tisdag 26 februari 2013

En obekväm sanning del 3



I förra delen vi såg så började Al Gore prata om 2 kanariefåglar i en gruva, man brukade ta med sådana ner förr och när dom slutade sjunga visste man att syret blev dåligt och då gick man upp igen, de två kanariefåglarna symboliserar de två polerna, de behöver hjälp nu.  

Havsis och Landis, ja, vad är det för skillnad på dem? Och vilken utav dem är man rädd för att de ska smälta? Havsisen spelar mindre roll om den smälter, tänk dig att du har isbitar i ett saftglas en varm sommardag. Isbitarna smälter men nivån saften är på stiger inte. Sen om du tänker dig att du har ett glas med saft och ett glas med isbitar, låter isbitarna smälta och seda hälla ner dem i saften, då kommer du få en annan reaktion, då så kommer saftnivån stiga. Samma sak gäller landisen och havsisen. 
Om då mycket landis smälter från Grönland och en liten del av arktiskt så kommer mycket utav jordens delar hamna under vatten, många personer behöver fly och det bli mycket mer trängsel på de länder där de inte är så mycket befolkning idag. 
För ca 50 år sedan när han föddes så var befolkningen på jorden betydligt mindre 2 miljarder människor bodde här då, och nu 50 år senare så bor här 9 miljarder. Det gör ju också så att utsläppen ökar.
Jag tror att vi människor behöver en chock för att vi ska inse vad som verkligen händer med platsen vi bor på, som "den kokta grodan". Om man lägger i en groda i kokande hett vatten så flyr den rakt upp i luften och iväg. Men om den får ligga i ljummet vatten som sakta men säkert kokas upp så hinner den vänja sig och kokar ända tills någon räddar den. Det samma här, allt förändras så långsamt så vi reagerar inte särskiljt fort på det som händer, men ifall det hade hänt "poof" över en natt så hade våra reaktioner varit betydligt snabbare med att lösa problemet.


Jag själv tycker att Al Gore är jättebra, han har rätt tänk och ett "go" vill få människorna att lyssna och ta åt sig, han börjar här med att försöka få oss att förstå, att inte bara han utan att ALLA ska vara delaktiga med att rädda våran jord. 
Men samtidigt får man ju ta det han säga på båda hållen, så att man inte tror blint på allt han säger utan att se de bra och det dåliga i det han säger, men jag personligen tycker att det mesta utav de han vill förmedla till oss är bra.

En obekväm sanning del 3 (stödord och meningar)

• ice shelf - isen bildar som en skorpa, som en hylla.
• 213 m hög - Isen var så hög innan det började smälta. 
• det är skillnad på landis ch havsis - Havsis höjer inte vattennivån, landis höjer den.
• varmare hav, påverkar is - Om haven är varmare så smälter isen underifrån också.
• världskarta, grönland lite av arktiskt - Om grönland och en del av arktiskt smälter så måste världskartan målas om.
• Måste flytta - massor av människor måste flytta, det blir trängre.
• folkmängd ökar 9 miljarder 2 miljarder 50 år sen - Folkmängden har ökat kraftigt.
• kokt groda - Om grodan får en chock så reagerar den med en gång, men om grodan läggs i jumet vatten och sen kokar upp den så reagerar inte grodan, precis som vi som inte fattar alvaret med miljön.

fredag 15 februari 2013

Bokupgift v. 7

Jag har kommit till att dom håller på att åka buss eller lastbil typ överallt och ingenstans. Hassan och hans pappa hur stuckit.. Jag har inte inte läst så mycket sen sist.

Bilden visar när dom var på drakeflygartävlingen. Ett starkt vänskapsband i mellan rika och fattiga, vänskap, just det, jag gillar att Hassan var Amirs bästa kompis trotts att Hassan var deras tjänare. Fast sveket var stor och jag hoppas att dom kommer träffas igen, för jag tycker att sådan vänskap inte ska förstöras av en sådan grej.

Nordkoreas provsprängning av kärnvapen




I onsdags på morgonen berättade Sveriges utrikesminister vad vi har för utrikespolitik. Bland annat att vi är I mot att Nordkorea testade kärnvapen. Nordkorea måste sluta med kärnvapen och låta FNs kontrollanter komma in i landet. Nordkorea kanske använde höganrikat uran istället för plutonium är ett tecken som oroar oss. Det är mycket lättare att tillverka höganrikat uran än plutonium i hemlighet, men plutonium är ofarligt och enkelt att transportera. En person från KNCA tyckte att det var en perfekt prövning med denna lättare bomb.


Källor: http://www.8sidor.se/inrikes/2013/02/bildt-varnar-nordkorea
http://bloggar.aftonbladet.se/omvarlden/2013/02/nordkoreas-farliga-nya-karnvapen/ 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16223514.ab

Jag vet inte, jag känner mig inte som en del av detta, men man kan säkert hitta både fördelar och nackdelar om saken, men jag är inte så mycket för vapen och sådant, tycker att hela världen ska vara fredlig, jag menar hur mycket bättre hade det inte varit ifall alla höll sams hela tiden? Utan att försöka ta död på folk av typ ingen anledning? 




En obekväm sanning, del 2

Filmen handlar om Al Gore, han jobbar för naturen och vill att va ska jobba tillsammans för att växthuseffekten ska bryta ut helt, han ville bli president men föll på målsnöret. Jag tycker han var jättebra för att han förklarade verkligen, "såhär och såhär" kan hända. Han pratar mycket om att isarna på polerna kommer att smälta, isen fungerar nästan som en spegel, isen liksom studsar iväg när den stöter på is och hel 90% av solljuset absorberas bort av isen, så om isen smälter kommer det ju bli mycket varmare och isbjörnarna kommer inta ha någonstans att bo, så dom kanske kommer att drunkna.     Förra gången en is smalt så samlades det som en "fördämning" och allt kallt sötvatten åkte ut i havet samtidigt vilket resulterade till att Golfströmmen gick sönder, om det händer kommer inget varmt vatten komma upp till oss och det kan bli risk för en ny istid för oss i norden och norra Europa. Men detta är dock inte så troligt för vi tror inte att det kommer bli en sådan "fördämning" igen. Genom att det kommer bli varmare så kommer det också bli mer oväder, alltså mer orkaner och tromber.

Jag tycker att filmen är bra, man lär sig mycket och han berättar om saker man faktiskt inte tänker på i vardagen, men det han säger som vi kan göra för att få detta att inte bli ostoppbart, det kan bli vår vardag.

tisdag 12 februari 2013

Istiden


När hade vi istid senast?
Svar: 120 000 år sedan startade förra istiden.

Var? Hur stor del av Europa var täckt av is då?
Svar: Typ en halva Europa.

Varför är det inte istid nu?
Svar: För att jordens axel ser lite olika ut och vinkeln på jorden kan variera med någon grad.

Erosion

Vatten och vind påverkar jordens utseende. Tillexempel att vatten slipar kurvorna på en flod, så dras det med av kanterna och vinden drar med sig sand så det slipas på saker som är högre upp en vad vattnet når. Alltså att vind och vatten förändrar landskapen.


fredag 8 februari 2013

Flyga drake v.6

Just nu i boken så har Amir vunnit en drakeflygartävling. Hassan springer efter den sista draken som dom hade skurit av snöret på, han lyckas få den och på vägen hem så blir han inträngd i en gränd av några som vill ha draken, han står där helt själv och vill inte lämna ifrån sig draken, han börjar kast sten mot dom när Amir dyker upp, han står skymd och ingen ser honom, han ser dom. Amir har två val, antingen springa där ifrån eller hoppa fram och försvara Hassan som Hassan alltid försvarar honom. Han springer, han är en fegis, Hassan är ändå bara deras tjänares son. Men precis hann han se Hassan bli våldtagen mitt framför ögonen på honom. Han vågar inget göra han springer, han springer för att han är en fegis.
Nu har det gått en tid, Amir och Hassan har inte snackat på jättelänge, Amir mår illa, han har lite dåligt samvete och försöker undvika Hassan varje dag.

http://sentry.nu/?id=354

jag valde denna artikeln för den handlar ju om vad som Hassan blev utsatt för, en kille blev våldsam och våldtog honom. Även fast det kanske inte var precis just så men nästan i alla fall.

17-åring sköt ihjäl sin syster

Med ett hundratal hugg av två knivar och en sax ska en sjuttonåring ha huggit ihjäl sin två år äldre syster. Åtta års fängelse blev straffet. 
Gärningsmannens advokat Urban Jansson säger att det kan ha vart en annan gärningsman trotts de tekniska bevisen. Två olika advokater tror att flickan inte levde på ett sätt som familjen ogillade. Hon hade pojkvän och var ute och festade mycket. Brodern som själv hade mördat henne ringde själv polisen, men nekade själv till brottet. Han var bara 16 år när han gjorde det och satt häktad i 7 månader innan beslutet togs. Tidigare så hade hon blivit hotad av både brodern och andra familjemedlemmar. Hon hade gått och pratat om det ett inspelat samtal som nu var viktig inför rättegången.

Källor: http://www.dagensjuridik.se/2012/12/overtygande-bevisning-att-17-aringen-begatt-knivmord-pa-syster-helt-klart-hedersrelaterat 
http://www.8sidor.se/inrikes/2012/12/17-aring-dodade-sin-syster 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15773632.ab 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15834373.ab 

Finner inga ord, seriöst, tänker folk med fötterna nu för tiden? Om någon gör fel, säg åt den "gör om, gör rätt" att döda någon tjänar man inte på i längden hur fel personen än har gjort något. Respekten, hallå respekten?! Var är den någonstans? Ingen förtjänar att dö, inte ens någon som har dödat någon. Hjälp är vad personen behöver få, instinkten till att döda ska ingen ha. Respekten ska ligga åt båda hållen, där i mot är det ju rätt att han kommer i fängelse för att ha gjort något sådant här, föräldrarna borde också sättas in för hot tycker jag. 

Ekvationstest del 1

En variabel är ett tal som vi inte vet vad det är, då brukar man sätta en bokstav där, tillexempel x, y eller z. Bokstaven varierar om vilket tal det kan vara alltså är det en variabel. 

Ett uttryck kan vara tillexempel 50-2x, detta visar hur mycket jag får över om jag tillexempel har köpt 2 chokladbollar och betalar med en femtiolapp. Ett uttryck kan man inte räkna ut för att x vet man inte vad det är om det inte står något = tecken med ett svar bakom.

En ekvation har ett = tecken, alltså kan man räkna ut det. Tillexempel 5x+3=18. 

5+8/2=9 Man måste räkna ut devision först. Men om det står såhär: (5+5)•7=70 för det är en parantes och den går alltid först. 

En obekväm sanning, del 1




Allt har suttit ihop! (alla världsdelar)

Global uppvärmning = Jorden värms upp.

Växthuseffekten = Skapas av människan, mycket fossila bränslen släps ut och skapar koldioxid som lägger sig i atmosfären så att inte alla solstrålar kan komma ut, precis som ett växthus.

"växthusgasligan" = Växthusgaser, koldioxid..
"växthusgasligan" är elaka, de håller kvar solstrålarna på jorden ----> varmare

koldioxid CO2 i atmosfären ökar. Varför? På Norra delen av jorden så finns det mer land och mer träd, när vi vinklas mot solen (när det är sommar hos oss) är ju träden ”levande” och då drar växterna in koldioxid och andas ut syre. Men när södra delen är mot solen där det inte är lika mycket träd så kan det inte dras in lika mycket koldioxid.
CO2-nivån går upp och ner på ett år. Förklara varför.
"jorden andas" sommar/vinter
norra halvklotet mest vegetation (fotosyntes)

Himalaya – dricksvatten till 40% av jordens befolkning. Nu smälter isen!

650 000 år - 7 istider

CO2 och temperaturen. Diagrammen ser likadana ut - hänger ihop. Varför? När koldioxiden ökar så ökar temperaturen och när den minskar minskar temperaturen.

Jag tycker att det han pratade om var viktigt, han borde ha fått bli president och bli mer respekterad för att han har ju rätt. Man lär sig faktiskt vad som kan hända och hur allvarligt detta är.

tisdag 5 februari 2013

Förklara bilden 2

Bilden visar en väderprognos, en väderprognos är som en förutsägelse om hur vädret ska bli, det är svårt i och för sig att veta exakt, vädret har ju inte alltid rätt, men ganska ofta är det ju så.

Bilden visar att det ska bli soligt i Norrland med lite risk för snöbyar, lite mes söderut kring Stockholmsområdet så ska det komma in jättemycket snö eller snöslask och runt Dalarna/Härjedalen så är det varning för svår halka. Längre ner mot götaland kommer det komma en del regn och vara upp till 10°c.
En varmfront kommer från sydväster med en del varma vindar. Man ser också att en kallfront rör sig från nordväst och där med kalla vindar. Från Stockholmskusten och västerut kommer en hård vind att blåsa.

fredag 1 februari 2013

Flyga drake v.5

Har läst ut Sandor/Ida och har börjat på en ny bok som heter "Flyga drake". Jag har kommit till sidan 50, det händer inget speciellt i boken, Amir är det som berättar om hans liv och  hans barndom. Det var nyss skottlossning, Amir och hans bästa kompis Hassan var hur rädda som helst och för att hålla humöret uppe så klättrade dom upp i ett träd. Pappan Baba är besviken på att Amir inte spelar fotboll som alla de andra barnen, han försökte till och med få honom att bli en bra publik och älska att se på fotboll, men med intresset på annat håll har Amir funnit de han verkligen tycker om och är bra på, att hitta på helt egna historier.

Efter som att jag verkligen inte tycker om att se på film är typ de ända filmerna jag ser på Harry Potter.. Så då väljer jag Harry Potter och De vises sten, för Flyga Drake är en bok om vänskap, och i första filmen så väljer Harry helt klart att bli bästa kompis med fattige Ron öven fast han är stenrik och en kille vars namn är Draco Malfoy av "rent trollkarlsblod" erbjuder sig att bli en bra vän med honom. Men ändå väljer han Ron, och sedan blir de två i sin tur kompis med en tjej som heter Hermonie som är skolans bästa elev som är en riktigt pluggis som kan allt om allt. Det visar att väldigt olika personer visst kan vara bästa vänner, livet ut.

Telia-mutan v.5


Lars Nyberg, tidigare chef för Telia har nu fått avgå på grunt utav sina skumma affärer i Uzbekistan. Detta handlar om att Telia förmodligen har betalat pengar till Uzbekistan närmare 2 miljarder kronor, för att kunna tjäna ännu mer pengar där. 2 Chefer är anklagade för detta. Advokaten Björn Riese har undersökt det här trotts att det inte finns några bevis på mutorna så har han ändå upptäck att det är sant med mutorna i Uzbekistan.


Jag tycker bara att det är konstigt att muta folk till att få göra saker, onödigt, men vad gör inte folk för att få pengar nu för tiden? Om nu Uzbekistan sa att dom inte fick det så varför muta dom till att få göra det? Nej är ett nej, och jag personligen hatar när folk smörar och mutar, usch.. Jag menar detta var väl ändå lite bra för att bevisa för vissa folk att man inte kommer någon vart med mutor.

Förklara bilden

Bilden visar en väderprognos. En väderprognos är som en "spådom" eller en förutsägelse om hur vädret kommer bli de närmaste dagarna, den kanske inte alltid stämmer för att det är ganska svårt att förutspå väder efter som att det verkligen kan ändras från dag till dag. Men meteorologerna har många redskap och verktyg så de har ganska ofta rätt, men ibland väldigt fel.

På bilden då ser vi att det är en varmfront som är på väg mot nordväst från sydöst och en kallfront på väg från väst till öst. Det är mycket regn (nederbörd) i norra Sverige lite finare med sol i mitten och längst söderut är det varmt men det kommer komma en del nederbörd.

Längre ner vid Skottland så finns det ett högtryck, där det står ett "H" är högtryckets "centrum". 

Pilarna som är röda och blå är vindar som går åt olika håll, de blåa pilarna är kalla vindar medans dom röda är varma.