onsdag 16 januari 2013

Sammanfattning "Klimatet Varierar"


Klimatet varierar

Klimatet har ändrat på sig ända sedan den bildades för 4,6 miljarder år sedan. Det finns olika orsaker till varför klimatet ändras. T.ex att solen lyser olika starkt hela tiden och att det bildas växthusgaser som får det att bli varmare.

En del av FN använder datormodeller och det har visat sig att jordens medelklimat kommer bli varmare, de kanske kommer höjas 1,4 – 5,8 grader. Troligen kommer klimatet mest ändra på sig på platser långt bort från ekvatorn exempel Norden, man kommer märka det mest under vintern.

Vi vet ännu inte hur vi ska få växthuseffekten att minska.
För att få koldioxiden som är del utav växthuseffektens problem så måste vi minska hur mycket vi använder fossila bränslen t.ex som oljor. Just nu använder vi väldigt mycket fossila bränslen. Hela 80% av världens energianvändning är fossila bränslen.

1997 var det ett möte i Kyoto i Japan där det bestämdes att de skulle minska koldioxidutsläppet och andra växthusgaser. De har haft många möten sen dess men inte kunnat enas om hur mycket man ska minska utsläppen. Men det finns ett kraftbolag som jobbar på problemet, tanken är att de ska pumpa ner koldioxiden i berg och små hålrum tusen meter under jordskorpan, på så sätt kanske vi kan hejda en ökad växthuseffekt om kanske 15 – 20 år.


Stödord:
Klimatet
Växthusgaser
Datormodeller
Medelklimat
Norden
Koldioxiden
Fossila bränslen
Energianvändning
Möte
Kraftbolag
Hålrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar