onsdag 23 januari 2013

Sammanfattning klimatfilm


Förr var det kalla vintrar, nu är det nästan inga vintrar med snö över huvudtaget. Detta beror på växthuseffekten och jordens klimatförändringar. Mest är det bilar som gör det, de släpper ut koldioxid och gör så att det blir så mycket gaser i atmosfären. Detta gör så att planeten blir varmare, i snabb takt. Det pratas mycket om att polarisarna ska smälta vilket gör så att de ställen som inte ligger så jättehögt över vattennivån kommer ligga under vatten. Och i varmare länder som redan har det jobbigt med torka, kommer få det ännu jobbigare med torka.
Det är vi rika land som skapar dessa klimatförändringar och de fattiga länderna får bara leva efter det. Tillexempel i Vietnam, det är ett fattigt land, där håller dom nu på att lära folk att simma och ger barnen flytvästar så att dom inte ska drunkna i vissa skyfall. Holland som är ett rikt land har bra möjligheter att varna sina invånare för översvämningar som de ofta drabbas av.
Att man betalar en summa för att de i de fattiga länderna ska kunna tackla de klimatet som vi utsätter de för hjälper inte, vi måste också ändra på våran livsstil lite, tillexempel som att dra ut kontakter, släcka lampor, och resa tillsammans. En annan grej som drar nästan en tredjedel av all energi är kött, så om vi äter mindre kött så skulle de göra stor skillnad. Än är det inte försent.

Kalla vintrar
Ingen vinter
koldioxid
växthusgaser
olja. Kol, gas
snabb takt
isen smälter
torka
Vietnam
flytvästar
skyfall
torka i Afrika
Översvämningar
Holland – bra möjligheter
Vietnam – sämre möjligheter
USA mycket utsläpp
Hjälpa till
dra ut kontakter
mindre kött
ändra livsstil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar