fredag 27 februari 2015

Novell (morfar) (ej klar)

1. Hur gick det till då morfar upptäckte Anna Karins idrottstalang?
Svar: De hade lite idrott på grusvägen utanför deras sommarhus på midsommarafton. Han själv hade vart friidrottare i yngre dagar och tyckte att det var kul att ta med barnen, när hon då gjorde sin första stöt var den minst sagt proffsig.

2. Hur visste plötsligt morfar Tore vad som menas med "kalla kårar"?
Svar: Han fick det när han så Anna få till en så bra stöt vid första försöket.

3. Hur lyckades Anna i hennes första försök att stöta kula?
Svar:  superbra

4. Varför kan inte Anna Karin gå med i Bråberga IF?
Svar: De hade tydligen inte friidrott på programmet.

5. I vilka grenar tävlar Anna Karin i?
Svar: 800m och kulstötning

6. Hur reagerar tränaren på Anna Karins första stöt?
Svar: Bra, men att det finns att jobba på.

7. Varför vill Tore först inte att Anna Karin ska ställa upp i 800m?
Svar: För att han anser att man inte ska splittra sig för mycket, utan mer hålla sig till det man är bra på och utöka sin förmåga inom det.

8. Hur visar Anna Karin att hon också har talang inom 800m?
Svar: Hon hade en bra strategi inom det och gjorde bra ifrån sig.

9. Vad tyckte morfar om tävlingsledarens sätt att organisera tävlingar?
Svar: Dåligt, han hade önskat ett bättre upplägg.

10. Hur lyckas Anna Karin vid första försöket under tävlingen?
Svar: Halvbra, hon kan bättre men det var fortfarande inget jättedåligt resultat.

11. Vad får vi veta om Tore? Hurdan är han? Vad tycker du om honom? Belys med exempel under texten.
Svar: Vi får veta att han är idrottsman, att han tydligen var väldigt duktig inom sin sport och vad han höll på med. Han verkar målmedveten och som en tävlingsmännsika. Men jag tycker verkligen inte om honom. Det förekom aldrig i texten ifall hon själv ville bli friidrottare, utan det var han som ville. Det känns som om han försökte leva vidare inom friidrottsvärlden genom henne. Han pushade henne för hårt trots att man själv nämnde att "han sett värre föräldrar i sina dar" och jag själv skulle minst sagt bli irriterad ifall mina föräldrar blev så i mot mig.

12. Tore jämför ofta med den tid då han själv var ung och idrottsman. Hur ser han på den yngre generationen? Vilken är enligt Tore, skillnaden i mot idag? Ge några exempel ur texten. Delar du hans åsikter om ungdomen idag? Varför? Varför inte?
Svar: Han anser att den yngre generationen är lata, att vi får allt serverat på ett silverfat. Men någonstans tycker jag att han bör inse att tiden förändras, i takt med att saker bli bättre så kommer vi också stöta på nya problem, livet är hårt - fast på olika sätt och alla generationer med människor kommer stöta på olika svårigheter i livet. Han nämner att vi är lata och därför skapas det ingen friidrottsdel på Bråberga IF.

onsdag 25 februari 2015

Grammatik - Ordklasser och satsdelar

ORDKLASSER

Verb
Det är någonting man gör, exempelvis springa, hoppa, sjunga eller läsa.

Substantiv
Detta är någonting man kan ta på, även egennamn och känslor, exempelvis glad, boll, bil, bok, gitarr eller Matilda.

Adjektiv 
Beskrivande utav substantiv, exempel rund, smal, lång, gul eller liten.

Adverb 
Hur man gör något, exempel snabbt, långsamt eller konstigt.

Räkneord 
Detta är ord som är siffror. Typ ett, två, tjugo, men det kan också vara som andra, tredje, fjärde eller trettioförste.

Prepositioner
Förklarar var någonstans någonting sker. Som på, under eller över.

Pronomen 
Ord som man kan byta ut en person med t.ex han eller hon.

Konjunktioner
Ord som binder ihop meningen som och, att och men.

Interjektioner 
Utropsord exempel aj!, oj!, nej! eller stopp!.


SATSDELAR

Predikat (p)
Det är vad som händer i meningen, alltså så kan man ställa sig frågan "Vad händer?"

Subjekt
Det är vem som gör något, alltså "vem?"

Acusativobjekt (a-o)
Det är vad det är för någonting, alltså "vad?"

Dativobjekt (d-o)
"För/åt/till?"

Tidsadverbial
När?

Rumsadverbial
Var?

Sättsadverbial
Hur?

Attribut
Smycke, beskriver som en snabb cykel eller ett rött hus.

Predikatsfyllnad 
Ordet som står bakom predikatet bliva, heta, kallas eller anses

Agent
Typ som bilen lagades utav pappa (då är pappa agent)


tisdag 24 februari 2015

Långärmad T-shirt (ej klar)

När jag började tänka och spekulera kring vad jag ville göra så kom idéen med en långärmad tröja upp i huvudet på mig. Det känns inte överdrivet avancerat, men samtidigt så kan man göra det mer avancerat än vad det är genom att sätta till personliga detaljer. Dessutom så har jag inte så många långärmade tunna tröjor, och tanken är att denna ska bli så välgjord så jag kan ha denna till vardags.

En T-shirt är ett vardagsplagg och det är precis det jag vill att detta ska bli. Alla nuförtiden äger nog en T-shirt utav något slag, det är ett enkelt plagg som man kan ha till nästan allt och det är inte allt för dyrt. Det kan vara snyggt till vardags, man kan också använda det som arbetströja eller så kan man helt enkelt sova i den. Ett enkelt plagg som har funnits länge och fortfarande fyller sin funktion till människan.


Jag började skissa och tänka på idéer om hur det skulle se ut, här har jag också visat vilka olika sorter och olika mönster jag hade tänkt att ha, jag valde tröjan med krysset då det är ett simpelt mönster som ändå inte bli lika tråkigt som bara en ring.


Snabbt kom tanken på att jag skulle använda mig utav två tyger eller färger upp i mitt huvud. Enfärgad hade känts småtråkigt och inte lika personligt men fler färger skulle också bli för flummigt. Jag vill ha en basic färg, trots att jag vill ha två tyger så vill jag inte synas för mycket med för mycket färg, och eftersom att jag gillar svart och att det går att matcha till ungefär allt så var det inte ett svårt val för mig. Men sedan kom tanken om vad för annat tyg jag ville använda mig utav. Blommigt tänkte jag till en början. Men nu förtiden så är det mycket blommigt ute i affärerna vilket också betyder att nästan alla tjejer i min ålder äger/har chans att äga ett blommigt plagg och jag känner att jag vill göra det snäppet mer personligt ändå.
Jag fick inspirationen att måla mina converse utav denna tjejen på YouTube, sedan gjorde jag mina unika converse och nu tänkte jag alltså vidareutveckla denna idéen och göra min egna tröja.

Det var då min idé kom upp, jag ville göra något som jag trivs med och något personligt. I höstas målade jag mina gamla utslitna och nötta converse i spacefärg. Lite stjärnor och blått, lila och rosa omlott med varandra, och resultatet var faktiskt väldigt bra. Så varför då inte måla på tyget? Det bli ännu mer personligt och kanske ännu mer precis hur jag vill ha det. Eftersom att många numera vet att jag äger dessa skor så har det väl blivit en del utav "mig", därför kommer denna tröjan bli väldigt personlig.

Jag bildgooglade "rymdfärgat tyg" och detta var de första träffarna jag fick upp. Bilderna ser ut att vara nya och jag tror också att det är en hyfsad ny idé med att förflytta himmelen till kläder. Det är också kläder som kan ha alla årstider då himmelen aldrig ändrar sig - den är alltid den samma. 

Det känns som om det är något som livar upp vardagen men samtidigt inte sticker ut för mycket, supersnyggt till svarta jeans eller liknande.


                                     Jag gjorde en närmare ritning med mått och detaljer.

Nu vilar beslutet om vilket tyg jag ska ha i vilket som blir bäst när jag målar på det. Det väger i mellan trikå och ett vanligt bomullstyg då de passar bäst i material. Jag vill alltså hitta ett tyg där färgen håller när jag målar på det, den ska inte spricka eller bli nött snabbt. Hur tar jag reda på detta då? Det enklaste hade väl varit att googla, men då jag vill uppnå bästa resultat så kommer jag experimentera själv då jag kommer få fram det mest korrekta svaret då. Då vet jag exakt vilket tyg det är och även vilken sorts färg jag kommer använda mig utav.  
Här testade jag att måla mönstret jag ska ha på några tygbitar för att se vad som gav bäst resultat. Vi ska nog tvätta tyget för att färgen inte ska spricka, därefter kommer jag se vad som gav bäst resultat. 



Nu har jag alltså valt vilket sorts tyg jag vill att min tröja ska vara i, så nu är det dags att påbörja att måla efter mallar och klippa ut dem, sedan påla av dem på tyget.





Men på vägen så fick jag en tankeställare, tröjan kommer förmodligen bli klar nu i mot sommaren och då känns det mörkt och tråkigt att ha en svart tröja på sig, dessutom så kommer den dra åt sig massor utav värme och då känns det skönare med en vit tunn tröja. Så jag bestämde mig för att göra tröjans fram och baksida vit istället för svart. Så jag målade, mätte och klippte ut mina delar i vitt bomullstyg istället.

Bomull är någonting man utvinner ifrån naturen, det finns bomullsväxter där bomullen växer. Den har hög tvättålighet och är väldigt slittålig. När det är blött så krymper plagget, men det får också 10% högre styrka.
Jag kommer inte använda mig utav ekologisk bomull, men ekologisk bomull innerbär att den odlas utan bekämpningsmedel.
Bomullstyget jag använder kallas trikå, det är ett stickat tyg vilket gör tyget mer elastiskt än ifall det hade varit ett vävt tyg.
(källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bomull , http://sv.wikipedia.org/wiki/Trik%C3%A5)

Bomull är ett material som är ganska lättåtkomligt och det kan tillverkas många kläder som inte blir allt för dyra utav detta materialet. Om jag utser ifrån mitt perspektiv så är det väl hur bra som helst. Jag kan liksom skaffa mig många plagg till en summa pengar som är hållbar för en femtonårings ekonomi. Men ifall man tänker lite utanför sig själv och vad som är bäst för mig som person så är det kanske inte bra att jag kostar på mig ett tjugotal tröjor, använder 5 utav dem aktivt medan resterande hänger på deras galgar i garderoben och används någon enstaka gång innan jag lägger dem i en påse för att slänga dem.

Det är så vårt samhälle ser ut idag, vi köper det som faller oss in, har hur många plagg som helst hängande, men trots det så använder vi bara de plaggen som vi klassar som favoriter. Men, ifall jag nu ska föregå som gott exempel så brukar jag faktiskt skänka vidare mina kläder till välbehövande, exempelvis röda korset eller andra liknande organisationer, jag tycker att det är jättebra då plaggen som förmodligen inte är så slitna eller fula kan göra gott hos någon annan. Det tycker jag att alla kan ta som ansvar eftersom att det är en såpass enkel sak som vi kan göra men då ändå fortfarande ha en garderob full med olika kläder för olika tillfällen.


Sedan så började jag räkna lite på lektionerna och hur lång tid jag har kvar. Det tog längre tid än beräknat att måla ärmarna. Krysset på framsidan känner jag att jag skulle kunna fixa, jag har redan experimenterat med färger och typer utav tyg och jag kände att experimentera om hur krysset skulle sitta och se ut kändes som om det blev väldigt mycket jobb. Men eftersom att jag lade ner mycket jobb på ärmarna (mycket mer än vad jag trodde) så känner jag ändå att tröjan kommer bli bra och jag är faktiskt väldigt nöjd med det jag gjort hittills.)

Jag har lärt mig hur man ska behandla ett tyg man har färgat på då det är vad jag har gjort det senaste, jag har målat på tyget och nådde ett resultat jag är nöjd med. När de hade torkat så har jag strykt tyget i fem minuter per ärm innan jag slängt in det i tvättmaskinen med annat tyg för att se hur hållbarigheten vart på färgen. Visserligen så mattades färgen ut lite, men det gjorde också så att färgerna "blurrade" ihop sig mera och det blev inte en så skarp "rand" i mellan färgerna. 

Jag har också lärt mig att trockla vilket jag faktiskt inte gjort tidigare, och det blev bra, så nästa grej blir väl att börja sy på överlockmaskinen för att få riktiga sömmar, men annars ligger jag bättre i tid nu så jag ska verkligen göra allt väldigt noggrant för att få ett plagg med god kvalité, även så ska jag ta itu med felkällor och ifall något går fel "gör om, gör rätt" så att jag verkligen blir nöjd med det jag gjort. 

Jag har tränat på att fålla och att sy lite på överlocken, det gick bra trots att jag fick fålla ett x-antal gånger innan jag förstod hur det skulle fungera, men jag låter det ta sin tid så att jag gör det snyggt och för att lära mig noggrant om hur det funkar. 

Sedan sydde jag ihop fram och bakstycke, det blev bra förutom ett litet, litet veck i tyget, men det ska jag se till att fixa på ett snygg och smidigt sätt utan att göra tröjan tightare.
Där stötte jag dock på problem då jag försökte fixa den genom att sy en vanlig söm på symaskin lite innanför för att vecket inte skulle synas. Vilket ledde till att jag fick sprätta upp och sedan bestämde jag mig för att sprätta upp det jag hade sytt på överlocken också för att sedan sy om det på nytt. Detta ledde till ett väldigt mycket bättre resultat, men metoden jag gjorde innan kanske också hade funkat. Men trots det så är jag glad att jag fixade det i överlocken då resultatet blir mycket snyggare enligt mig trots att det inte var jättesmidigt att sprätta det jag tidigare hade sytt där. 
Eftersom att jag redan hade testat att fålla lite innan så bestämde jag mig för att göra det på ärmarna innan jag sydde på dem på själva tröjan. Detta för enkelhetens skull. Jag fick stryka ett veck längst ut på ärmen, sedan skulle de vara exakt lika långa så att sömmen inte skulle hamna i olika höjd. Stötte på ett till litet bekymmer här då tyget på ena ärmen har en tendens att vrida sig, men detta är ett vanligt problem som kan uppstå på grund utav att trikåtyg är stickat runt. 
Men trots det så fållade jag och jag tycker själv att resultatet blev riktigt bra med tanke på att jag inte har värst stor erfarenhet inom att fålla. 

















måndag 23 februari 2015

Idrottens himmel och helvete

Någonstans tycker jag att man borde stanna upp och tänka på samhällets sjuka förutfattade meningar. Jag förstår faktiskt inte det underliga med att en kille skulle gå i gymnastik eller ifall en tjej skulle finna nöjet i att åka skateboard. För vad är egentligen problemet med det? Man tycker att det är kul, och då ska man få göra det. Jag tycker att det är så himla sjukt hur man då ska skapa sjuka normer om att det är rätt eller fel.

Killar som blir retade för att det rider - hm, ta en titt på ridsportseliten, vilka är det egentligen som tävlar i landslaget? Namn som Rolf Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann, Alexander Zettermann, Peder Fredricsson och Malin Bayard är namnen som finns där. Det är så många killar som faktiskt är duktiga inom sporten. Jag tycker att det är så hemskt synd då jag själv uppelever ridsporten som ganska öppen.
I hur många sporter tävlar 13-åringar mot 40-åringar tillexempel? I samma klass, med samma regler och villkor. Det tycker jag är häftigt. Tjejer och killar tävlar mot varandra och det är inte så himla uppdelat i kategorier ändå. Det är så det ska vara, vad man har mellan benen eller hur många år på nacken man har så är det resultaten och ens ridning som spelar roll.

Precis så tycker jag att många andra sporter bör fungera. 

Men det är såhär vi lever, i allt. Regler om vad som är kille och tjej-saker skapas och vi alla växer upp i ett samhälle där Fredrik 10 år är bög för att han rider medan Malin, 12 inte vågar åka till skateparken för att resterande personers blickar kommer vara dömande. Är det så konstigt att man inte vågar då? Varför ska inte alla bara få göra det som är kul, det som passar än och det man verkligen brinner för.

Vill du rida, vare sig du är kille eller tjej. GÖR DET. Vill du satsa på motorsport, vare sig kille eller tjej. GÖR DET. Vill du ha en annorlunda frisyr eller klädstil. HA DET. Livet är för kort för att anpassa sig efter samhället sjuka frågor, ideal och normer. Vi alla måste bredda ramarna för alla, bli mer accepterande och sedan jobba för att samhälle som accepterar och respekterar alla olika individer.

fredag 13 februari 2015

Sceintologi

Skapare: L. Ron Hubbard, författare

När: 1952

Var: Kalifornien, USA

Syfte: Att hitta ett sätt att leva enligt etik. Alla ska kunna lita på varandra, vi ska hjälpa varandra och må bra tillsammans. De är baserat på att man ska lära sig ta itu med livsproblem för att uppnå lycka, detta gör man alltså genom att läsa en massa kurser i mot betalning.

Tro: De tror att människor är en odödlig andlig, alla är goda från början. Själen går alltså vidare till en annan kropp. Människan består utav själ, kropp och sinne. Själen är den viktigaste delen, man blir alltså inte bunden till sin kropp.

Antal anhängare: 500 000 (se källa: 5)

Urkund: Scientolog-bibeln

De åtta dinamikerna: 
1. Jag som individ, sin egna överlevnad
2. Familjen, det sexuella, man vill överleva med familjen
3. Gruppens överlevnad
4. Människosläktet, man vill överleva med släkt och nation
5. Livsform (art), alltså att man vill överleva som art
6. Fysiska universum, allt som är här och nu, all materia (MERT - Materia, energi, rum och tid)
7. Den andliga varelsen
8. Odödlighet (befriad från alla extrema behoven)

Annan information:
Sceintologi har fått en del negativ kritik, kurserna som är obligatoriska är jättedyra. De är också som ett mildare kastsystem. De som är på de lägre nivåerna betalar dyra pengar för att få ta del av dessa kurser och pengarna hamnar högre i organisationen.
Teorin om det reaktiva sinnet som samarbetar med det analytiska sinnet är att man kan lära sig "återuppspela" situationer då man inte var helt närvarande, tillexempel om man bryter en arm eller liknande. Detta är då en kunskap som man tränar fram för att få lite mer kontroll över sitt liv.

De finns de som hävdar att en ledare för religionen från förr hade makten över olika planeter med hur mycket människor som helst på. Jorden blev platsen då vissa skulle utplånas på och människor dödades, påhittade religioner (världsreligionerna) skapades för att vissa skulle hitta en anledning till att leva.

Elmätaren är en mätare som de använder sig av. Den visar känslor, alltså överdrivet med glädje eller överdrivet med smärta. Tanken är att man ska hitta något mellanting så att man kan vara lycklig. Överdriven lycka leder kanske till överdriven smärta och då anser dem att det är bättre att hålla sig i mitten.

Om du lämnar religionen:
Om man lämnar Sceintologikyrkan så måste man veta att allt man har gjort i religionen är filmat, särskiljt det man gjort i början. De kommer veta allt om dig och alla dina hemligheter och ifall du då lämnar religionen så kommer all denna information om dig spridas ut. Om man lämnar kyrkan kommer man lämna den som ett svart får och man kommer för alltid vara iakttagen.

Resonemang:
Till en början verkade religionen bra. Men jag tyckte ändå att det verkade en aning "översminkat". Att få alla att leva på det sättet de anser är rätt känns som om det kan man göra utan en religion. Måste det skapas en religion för att man ska kunna behandla människor rätt? Kan man inte bara leva och vara trevlig mot alla? Jag förstår mig faktiskt inte syftet med denna religionen? Behövs det verkligen en religion för att sammanföra människor och lära sig bete sig på rätt sätt?

Dessutom tycker jag att det känns som om det är något lurt. Denna ofantliga summan man betalar per år som ändå går till de "högre satta", jag tror att religionen är skapad för att tjäna pengar helt enkelt. Jag tror verkligen att det finns så många andra sätt att bli "clean" än att gå med i en religion och ta dyra kurser. Att vara trevlig mot folk, att välja rätt handlingar är saker man ska lära sig i skolan eller egentligen redan som liten. Det är en sådan grundläggande egenskap som alla borde ha, sedan att lösa vardagliga problem är saker som tillhör livet. Jag tycker verkligen inte att man ska behöva gå med i en religion för att kunna bete sig.

Ärligt talat så tycker jag att religionen är helknäpp, för mig låter det bara som något konstigt påhitt. Jag är oreligiös av mig och tror i stort sätt inte på något, men jag kan förstå de som tillexempel är kristna eller är troende utav någon annan utav världsreligionerna. Det känns mer som en tro med en lång bakgrund som man faktiskt förstår sig på, men detta känns som om en skapad organisation för att tjäna pengar genom att få folk att tro att de är "rena" ifrån ondska. Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte riktigt vad som är religionen i detta förutom att de tror att själen vandrar, resten är bara hur man ska vara.


Källor: 
1. https://www.youtube.com/watch?v=_3X2Mbm9Ih4
Detta är källan där jag hittade mest information, jag tror att den är trovärdig trots att det var personer lite äldre än oss som gjorde den. De förklarade väldigt tydligt och på ett sätt som jag förstod. Men jag tror att de själva använde bra källor när de gjorde videon eftersom att de verkade som något de använde när de gjorde ett skolarbete. Dessutom har jag dubbelkollat informationen på andra källor. 

2. https://www.youtube.com/watch?v=bvtt4UuFGZs
Denna källan använde jag endast för att få en inblick i vad folk som är med i religionen tycker och känner, det är vad anhängare utav religionen säger om den så jag skulle anse den som trovärdig. 

3. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/enkel/scientologi
Detta är en trovärdig källa då det är en sida anpassad för skolan och för elever som ska lära sig. Det är liksom personer som vet mycket som har skrivit detta, dessutom är det svårt med religioner. Religioner är en tro och inte en vetenskap så det är svårt att bevisa vad som är rätt och fel. Men jag litar på denna källan då det står mycket grejer där jag har läst på många andra ställen, jag använde bland annat denna att komplettera dokumentären med.

4. http://sv.wikipedia.org/wiki/Scientologi
Wikipedia är en hyfsat trovärdig källa, men jag har dubbelkollat informationen på andra källor exempelvis NE. Använde även denna för att läsa och komplettera dokumentären.  

5. http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_trosuppfattningar_efter_antalet_bek%C3%A4nnare
Denna källan använde jag för att se hur många anhängare religionen har. Jag har läst det på andra sidor också, men jag tyckte att denna var bra då många religioners anhängarantal var med och allt var sammanställt som en tabell. 

6. https://www.google.se/search?q=scientologi&espv=2&biw=1279&bih=702&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=S2HcVMLXOsj6PNTHgbAM&ved=0CAYQ_AUoAQ

7. http://www.scientologi.nu/

8. http://www.scientologi.se/faq/scientology-beliefs/what-are-scientology-religious-beliefs-about-creation-of-the-universe.html

9. http://user.tninet.se/~haj197g/scientolog.html

10. http://www.scientologi.se/faq/background-and-basic-principles/what-does-the-word-scientology-mean.html

11. https://www.youtube.com/user/ScientologiSV/videos


13. http://sv.wikipedia.org/wiki/L._Ron_Hubbard

14. http://altreligion.about.com/od/scientology/p/scien_funeral.htm
Källorna här ovan har jag endast använt för att kolla mindre saker och för att läsa och förstå vissa grejer som jag har tyckt vart oklara innan. Men ur dessa källor har jag inte plockat så jättemycket fakta. Kanske mer dubbelkollat annat jag skrivit för att ha mer källor bakom min text. 


Forrest Gump

Summary
The movie is about a man called Forrest, he is a very special man a bit opaque. He was sitting on a buss station and talk about his life to strangers. When he starts school he gets bullied, but there was one person who be his best friend. Her name is Jenny and she's the most beautiful girl he had ever seen.

In he's life he experienced much, he played football in his school team, he was a part of the war in Vietnam, he also played ping pong in big compositions, was a shrimp fisher and so on. But the only thing he really want was to be together with Jenny, but she travel the world to sing and play guitar.

But one day he came home to her and stay there, a few weeks later they had sex and after that she leave him alone again. Then he started to run. He ran, and ran and ran, he just was running. He ran for more than 3 years. But one day he suddenly stopped and went home again.

Jenny had sent him a letter, she wanted him to go and see her, so that was why he was sitting on a bus station. The woman who sat and listen to him tell him were Jenny's street are. So he went there and she was telling him that she had a child, named Forrest, like his dad. Forrest was his dad.

Jenny tell him that she was sick, she going to die. He ask her if she and the little Forrest wanted to move to him, so they did. She died and he took care of little Forrest.


John Lennon was a British singer and he was a part of the group "The Beatles". 1980 he get hit of a mental sick fan.





tisdag 10 februari 2015

Inlämningsuppgift - Genetik (Ej klar)

DNA kallas det som din information lagras i inuti kroppen och bestämmer hur varje unik individ ska se ut. Egentligen är det en förkortning utav Deoxiribonukleinsyra. DNA:t finns i varje cellkärna och de är sammanbundna som långa trådar som bildar kromosomer. Varje cell har 46 kromosomer, alltså 23 kromosompar varav 22 är samma, det sista kromosomparet är antingen XX eller XY. Om de två sista är kromosomerna XX blir det en tjej, ifall det är XY så kan det vara en tjej också, men en man måste ha kromosomerna XY.
Könscellerna (ägg och spermie)där i mot är de enda cellerna som inte har 46 kromosomer, de har endast 23 stycken. Detta är för att när en

I varje kromosom sitter DNA:t i olika kombinationer, det finns 4 bokstäver i DNA:t, T, A, G och C, T och A sitter alltid ihop och så gör även C och G. Alla har olika kombinationer, men det finns en viss kombination för t.ex blå ögon och liknande och de sätts ihop med andra kombinationer som också får varje individ att se ut som de gör. Det är därför alla ser så olika ut, för att man inte har samma kombinationer utav bokstäver i sitt DNA. 



Denna bilden visar hur man kan ärva anlag. Om vi säger att detta är ögonfärg för enkelhetens skull. Ögonfärgen brun är dominant över ögonfärgen blå. Dessa två föräldrarna har båda blåa ögon, men de har lite anlag för att få blåa. Men eftersom att den bruna färgen är dominant så syns inte den blå färgen. 

Om de nu skulle skaffa ett barn så finns det ändå 25% chans att de skulle bli blåögt trots att båda föräldrarna är brunögda. Stora R representerar alltså brun ögonfärg och lilla R blå. 

söndag 1 februari 2015

Friluftsliv på isen

Att bedriva friluftsliv på isen kan vara både härligt och farligt, det finns en del saker man bör tänka på innan man ger sig ut på isen. Exempelvis på vad man bör har med sig, saker som isdubbar, mobiltelefon och en annan person är tre absoluta måsten. Sen är det också bra att ha med sig andra viktiga saker som ombyte i en sluten påse (ifall du skulle råka plumsa i så har du i alla fall med dig nya kläder som håller förhoppningsvis hållit sig torra i fallet), ispik, livlina som skulle vara till hjälp ifall du ramlade i, och en visselpipa så att folk skulle höra dig ifall isen skulle gå sönder.
Det är också bra ifall du klär dig enligt lager-på-lager principen, den hjälper dig att hålla värmen bättre, dessutom så har du lättare att ta av dig ett tunt lager om du har fler än att ta av sig ett tjockt lager ifall du bara hade haft två. Ifall isen inte håller och du skulle ramla i så skulle den hjälpa dig även då, för att du skulle hålla dig varm längre och vattnet skulle inte lika snabbt kunna tränga igenom dina kläder.

En ispik är ett bra hjälpmedel att ha med sig, det är som en "stav" som man kan mäta isens tjocklek och egenskaper med. Isen måste vara minst 10cm tjock för att du säkert ska kunna ta dig över den. Kärnis kan dock bära upp en människa när den endast är 3cm tjock, men det är inget att rekommendera då det alltid finns en chans att den inte håller.
Men trots att isen är 10cm tjock så finns det ju ställen man ändå inte ska åka på för att utsätta sig för någon onödig risk, det är ställen där isen kan vara extra känslig, exempelvis en vindbrunn, brygga, udde, grund eller sund. 

Hur vet man att det är en kärnis då? Jo, då gäller det att ha lite koll på de olika istyperna som finns, kärnis är is som bildas rent vatten, våris är is som förfallit lite på grund utav vårens värme, det brukar också vara för att vatten strömmar under den. Nyis är precis som det låter, när isen är ny och genomskinlig, sen finns det snötäckt is också, den bildas genom att snön lägger sig på vattenytan och blir is, därav blir den en aning skrovligare än när det bildas is genom att vattnet fryser. 

Ifall då oturen skulle vara framme när du befinner dig på isen så är det viktigt att du då ska veta hur man gör för att ta dig upp. Nummer ett är att du ska vända dig om dit du kom ifrån, det är där du vet att isen höll tidigare och då kan du ta dig upp där. Ifall du tillexempel åkt skridskor i hög fart så kanske du kom ut snabbare på tunn is men eftersom att hastigheten var högra kunde du åka på den ett tag innan du ramlade i, då kanske det är så att du måste hacka dig fram igenom den tunna och ohållbara isen tills där isen håller med hjälp utav isdubbarna. Sen när du ska ta dig upp så placerar du tummen på isdubbens översida för ett bättre grepp så att du inte slinter och glider ner igen för att sedan kila i spetsen på isdubben i isen och försöka häva dig upp. När du har kommit upp med överkroppen så ska du försöka få upp ett knä för att förhindra dig att ramla ner igen. Sedan kan du förhoppningsvis ta dig upp.

Ifall det är en annan person som ska rädda dig är det viktigt att personen inte försöker dra upp dig med hjälp av sin egna arm eller någon annan kroppsdel heller för den delen. När man blir så kall som man blir ifall man åker igenom isen så kommer man bara tänka på att ta sig upp och då kan det vara mycket möjligt att man råkar dra ner personen som ska hjälpa än upp. Men då ska man använda sig utav en metod som kallas "den förlängda armen", vilket innerbär att man tar något annat föremål och drar upp personen med, bäst hade det varit ifall personen själv kunde kasta upp sin livlina för att sedan hjälpa till att ta sig upp med isdubbarna, men ifall det inte är så funkar föremål som tillexempel en gren, en jacka eller liknande. Sen är det viktigt att man lägger sig ner för att fördela sin vikt så att den inte bli koncentrerad på ett ställe, då håller isen bättre.

Visst kan det se underbart ut när man susar förbi på isen en kylig vinterdag, men det är mycket man ska hålla koll på och det är viktigt att man alltid tänker på säkerheten i sådana tillfällen. Men ifall man tänker på allt detta så är man väl förberedd och kan njuta utav den friska luften!