tisdag 10 februari 2015

Inlämningsuppgift - Genetik (Ej klar)

DNA kallas det som din information lagras i inuti kroppen och bestämmer hur varje unik individ ska se ut. Egentligen är det en förkortning utav Deoxiribonukleinsyra. DNA:t finns i varje cellkärna och de är sammanbundna som långa trådar som bildar kromosomer. Varje cell har 46 kromosomer, alltså 23 kromosompar varav 22 är samma, det sista kromosomparet är antingen XX eller XY. Om de två sista är kromosomerna XX blir det en tjej, ifall det är XY så kan det vara en tjej också, men en man måste ha kromosomerna XY.
Könscellerna (ägg och spermie)där i mot är de enda cellerna som inte har 46 kromosomer, de har endast 23 stycken. Detta är för att när en

I varje kromosom sitter DNA:t i olika kombinationer, det finns 4 bokstäver i DNA:t, T, A, G och C, T och A sitter alltid ihop och så gör även C och G. Alla har olika kombinationer, men det finns en viss kombination för t.ex blå ögon och liknande och de sätts ihop med andra kombinationer som också får varje individ att se ut som de gör. Det är därför alla ser så olika ut, för att man inte har samma kombinationer utav bokstäver i sitt DNA. 



Denna bilden visar hur man kan ärva anlag. Om vi säger att detta är ögonfärg för enkelhetens skull. Ögonfärgen brun är dominant över ögonfärgen blå. Dessa två föräldrarna har båda blåa ögon, men de har lite anlag för att få blåa. Men eftersom att den bruna färgen är dominant så syns inte den blå färgen. 

Om de nu skulle skaffa ett barn så finns det ändå 25% chans att de skulle bli blåögt trots att båda föräldrarna är brunögda. Stora R representerar alltså brun ögonfärg och lilla R blå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar