fredag 30 augusti 2013

Utvandrarna

Filmen utspelar sig för längesedan i ett fattigt Sverige, på den tiden så emigrationer till Amerika brukade äga rum. Robert, han är dräng, men det är han som är gasen, han vill verkligen rymma för att bättre liv i Amerika. Karl-Oskar är gift med Kristina som är broms åt det hela. Sätta sina barn och sig själv i fara när dem lika gärna kan bo i Sverige och kämpa för en bättre skörd. Kristina känner sig nog väldigt stressad och kluven, hur ska hon göra? Skörden blir dålig och de inser att de måste snåla med maten för att den ska räcka längre. Robert vill verkligen inte vara kvar och deras vinter blir svår. En av Kristinas och Karl-Oskars barn går bort på grund av att hon åt för mycket gröt när hon inte ätit en ordentlig måltid på lång tid. Då ändrar Kristina sig, hon har bromsat detta, men nu så upptäckte hon att vad som helst kan hända hemma också, så nu vill hon emigrera, våga chansa på ett bättre liv, på en annan plats

Om att utvandra vet jag inte vad jag tycker, jag har ju liksom själv inte gjort det. Men jag tycker att personer som gör det är starka. De lämnar sina hem, alla platser de känner till och är trygga med, bara för att fixa det för familjen. Starkt tycker jag bara. Men sen måste det ju vara till något land där dom välkomnar än med öppna armar.

Jag tror nog att det är en fördel för landet, för då får ju stora delar av landet "vila" och bli bättre till senare. Sen så lämnas ju kanske dom som har mer pengar och makt kvar i Sverige och då kan dom ju "styra upp det" kanske på ett bättre sätt. Detta är jättesvårt för mig att förklara men det är i alla fall vad jag tror. Jag ser på Sverige som det är idag, och det är ju bra, eller hur? Undrar ifall det hade sett ut så här ifall inte så stor del av befolkningen hade emigrerat för såpass många år sedan.

onsdag 28 augusti 2013

Kemiska stridsvapen i Syrien, Veckans nyhet v. 35


Det är inbördeskrig i Syrien, USA vill påstå att dem har använt kemiska stridsvapen, ifall vi skulle frågat Ryssland hade dem säkert sagt ett klart "Nej". Nu förbereder USA ett anfall mot Syrien för att visa att "nu är det slut, ni kan inte fortsätta kriga. Men ändå får dem lite kalla fötter inför det då Syrien som många andra länder har bundsförvanter som kan lägga käppar i deras hjul. Det kan bli ett större krig med ännu mer länder inblandade ifall dem gör det.

Källor: http://www.8sidor.se/utrikes/2013/08/usa-forbereder-anfall-pa-syrien

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article17366873.ab

http://soilander.com/tag/kemiska-stridsvapen/

Personligen tycker jag absolut inte att USA ska lägga sig i. Det kan bara leda till ännu värre saker och ett mycket större krig. Men samtidigt kanske det bara är bra om någon sätter ner foten bestämt liksom "nu räcker det". Men frågan är, är det värt det? Om hela världen slutar i krig är det ju verkligen inte det. Men jag tycker nog ändå att USA inte ska rycka in, om dom låter det landet sköta sitt så får det landet sköta sitt eget, jag vet inte, men jag tror att jag skulle tycka att det var jobbigt ifall någon kom och "straffade" oss ifall vi var i krig. Som om själva kriget inte var nog och att folk inte dog tillräckligt. Men jag är i och för sig bara fjorton år och kanske inte kan göra något åt det, men jag tänker inte rädda världen, än...

Revolution är förändring, frågor

1. Vad betyder det att arterna anpassar sig?

Svar: Att arterna levde efter vad som fanns och hur miljön såg ut för att kunna överleva själva. 

2. Vad innerbär det naturliga urvalet?

Svar: Att de djur som kan anpassa sig bäst, som är starkast eller har bäst egenskaper överlever.

3. Vilka individer har störst chans att överleva?

Svar: Dom som är smartast eller starkast och som kan anpassa sig bäst till miljön.

4. Vad konkurrerar organismerna om?

Svar: Att få bäst gener och överleva. Föda och skydd.

5. Vad är en mutation?

Svar: En plötslig slumpmässig förändring i DNA.
Albino tillexempel, att pigmentet inte är med. Med olika antal tår eller fingrar. Downs Syndrom. 

A. Naturligt urval - B. De bäst anpassade överlever.
B. Sexuellt urval - D. Honor och hanar väljer partner för att få ungar.
C. Evolution - E. Långsamma genetiska förändringar hos en grupp individer. 
D. Mutation - A. Plötslig förändring i DNA.
E. Anpassad - C. De har egenskaper som stämmer med miljön.


-

1. Vem upptäckte evolutionen?

Svar: Charles Darwin, dock var han inte först, men han är mest känd för det.

2. Vilka bevis finns för evolutionen?

Svar: Tillexempel fosterutvecklingen (vi kan se väldigt tidigt i utvecklingen att vi är lika med t.ex grisar, kaniner och fåglar), fossiler och att vi har ganska lika DNA med växter.

3. Vad är ett fossil?

Svar: Döda djur eller växer som förvarats i sten eller berg.

A. Evolutionsläran kan förklara hur nya arter bildas - Sant
B. Gener kan inte förändras - Falskt
C. Alla individer inom en art har samma egenskaper - Falskt
D. Med hjälp av DNA-undersökningar kan man se ur nära släkt olika organismer är med varandra - sant

fredag 23 augusti 2013

Ett fat korngröt

Det började bli kallt och årets skörd skulle inte räcka så länge till, absolut inte tills nästa år, tills nästa skörd. De började dra ner på maten, mamman i familjen fick ett barn till, den minst lämpliga tiden, nu fanns där en till mage att mätta. Mjölken hon själv producerade räckte inte, barnet blev inte mätt, hon var själv tvungen att äta mer än sina barn och hon tvingades att se dem smalna av.
Dopet till det nya barnet skulle äga rum, gudföräldrarna blev hembjundna på middag. Mamman tog fram en påse med korn som hon lagt undan, som pricken över i:et så la hon till lite smör och socker. Det var ännu timmar kvar tills gästerna skulle komma, barnen väntade, den där gröten luktade ju så gott.
Gröten ställdes ut för att svalna och en utav döttrarna försvann. Var tog hon vägen? De letade i hagen utanför huset, utan resultat, men efter ett tag hördes det ett ljud ifrån källarstuken, när dom gick in där så möttes dom av att dottern låg på golvet kvidande, fatet med gröt var nästan tomt. Dotterns mage som inte fått så mycket mat på jättelänge var alldeles stenhård och gjorde jätteont. Kornen hade svält till dubbel storlek, detta blev flickans död.
Mammans ångest var enorm, eftersmart är lätt att vara, saker hon hade sagt eller gjort kanske hon skulle gjort annorlunda, då kanske hennes flicka hade vart vid liv. Den dagen beslutade hon sig för att ta den risken som innerbar med att emigrera till Amerika.

Berättelsen är skriven för länge sedan i dåtid. Det verkade vara väldigt fattigt då.

Vad jag tycker om berättelsen vet jag inte, just det där med att vara eftersmart känner man ju till en del, sen är det ju klart att ifall någon har dött så blir ju paniken total, jag hade aldrig kunnat bli mig själv igen. Man lär sig av sina misstag? Men samtidigt var ju detta inget misstag enligt mig, det finns saker som man inte styr över. Att flickan åt, det var nog en ren instinkt, att mamman inte lät dem smaka är ju svårt för henne att veta att det skulle bli som det blev. Jag tycker faktiskt lite synd om mamman i berättelsen att lagat en gröt som egentligen skulle bli en bra sak råkade bli orsaken till hennes eget barns död. Även fast jag inte har något barn (tur är väl det, haha) så kan jag ju ändå sätta mig in i hennes situation, usch så hemskt.
Sen tycker jag att det är rätt att dem valde att emigrera, om man inte mår bra eller om det är väldigt fattiget eller något liknade så får man se till att det händer någonting, det blir lätt att man står och tuggar på samma ställe, men om det händer någonting, precis som när hon dog, då börjar man nog inse väldigt mycket, kanske just det att man måste flytta för att få ett bättre liv, någgon helt annan stans.

onsdag 21 augusti 2013

1800-talet frågor

1. Hur många emigrerade till USA?

Svar: 1,2 miljoner människor emigrerade till USA.

2. Nämn två orsaker till att man reste till USA.

Svar: De protesterade mot någonting i Sverige. De ville komma undan vissa religiösa grupper som fanns i Sverige.
Det var fattigt.

3. Varför var det svårt för många att resa iväg?

Svar: Det var jobbigt att säga hej då till släkten. Sen så kostade det väldigt mycket.

4. Nämn fakta om emigrationen på 1880-talet.

Svar: Under det deceniet så reste 325 000 svenskar emigrerade till USA, ekonomin höll inte.

5. Var bosatte sig svenskarna, och varför just där?

Svar: Till ställen som var så lika Sverige som möjligt.

Jag är Charles Dickens

7 februari 1812 föddes en man, ingen vanlig man utan mannen blev en framgångsrik brittisk författare, den mannen är jag. Mina berättelser och romaner blev populära, ingen utav mina romaner slutade aldrig tryckas i nya upplagor på originalspråket, engelska. Min populäraste bok blev "En julsaga" som jag skrev på bara några veckor. Mina böcker handlade oftast om Pojkar med svår uppväxt. 


När jag var nio år flyttade vi till London, senare fick pappa ekonomiska problem och jag fick hjälpa till att jobba för att kunna försörja oss i familjen, men trots det så var det inte alla dagar man var mätt när man gick och la sig för kvällen. Då var jag bara tolv.

Min skolgång blev det ingenting av, men jag lärde mig att stenografera, vilket jag faktiskt hade nytta av på sikt, år 1834 så blev jag journalist. 

Två år efter att jag blev journalist gifte jag mig med min fru Catherine Hogarth, tio barn fick vi ihop, ett av dem dog vid 8 månaders ålder. 

Men alla böcker har ett slut, även alla liv, om man ser tillbaka på mitt så blev jag väldigt sjuk under en högläsningturné och 9 juni 1870 så tog jag mitt sista andetag på jorden, bara 58 år gammal, men visst är det så? Att allt har ett slut? Och där just då, blev mitt.