måndag 29 april 2013

Palestina





1. Palestina ligger i Israel som ligger i Mellanöstern, de bråkar med Israel om landsdelar.

2. 1882

3. Först bodde där folk som heter Filistéer deras forntida namn var Peleséet det gav namn till Palistina. 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Palestina 


fredag 19 april 2013

Alex Dogboy v. 17

Den som har känt hur ensamheten slår,
han är för stolt att visa sina sår
och går där ensam genom alla år.

Den som behöver människorna bäst,
han fruktar också människorna mest
och går ibland dem som en okänd gäst.


Jag tycker att denna dikten passar när Alex har blivit bestulen på sina hundar, det var hans trygghet. Han gillade hundarna, det var hans familj, den familjen han aldrig haft. Eller aldrig och aldrig, men den familjen som verkligen bryr sig, jag förstår honom, hundar ger väldigt mycket kärlek och det är kanske vad man behöver som en ensam pojke på gatan. Hundar som vakar över än när man sover. Man kanske behöver en hund, men kanske fruktar den, som "Grimen"? Jag vet inte, men jag tycker att det är en tanke värd att tänka i alla fall. Livet som gatubarn är nog ensamt, att inte ha någon riktig vän, att inte kunna lite på någon, bara på ett djur. Det är nog därför människan är så beroende av djuren. För vissa känner ett djur som en trygghet. 

Alex Dogboy v. 16

Text
"Det gamla paret hade inte TV, deras radio hade gått sönder och det var långt till närmaste granne, därför hörde de inte varningen som gick över hela landet den morgonen. "Röd varning! Maximal Varning!" ropade man ut i radion i alla TV-kanalerna.

"Orkanen Mitch är på väg mot Honduras! Det är en av de värsta orkanerna på hundra år! Orkanen Mitch har dragit fram över Mexiko och Belize och förorsakat mycket svåra skador. Nu rör den sig söderut med ökande hastighet och närmar sig Honduras.
Röd Varning! Maximal Varning" (Alex Dogboy s89)





Jag tycker att trädet påminner mig om storm väldigt mycket och filmen hör man hur dom pratar om vad som har saboterats och om man kollar på den visar dom en massa sådana grejer. Jag tänker mig att ifall det skulle hända en sådan grej i Sverige som detta då, då hade det låtit så på radion, kanske inte hade sagts samma grejer, men med samma tonfall. Jag gillar inte det riktigt, tycker det är lite obehagligt och då är jag glad att jag bor i Sverige som är ganska säkert.
Sen att Alex gav sig ut i denna stormen tycker jag var riktigt dumt gjort. Han hade fått information, han visste att det kunde bli svårt, hade han stannat 1-2 dagar till så hade han nog klarat det mycket bättre. Man ja, han är ”ung och dum” och han ville verkligen dit. Men han var duktigt och jag tycker att det var tappert utav honom att klara det och ha med sig hunden hela vägen.


Bombattentatet i Boston

Varje år så är det ett stor marathonlopp i Boston, men i år så hände det en grej vid målet. Ja, vad hände egentligen? Det blev en bombsprängning i målgången, en polis skjuten.
Två män är misstänkta och i torsdag så lades det upp bilder på de misstänkta männen, en är fångad, den andra är fortfarande fri. Under natten till fredagen jagades de misstänkta det kostade en polis trots att det lyckades döda en utav de misstänkta. Just nu jagas den andre misstänkte. De är misstänkta för att de fick dem på film när det gick förbi med stora ryggsäckar som de tror att bomberna kan ha legat i.

Källor: http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/743687-bomberna-i-boston-var-fyllda-med-spikar-kulor-och-splitter 

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/direktrapport-explosionerna-vid-bostons-maraton_8102678.svd

http://www.8sidor.se/utrikes/2013/04/misstankt-bombman-dodades

Åsikt om källor: 8 sidor har jag i alla fall använt för att jag tycker att den har bra fakta som är lätt att förstå, sen vet jag inte om allt är 100% sant. Men vet någon det egentligen? Sen använde jag de andra källorna för att jag läse dem och tyckte att dem verkade något sånär trovärdiga i alla fall. Men sen har jag svårt att tro att något är 100% sant, tidningar, ja media över huvudtaget tycker jag egentligen inte är så bra, de hittar på lite, lägger till något bra, en mening hit och en mening dit. Vad spelar det för roll? Tänker dem. Men sen säljs säkert information hit och dit och vips, så är vi någon helt annan stans.

Jag tycker att det är synd att man inte kan ens ha ett marathonlopp utan att folk ska dö på cupen. Jag menar hur tänker folk? Jag tycker att vi ska bo i ett fredligt samhälle. Okej, man kanske inte gillar alla, man kanske är lite otrevlig någon gång, men när det leder till dödsfall så tycker jag att man borde sätta ner foten. 
Sen tycker jag att det är fel att lägga upp så tydliga bilder på de misstänka också, för tänk om de är heltoskylldiga, vilket jag i och för sig inte tror, men tänk om. Snacka om att hänga ut folk på internet.. Fast det kan ju vara till sin fördel det med ifall någon ser bilden och hittar den misstänkte.


onsdag 17 april 2013

Satsdelar

1. Jag springer.
Tilda går.
Caroline cyklar.

2. Jag vann en cykel.
Tilda går med en dator.
Caroline håller i en nykel.

3. Oskar har vunnit en bil.
     S         P       P            O

Lisas pojkvän heter Kalle.
   AT         S       P       PF

 Oskars syster har gift sig.
    AT     S      P    P      P

 Nu har våren kommit hit.
  A    P       O        P       A          

 Oskar och Kurt fick ovett.'
     S            S        P     O

Satsdelarna

Predikat: Talar om vad som händer i satsen eller vad någon gör.
Ex: Jenny lastade bollen.

Subjekt: Svaret på "Vem"

Objekt: Svaret på "Vad".

Predikatsfyllnad: Är, vara, bliva, heta, kallas, anses

Adverbial: När? Var? hur?

Attribut: Hur något ser ut.

Grammatik


Vad är grammatik?

Grammatik är regler för hur man ska använda våra ord och tecken.

Vad är skillnaden mellan formlära och satslära?

Formlära är ordklasser, det finns 9 ordklasser.
Satslära är hur man bygger ihop orden till en mening.

Vilka är våra nio ordklasser?

Substantiv, Adjektiv, Verb, Adverb, Pronomen, Räkneord, Konjunktioner, Prepositioner, Interjektioner.

Vad är skillnaden mellan en mening, sats, fras och ord?

Ett ord är ett ord.
En fras är några ord.
En mening har många ord och har en storbokstav och punkt.
En sats är en del av en mening.

Vilka är våra vanligaste satsdelar?

Predikat, Subjekt, Objekt, Predikatsfyllnad, Adverbial, Attribut, Agent.
Subjekt=Personen
Predikat=Vad man gör

Varför ska man kunna satsdelarna? 





Vad är ett predikat?

Vad är ett subjekt?

Vad är ett objekt?

tisdag 16 april 2013

Goal

The movie is about Manni, he comes from South America. He will play in London Rangers om trial. Emma picked him up on the airport. Manni met the other ones in the team and the trainer's son doesn't like Manni from the first moment. Manni spilt some orangejuice on himself and when he goes downstairs to wash he goes out on the pitch.  2 guards come and say that he may not go on the pitch. They throw him out. And this is the first time he is in London, he get lost and Emma and the others on the hotel can't find him. Soon they found him and he comes back to the hotel. Manni trains with the reservteam and soon he is very fit, Sophie helps him. Manni trains with the firstteam and plays his first match with London Rangers, Paul is very angry because Manni has taken his place.
Manni's girlfriend became angry with Manni because she thinks they will travel together. Manni says "no" because he wants to play for London Rangers.
It's the end of Lucia's and Manni's time together and Manni starts to like Emma, Pual's girlfriend. Emma likes Manni too and they are together. Paul is very angry right now. First Manni takes his place in the team and now his girlfriend!
Manni plays matches and he scores goals, he is the hero. And before the most important match they do a drugtest and Paul poured drugs into Manni's urine sample. Manni is stopped by the police and everything is upside down. Emma trusts Paul right now and Manni did not do anything criminal.
Paul scores one goal in the first half in the match and Sophie goes to check the surveillance cameras. Now he knows it's Paul!
Paul runs to the hotel and tries to bring Emma "on the journey". Emma doesn't trust him.
Manni played the second half and London United score 1 goal. 1-1.
And Manni scores one goal and they win the match! Manni is a hero again!
But he runs to the hotel and tells Emma the truth. Emma doesn't believe him. But when two policemen took him, Emma believed him and Manni goes to play in the World cup.

måndag 15 april 2013

Karta, Mellanöstern


Vatten: Röda havet, Persiska viken.

Land: 

Egypten - Kairo 
Saudi-Arabien - Riyadh
Irak - Bagdad
Iran - Teheran
Jordnien - Amman 
Israel -  Tel Aviv (Jerusalem) 
Libanon - Beirut
Turkiet - Ankara

fredag 12 april 2013

Alex Doggyboy

"- Han fick det inte bra, sade kokerskan. Det här är bilder på förra omgången av pojkar som Don George plockade upp på gatan. Dom fick bo här och ja gödde upp dom. När dom såg friska och välgädda ut så tog han dem med sig. Pojkarna försvann.
- Vad hände med dom? Undrade Alex.
- Han sålde dom, fattar ni inte det? Han sålde dom utomlands."

Jag vet inte vad jag ska säga, jag tycker att det är helt sjukt hur folk kan sälja andra personer, tycker att det är grymt och respektlöst. Och sedan det med att ljuga och lura folk. Särskilt när en vuxen lurar barn, jag fattar inte varför alltid ungdomar och barn ska ha så hejdlöst mycket respekt för en vuxen människa. Jag säger åter igen, jag vet att jag skrivit det förut, respekten ska vara liksidig och ligga på båda hållen. Men jag menar att det är sjukt över huvudtaget att det finns ställen i andra länder där man säljer folk, att det finns människor som köper andra människor för pengar. Känslan personen som säljs borde ha, att känna att man inte är mer värd än ett par sedlar. Att man ens rangordnar folk så att någon är mer värd än andra. Jag fattar inte hur det inte kan vara mot lagen i de länder sär sådant här pågår.