onsdag 30 januari 2013

De rika gör det sämre för de fattiga


Växthuseffekten har ökat ganska mycket under de senaste åren, graderna kan stiga mellan 2-6°c på ca 100 år säger FN och det blir varmare på ställen där det redan är torka. Atmosfären blir tjockare av massor av växthusgaser det är vårt bruk av mycket fossila bränslen som spelar roll. Köttskatten och bussar kanske hjälper till med att minska bruket av olja i samhället.

Vad händer när växthuseffekten ökar?
Det är viktigt att folk vet om att växthuseffekten håller på att bli kraftigare för att det håller på att bli ett varmare klimat på jorden, detta kommer ju göra så att isen på polerna kommer att smälta och de landsdelar som inte ligger så långt över vattenytan kommer vara under vatten och isbjörnarna kommer inte kunna bo på Nordpolen. Det är än inte försent att börja stoppa växthuseffekten. Så jag tycker att det är bra att dom går ut med det såpass mycket som dom gör för att folk ska få inse vad dom skulle kunna göra bättre för att stoppa den.

Fossila bränslen förbrukas
Växthuseffekten är både bra och dålig, den är bra ifall det är lagom, utan växthuseffekten så skulle det vara jättekallt på jorden. De senaste orden har vi börjat använda oss mycket av fossila bränslen, alltså olja som vi har borrat upp, när vi använder mycket olja så blir det massa gaser, växthusgaser i atmosfären. Naturligt brukar solstrålarna färdas rakt in i atmosfären lite stannar kvar, en stor del studsar ut, men nu när atmosfären blivit tjockare av gas och då har solstrålarna svårare att hitta ut, så dom stannar kvar och studsar då blir det ju som ett växthus där inte solens strålar hittar ut.

Det är vi rika som förstör för de fattiga
Om inte problemet upphör så kommer nog det bli någon grad varmare på jorden, det gör ju ganska stor skillnad efter som att jorden är så stor, isen kommer nog smälta allt mer och det kommer bli torrare på ställen där det redan är torrt och regnigare på ställen där det redan regnar väldigt mycket. På vissa torra ställen är det ju väldigt fattigt, och jag tycker att det är fel att dom ska få lida över att ”vi rika” släpper ut så mycket gas. 

Köttskatten kanske inte blir så stor skillnad
För att kunna stoppa den skulle man kunna åka mer buss och sånt, det är bättre än att 10 människor åker bil till jobbet, än att 10 människor åker tillsamman i en buss till jobbet. Det med köttskatt kan ju vara en bra idé, även fast just jag inte tror att det kommer bli så mycket skillnad, men kan ske lite ändå efter som att man kanske inte köper fullt lika mycket kött, och köttet ger ut så mycket gas. Men om folk redan köper mycket kött kanske fortsätter köpa det, men gnäller bara lite mer på priset. Sen kan man ju dra ut kontakten på mobilladdaren och sånt när man inte använder den.

Så därför ska vi agera nu
Vi kanske inte drabbas så mycket just här i Sverige, men jag tycker att vi borde ha lite överseende för fattigare länder med torka och översvämningar, tänk på framtiden och om vi börjar nu minskar risken för detta och vi kan åtgärda detta snabbare. 

http://www.smhi.se/publikationer/vaxthuseffekten-1.1796 
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten




4 kommentarer:

  1. detta var väldigt lockande du gjorde de bra du håller dig till ämnet och ligger jätte bra med den röda tråden! bra gjort thilde :D

    SvaraRadera
  2. Jag tycker din artikel är as bra, får man skriva så? aja, den har en bra röd tråd och jag hittar nästan inget som du skulle kunna ändra på. Ibland kan du dock tänka på att korta ner några av dina meningar så att dom inte blir för långa. Annars är det superbra Thilde! :))

    SvaraRadera
  3. Bra rubrik, bra ingress, bra stavning! Braaaaaa! :D

    SvaraRadera