och bli mätt själv, långsamt ser hon sina barn bli allt magrare medans hon själv äter.
Robert vill emigrera till Amerika men där säger Kristina stopp, ta sig över havet och riskera hela familjens liv? Nej, aldrig.
Men en utav hennes döttrar dör den vintern, hon tjuvåt alldeles för mycket gröt, vilket inte hennes mage klarade av. Då bestämde sig Kristina för att de åker till Amerika.
Våren/sommaren åker dom dit, det är en förfärlig resa, många avlider av sjukdomar eller andra grejer. Men tillslut kommer de fram i alla fall, nu är det bara att börja på ett nytt liv.

Budskap: Budskapet i filmen är nog att man måste våga förlora sker för att kunna vinna bättre. De lämnade sitt hus, deras trygghet för ett bättre liv i Amerika. Alla överlevde, de fick ett bättre liv.

Omdöme: Kanske inte den filmen jag skulle välja att se i första hand, men jag tycker att den var ganska "nyttig" att se på, att man fick se hur det var att emigrera och hur tufft det faktiskt var att leva på den tiden. Men som sagt kanske inte den filmen man själv väljer att se.

onsdag 18 september 2013

Veckans nyhet v. 38

Vilket arbete Anna Lindh? 
Svar: Politiker 
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Anna_Lindh 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/anna-lindh-hedrades/ 

Vad kallas Norges rikstag?
Svar: Stortinget 
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Stortinget 
http://www.visitnorway.com/se/Om-Norge/Om-Norge/ 

Vilket namn hade gamla kungen?
Svar: Gustaf V1 Adolf
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_XVI_Gustaf
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_VI_Adolf 

Vilken byggnad? 9/11
Svar: Worlds trades centres
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/11_september-attackerna 
http://sv.wikipedia.org/wiki/World_Trade_Center 


5. Vilken delstat?
Svar: colorado
Källor: http://www.svt.se/nyheter/varlden/manga-saknade-i-oversvammat-colorado 
http://www.svt.se/nyheter/varlden/over-500-saknade-i-colorado 

Vilket land på månen? 
Svar: Kina
Källor: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5645858
http://www.arielspace.se/web/page.aspx?refid=59&newsid=133710&page=1 

Vad kallar vi Nordryggen?
Svar: Skanderna
Källor: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=78&artikel=5646272
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=75725 

Vad heter Sonden?
Svar: Voyager
Källor: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17462106.ab
http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/rymden/article3762850.ece 

Vilket lag saknas? 
Svar: Örebro HK
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_hockeyligan 
http://www.shl.se/ 

Vilket lag skulle egentligen VM hållas i?
Svar: Vitryssland
Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rldsm%C3%A4sterskapet_i_ishockey_f%C3%B6r_herrar_2014 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5033058

Lysande Organismer

1. Vad är mareld?
Svar: lysande djurplankton. 
2. Vad heter den räkart som forskarna studerar?
Svar: Krill
3. Vad tror forskarna att krillen använder ljussignaler till?
Svar: kamouflage eller att sända ljus till varandra.
4. Vad heter ämnet som sänder ut ljus i djur? 
Svar: luciferin 
5. Vad har ämnet luciferas för funktion?
Svar: Om man blandar det med lyciferin och syre blir det ljus.

Varför har vi människor inte förmåga att lysa?
Jag tror inte att vi är skapta på just det sättet, vi har anpassat oss på ett annat sätt och gått olika vägar och hittat andra egenskaper som får oss att överleva.

Sammanfattning, Revolutionernas århundrade

I slutet på 1800-talet så skedde en revolution, den kom ifrån Frankrike från början. Brittiska män kom till Hälsingland och de ville ha med timmer hem till London. I Frankrike började en riktig revolution ta form. Det vanliga bonde-folket hade ingen makt alls och människorna i de högra stånden hade all makt och alla pengar. Feministen satte igång. Avrättningsmaskinen användes aktivt och det slutade med att själv kungens huvud åkte av. 
Storbritannien blev stort. Sen så blev det er rösträtt, så att man kunde rösta i allmänna val.

Antibiotikaresistens

1. Vilket år upptäcktes penicillinet?
Svar: 1928

2. Mot vilken typ av sjukdomsframkallande organismer använder man antibiotika?
Svar: Bakterier

3. Vad kan bakterien använda pili till?
Svar: De fäster sig i våra cellerna. och sedan kan bakterien med hjälp av sin motor dra sig till cellen. 

4. Vad är det för molekylär ”motor” forskarna undersöker hos bakterier?
Svar: Bakterien kan med hjälp av sin motor dra sig till cellen. 

5. Hur skulle antimikrobiella peptider kunna hindra bakterier från att göra oss sjuka?
Svar: Dom kan hålla fast i cellerna, dom känner skillnad på celler och bakterier och kan då ta bort bakterien utan att skada kroppen.

6. Varför går det antagligen inte att ge antimikrobiella peptider som tablett?
Svar: Dem skulle brytas ner i magen, alltså inte kunna hjälpa oss. Därför är det bättre Därför är det bättre om man skulle få en spruta. 

Varför är det hos just mikroorganismer som vi kunnat observera evolution?
De utvecklas mycket snabbare än oss för att deras evolution går mycket snabbare än våran. 

måndag 16 september 2013

Livgivande meteorit

1. Var slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
Svar: I mexico.

2. När slog den meteorit ner som möjligen utplånade dinosaurierna?
Svar: För 65 miljoner år sedan.

3. a) Vilka djurgrupper uppkom kanske i samband med att en meteorit slog ner på jorden före dinosauriernas tid?
Svar: Armfotningar, filobiter och bläckfiskar.

 b) När slog denna meteorit ner på jorden?
Svar: 470 miljoner år sedan

4. Mellan vilka planeters banor finns asteroidbältet?
Svar: Mars och Jupiter.

5. Hur kan det vara möjligt att ett nedslag på jorden av en jättelik himlakropp faktiskt gynnar artrikedomen? 
Svar: Det kanske kommer med andra mineraler ifrån dem som inte redan finns här. Sen kanske det var bra att en meteor som utrotade de starkaste arterna så att svagare arter kunna utveckla sig och bli bättre.

DiskussionEn teori om hur livet började på jorden går ut på att de första organismerna kom hit med en meteorit. Vad tror du om den teorin?
Jag vet inte riktigt vad jag ska tro på det, men om det är forskare som har tagit reda på det så är det ju såklart att man ska tro på dem. Det med gud och skapelseberättelsen är ju inte så sann (enligt mig som inte alls är troende) så på något sätt så måste arterna har uppstått. Ifall det kanske var en slump att just efter metieriterna slog ner vet man ju inte. Men jag tror nog att deras teori är sann efter som att alla grundämnen kommer från rymden från början, då kanske just dem stenarna bar på något som bidrog till fler möjligheter till andra sorters liv på jorden. 

Film - Bakgrunden till Franska revolutionen

När? Slutet av 1700-talet till början på 1800-talet.

Var? Paris

Hur/Varför? För att kungen slösade, eller egentligen inte bara kungen utan allt adel-folk. De blev ett missnöje och de fattig började protestera. Det blev missväxt och folk började läsa om att de kunde få det så mycket bättre. 

Konsekvenser? Franska revolutionen uppstod, folk började protestera mot den slösande kungen med pengar. 


Sammanfattning: Franska revolutionen började med att det vanliga folket som stod lägst i rang blev ganska orättvist behandlade. De började protestera och då kungen bestämde sig för att använda lite mer demokrati i samhället blev ju inte riktigt som de tänkt sig, kungen blev lite rädd och lät inte de vanliga folket som t.ex bönder bestämma.
Folket blev arga och samlades i en tennishall för att enas om saker dom skulle vilja.
Kungen blev rädd då ryktet spred sig snabbt och halshuggningarna var igång, tillslut blev det faktiskt självaste kungen som fick sitt huvud av kroppen, då utsåg sig Napoleon sig till kejsare över landet. 

Eget resonemang, egna tankar: Jag vet inte riktigt vad jag tycker om händelsen, att kungen var slösande, okej jag förstår det fattiga folket. Det fattiga folket kom på en bra idé det här med att snacka ihop sig som en grupp för att gå i mot kungen. Det var bara kungen som bestämde, han hade en väldigt stor makt, alltså monarki. Det var en bra idé att de inte skulle skiljas åt förs de hade kommit på en lösning. Men samtidigt så kanske man måste tänka ett steg längre än så. Vad som än händer så kommer det alltid finnas ett missnöje hos folk. Vad du än gör, människor är lite så, lite egoistiska att dem vill att det sa bli exakt som just de vill. Men just då kanske man inte tänkte så eftersom att det var ett stor orättvisa i samhället. Men ändå var folket ute efter mer att rösta ut en ledare, då har ju alla, varje liten person lite makt liksom demokrati att folk ville rösta så att alla kunde i alla fall ha en liten inverkan på valet av vem som skulle styra landet, dem ville ha republik. Vilket jag tycker är helt rätt, om man kan och verkligen är intresserad av det, då ska man kunna lägga en egen röst för att kunna säga att då har man i alla fall försökt sitt bästa, jag tror inte besvikelsen är den samma ifall det inte blir just så man själv vill då. 
Men att göra detta på ett annat sätt kanske hade vart fel, eller jag vet inte riktigt efter som att jag inte kan sätta mig in i just den situationen. Men på ett annat sätt kan man alltid göra, allt man gör medför både för och nackdelar, kanske större uppror än vad som hände i den Franska revolutionen? 
Det kan nog ingen veta, vad som egentligen var bäst att göra den gången, men att halshugga folk tycker jag inte är någon lösning. Att hugga kungens huvud var lite väl, kanske han inte var den vänligaste människan man kunde stöta på men jag tycker egentligen att han själv skulle förstå missnöjet hos folket, han är ju en människa som alla andra, han måste kunna inse vad som händer, vad som är rätt och fel, hur man behandlar andra människor, det är väl ändå en vuxen man vi snackar om?


fredag 13 september 2013

Bokuppgift v.37 Elddonet

Vanliga grejer som händer i böcker som förekommer i "Elddonet"

1. Prinsessor och häxor
2. Hunden kan bära prinsessan (alltså att djur har högre intelligens än vad det har i verkligheten.
3. De skriver mycket om hur hundar beter sig, eller vad dem gör, som om hunden hade vart en människa.
4. Allt slutar lyckligt.


Sammanfattning stödord:

f. 1805
död. 1875
dansk
sagor, romaner, dikter, skådespel
150 språk
Fattigt
Odense
drömde
skådespelare
1829 författare
far, skomakare, intresse
Inte skådespelare
Balettskola


Sammanfattning:

År 1850 föddes Hans Christian Andersen. Han var  en dansk författare som levde på artonhundra-talet. Växte upp gjorde han i ett fattigt Odense. Han var en sådan person dom drömde mycket, hade mycket stora drömmar om både framtid och över huvudtaget. Att bli skådespelare var bara en utav många drömmar. Men när han söte till en roll så gick det åt fel håll, han blev inte antagen. Han jobbade sig fram med hjälp av privata välgörande, men han kom ändå så småning om till en oavlönad balettskola. Hans var var skomakare, men intresset han hade var böcker.
År 1829 blev han en författare och han skrev massor utav romaner, dikter, sagor och skådelspel, han skrifter blev mycket uppskattade. Han död blev år 1875 då han var sjuttio år gammal.