onsdag 30 januari 2013

De rika gör det sämre för de fattiga


Växthuseffekten har ökat ganska mycket under de senaste åren, graderna kan stiga mellan 2-6°c på ca 100 år säger FN och det blir varmare på ställen där det redan är torka. Atmosfären blir tjockare av massor av växthusgaser det är vårt bruk av mycket fossila bränslen som spelar roll. Köttskatten och bussar kanske hjälper till med att minska bruket av olja i samhället.

Vad händer när växthuseffekten ökar?
Det är viktigt att folk vet om att växthuseffekten håller på att bli kraftigare för att det håller på att bli ett varmare klimat på jorden, detta kommer ju göra så att isen på polerna kommer att smälta och de landsdelar som inte ligger så långt över vattenytan kommer vara under vatten och isbjörnarna kommer inte kunna bo på Nordpolen. Det är än inte försent att börja stoppa växthuseffekten. Så jag tycker att det är bra att dom går ut med det såpass mycket som dom gör för att folk ska få inse vad dom skulle kunna göra bättre för att stoppa den.

Fossila bränslen förbrukas
Växthuseffekten är både bra och dålig, den är bra ifall det är lagom, utan växthuseffekten så skulle det vara jättekallt på jorden. De senaste orden har vi börjat använda oss mycket av fossila bränslen, alltså olja som vi har borrat upp, när vi använder mycket olja så blir det massa gaser, växthusgaser i atmosfären. Naturligt brukar solstrålarna färdas rakt in i atmosfären lite stannar kvar, en stor del studsar ut, men nu när atmosfären blivit tjockare av gas och då har solstrålarna svårare att hitta ut, så dom stannar kvar och studsar då blir det ju som ett växthus där inte solens strålar hittar ut.

Det är vi rika som förstör för de fattiga
Om inte problemet upphör så kommer nog det bli någon grad varmare på jorden, det gör ju ganska stor skillnad efter som att jorden är så stor, isen kommer nog smälta allt mer och det kommer bli torrare på ställen där det redan är torrt och regnigare på ställen där det redan regnar väldigt mycket. På vissa torra ställen är det ju väldigt fattigt, och jag tycker att det är fel att dom ska få lida över att ”vi rika” släpper ut så mycket gas. 

Köttskatten kanske inte blir så stor skillnad
För att kunna stoppa den skulle man kunna åka mer buss och sånt, det är bättre än att 10 människor åker bil till jobbet, än att 10 människor åker tillsamman i en buss till jobbet. Det med köttskatt kan ju vara en bra idé, även fast just jag inte tror att det kommer bli så mycket skillnad, men kan ske lite ändå efter som att man kanske inte köper fullt lika mycket kött, och köttet ger ut så mycket gas. Men om folk redan köper mycket kött kanske fortsätter köpa det, men gnäller bara lite mer på priset. Sen kan man ju dra ut kontakten på mobilladdaren och sånt när man inte använder den.

Så därför ska vi agera nu
Vi kanske inte drabbas så mycket just här i Sverige, men jag tycker att vi borde ha lite överseende för fattigare länder med torka och översvämningar, tänk på framtiden och om vi börjar nu minskar risken för detta och vi kan åtgärda detta snabbare. 

http://www.smhi.se/publikationer/vaxthuseffekten-1.1796 
http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4xthuseffekten




måndag 28 januari 2013

Havsströmmar

Den röda färgen är varma strömmar och den blåa är kalla strömmar. Strömmar startas av att jorden snurrar, när den åker förbi området där ekvatorn liger värms den upp, sen när dom passerar någon utav polerna så kyls den ner igen. Strömmarna hålls igång hela tiden och stannar inte.

fredag 25 januari 2013

Sandor/Ida Bokuppgift v.4


Han har fortfarande tjej”
Vanja sa den repliken till Ida när Sandor kom och ropade på Ida när dom körde förbi henne med bilen. Ida gillar fortfarande honom så hon stannade och pratade med honom, även fast Vanja tyckte att hon skulle skita i honom efter som att han behandlade henne lite illa när hon kom med blommor efter han vinst. Hon tyckte verkligen att hon skulle skita i honom, men det är inte lätt att glömma någon, absolut inte någon man verkligen gillar.
Bilden har jag redigerat till lite, jag la på krysset över meningen. Vanja ville verkligen att Ida skulle börja försöka glömma honom, Ida tänkte som många andra ”Hur ska detta gå till” och sa det till Vanja. Vanja var fast vid åsikten om att Ida skulle glömma honom och gå vidare. Men när Sandor ropade på henne från bilen så vände Ida om, trotts Vanjas råd, och allt löste sig, hon sket i orden på bilden.

Hur bilden och och repliken hör ihop tycker jag själv att man ser bara man kollar på det, det är precis så som jag har skrivit innan, för att Vanja ville att hon skulle glömma men Ida vände tillbaka istället för att hitta någon ”som är bättre än honom”. Jag tycker att alla är värda en andra chans.

Veckans Nyhet v. 4 KÖTTSKATT





Vi i Sverige älskar nötkött och per person så äter man ca 25 kilo nötkött per år, så nu föreslås det av Jordbruksverket att införa en köttskatt. Detta är för att minska alla människors köttätande för en bättre miljö. Vårat köttätande påverkar miljön väldigt mycket, en tredjedel av våra koldioxid utsläpp är för köttet. Vissa tycker att detta är en bra idé, vissa tycker att detta absolut inte ska införas andrar tror att det inte kommer spela någon roll förutom att alla bara kommer klaga lite mer på priset.


Jag tycker själv faktiskt ingenting, det är inte jag som betalar.. Nej, men jag tror inte heller att folk skulle ändra sina vanor ifall inte skatten blir jättehög på köttet. Om man gillar kött så köper man nog kött ändå, men det kan ändå vara ett bra försök efter som att klimatet håller på att bli mycket varmare tack vare växthuseffekten. Så ett försök tycker jag faktiskt att idén är värd för att få ordning på miljön.

Väder ordlista




onsdag 23 januari 2013

Sammanfattning klimatfilm


Förr var det kalla vintrar, nu är det nästan inga vintrar med snö över huvudtaget. Detta beror på växthuseffekten och jordens klimatförändringar. Mest är det bilar som gör det, de släpper ut koldioxid och gör så att det blir så mycket gaser i atmosfären. Detta gör så att planeten blir varmare, i snabb takt. Det pratas mycket om att polarisarna ska smälta vilket gör så att de ställen som inte ligger så jättehögt över vattennivån kommer ligga under vatten. Och i varmare länder som redan har det jobbigt med torka, kommer få det ännu jobbigare med torka.
Det är vi rika land som skapar dessa klimatförändringar och de fattiga länderna får bara leva efter det. Tillexempel i Vietnam, det är ett fattigt land, där håller dom nu på att lära folk att simma och ger barnen flytvästar så att dom inte ska drunkna i vissa skyfall. Holland som är ett rikt land har bra möjligheter att varna sina invånare för översvämningar som de ofta drabbas av.
Att man betalar en summa för att de i de fattiga länderna ska kunna tackla de klimatet som vi utsätter de för hjälper inte, vi måste också ändra på våran livsstil lite, tillexempel som att dra ut kontakter, släcka lampor, och resa tillsammans. En annan grej som drar nästan en tredjedel av all energi är kött, så om vi äter mindre kött så skulle de göra stor skillnad. Än är det inte försent.

Kalla vintrar
Ingen vinter
koldioxid
växthusgaser
olja. Kol, gas
snabb takt
isen smälter
torka
Vietnam
flytvästar
skyfall
torka i Afrika
Översvämningar
Holland – bra möjligheter
Vietnam – sämre möjligheter
USA mycket utsläpp
Hjälpa till
dra ut kontakter
mindre kött
ändra livsstil

fredag 18 januari 2013

Sandor/Ida v. 3

Jag tycker att denna låten passar för att jag precis har läst att Ida och hennes kompisar hade tjejkväll precis då hade Sandor kommit till stockholm, han letade upp Idas adress och han tog sig till Idas hus. Ida öppnade och han så med en gång att det var något fel. Ida var helt packad och hon och hennes kompisar hade snackat om Sandor tidigare och dom tyckte som många andra att han verkade bögig. Hon stod framför honom helt tom, fick inte fram några ord medans verkligheten snurrar runt. Hennes kompisar kommer ut och träffar honom och han sticker. Hon är ledsen jävla alkohol, hon hade ju så mycket att säga till Sandor.
Även fast dom inte är kära så tycker jag att låten passar för att hon vill ha kontakten med honom.

Veckans Nyhet v. 3 Trafikolyckan i Skåne

                                Foto: Scanpix


Tisdagen den 15 januari på Tanarpsbron mellan Åstorp och Ljungby var det en stor krock med både personbilar och lastbilar inblandade, ca 50 personer fördes till sjukhus med varierande skador, men trotts den stora krocken var det bara en som dog. Han hoppade ut och skulle se hur läget var och därefter kom det en långtradare och körde över honom. Det rådde stor halka på bron och det blev ju inte precis bättre utav att det var väldigt dimmigt efter som att det fortfarande var på morgonen.

Källor: http://www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1792676/Rejalt-med-sno-pa-manga-hall.html 
http://www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1793065/Ogonvittne-En-man-ar-krossad-av-en-langtradare.html
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16075899.ab

Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, det var en väldigt stor krock men stora fordom inblandade, men det är väl som många säger, om man är i mitten av själva händelsen har man ingen chans att ta sig ur den. Det är inte lätt att veta när sånt här kan hända, men det var ju dimmigt och halt och jag hoppas folk tänker på det nästa gång, så att dom kan köra lite försiktigare så att ingen liknande händelse uppträder igen. Detta kanske kan avskräcka folk med att köra runt med sommardäck på vintern också.  

onsdag 16 januari 2013

Sammanfattning "Klimatet Varierar"


Klimatet varierar

Klimatet har ändrat på sig ända sedan den bildades för 4,6 miljarder år sedan. Det finns olika orsaker till varför klimatet ändras. T.ex att solen lyser olika starkt hela tiden och att det bildas växthusgaser som får det att bli varmare.

En del av FN använder datormodeller och det har visat sig att jordens medelklimat kommer bli varmare, de kanske kommer höjas 1,4 – 5,8 grader. Troligen kommer klimatet mest ändra på sig på platser långt bort från ekvatorn exempel Norden, man kommer märka det mest under vintern.

Vi vet ännu inte hur vi ska få växthuseffekten att minska.
För att få koldioxiden som är del utav växthuseffektens problem så måste vi minska hur mycket vi använder fossila bränslen t.ex som oljor. Just nu använder vi väldigt mycket fossila bränslen. Hela 80% av världens energianvändning är fossila bränslen.

1997 var det ett möte i Kyoto i Japan där det bestämdes att de skulle minska koldioxidutsläppet och andra växthusgaser. De har haft många möten sen dess men inte kunnat enas om hur mycket man ska minska utsläppen. Men det finns ett kraftbolag som jobbar på problemet, tanken är att de ska pumpa ner koldioxiden i berg och små hålrum tusen meter under jordskorpan, på så sätt kanske vi kan hejda en ökad växthuseffekt om kanske 15 – 20 år.


Stödord:
Klimatet
Växthusgaser
Datormodeller
Medelklimat
Norden
Koldioxiden
Fossila bränslen
Energianvändning
Möte
Kraftbolag
Hålrum

måndag 14 januari 2013

Sandor/Ida v. 3

Ida och Sandor har skrivit en massa mejl till varandra, Sandros föräldrar börjar bli oroliga, ingen vet ju ifall Ida är fejk eller inte. 


Detta har hänt: Sandor hatar sitt liv, han är udda och utanför i skolan och ingen verkar gilla honom, en kväll sätter han sig på en chattsida och undrar ifall det är någon som har lust att chatta med honom, svaren han får är bara "Skaffa dig en vän". Han stängde ner datorn med orden som inte vill försvinna ur ögonen. En dag så undrar Valle ifall inte Sandor vill börja i fotboll efter att dom hade spelat i skolan, Sandor tvekar, detta är nog bara något lurt från Valles sida. Just precis, sätta Sandor på plats, Sandor satsar på dansen istället.
Ida hatar sitt liv, hennes mamma är sjuk och dessutom har hon träffat en kille på festen som sätter sig som en igel, hon gick in på en chattsida och träffade Sandor där, en ensam själ som verkar vilja ha en vän, dom börjar skriva med varandra. Ida skriver om hur missförstådd hon är, hon har inte hittat sig själv, alla tror att hon är en peson som hon egentligen inte är. Och saken blir ju inte precis bättre av att en som säger att hon är hennes bästa kompis går bakom ryggen och snackar skit om henne.
Hon ljuger för Sandor, hon är inte alls den där tjejen som super sig full och lever mitt i stockholm city. Hon bor på landet med 2 hästar.
Sandor ljuger, han har en tjej, han är inte oskuld.
Han går på fest, dricker och känner sig bättre, är elak mot en som faktiskt verkar vara hans vän.
Dom erkänner för varandra, dom hade ljugit, båda två.

Jag tycker boken är jättebra faktiskt, man sätts in i det som händer och jag känner faktiskt igen mig i vissa fall. Man an verkligen läsa och känna att det bara inte är än själv som tänker och tycker så om saker.

fredag 11 januari 2013

Sandor/Ida Bokuppgift v.2

Bilden föreställer en tjej och en kille som dansar, jag tänkte på Sandor när han dansade i danssalen och Ida som dansade på baren/festen när jag såg den. 


Det jag läst i boken handlar om Sandor och Ida och Sandor är en person som inte har så mycket självförtroende och tar åt sig all skit som folk ger honom. Han verkar mobbad och det verkar som att han inte har så mycket vänner. Han lägger mycket tid på dansen och tar bussen en halvtimma in till Göteborg till dansen. På bussen så brukar han träffa på Baback och Valle som inte är så snälla, ganska idiotiska faktiskt som beter sig illa både i mot Sandor och busschaffören.
Medans Ida en fjortis som bor i stockholms city och har massor av vänner, är snygg och brukar gå ut på barer/ut och festa med sina kompisar, dom super sig fulla.


Veckans nyhet v. 2 Rånet i Södertälje

                                          Foto: Camilla Norberg Granath


Måndagen den 7 Januari körde det in en bil på en gågata i Södertälje, krossade glaset till en guldaffär snodde med sig en massa saker och när rånarna kom tillbaka till bilen så var poliserna redan på plats med vapen. De avlöste 18 skott mot brottslingarna och en utav dem träffade en i huvudet, skottet skadade stora delar av hjärnan och avled för bara någon dag sedan. Poliserna håller på att göra en utredning om polisen ska fällas för detta eller inte.


Jag tycker själv verken att polisen gjorde rätt eller fel, han gjorde ju rätt ifall tjuven hade vapen och det är säkert inte lätt att skjuta någon på långt håll, men jag tycker ändå inte att det ska behöva kosta någon livet, alla andra rånare blev ju häktade. Egentligen så fattar jag inte varför folk ska råna olika ställen, jag menar det är ju ganska respektlöst jag tycker att man ska behandla andra som man vill bli behandlad själv, och om alla gör så har alla respekt mot varandra och samhället blir bättre.



Tankekartan innan Temat

Vettennivån stiger ›› Isen på Arktisk och Antartisk ›› Växthusefekten
Väder ›› Nederbörd - Hagel, Snö, regn
Väder  ›› Vind - Stiljtje/Vindstilla, Kuling, Orkan, Storm
Väder  ›› Högtryck
Väder  ›› Lågtryck
Väder  ›› Soligt
Väder  ›› Mulet
Årstider - Vinter, Vår, sommar, höst