torsdag 18 september 2014

Ska de vita snurrorna ta över världen?

Vindkraftverken, de jättelika snurrorna som omvandlar rörelse till el på ett helt miljövänligt sätt. Visst kan de vara fina att titta på en varm sommarkväll när solen går ner?
Men är det verkligen något att satsa på för framtiden då mängden energi vi utvinner utav dem är låg och att vi skulle behöva placera ut sådana lite här och var för att kunna försörja oss på vindkraft?

I letande efter ett nytt sätt att utvinna energi på ett förnybart sätt så uppfann vi vindkraftverket, stora vita pelare med en propeller på toppen som är kopplad till en generator som omvandlar vindens rörelse i propellern till elektricitet. Visst, det kan låta bra, och jag anser egentligen att vindkraften är ett jättebra sätt att utvinna energi på, men i längden är det inte lönsamt.

Om man jämför med kärnkraftverken som vi har tre utav i Sverige idag med alla dessa surrande stora byggnader, så får vi ändå ut hur mycket mer som helst utav kärnkraften, då vindkraften faktiskt inte ger oss så mycket alls. Dessutom kostar ett vindkraftverk kolossalt mycket pengar, ett litet kan kosta 14 miljoner och ett stort 32 miljoner att tillverka, och att då vindkraft bara är 4% utav energiförbrukningen i Sverige anser jag att det är alldeles för olönsamt.

 Dessutom stör det djurlivet i luften och vi bör respektera djurlivet och inte alltid få allt att anpassa sig efter oss.

Jag tycker dock inte att vi ska ta ner alla vindkraftverk som redan är byggda och installerade, men att bygga fler kostar oss egentligen bara pengar då det tar upp till 7,5 år för att få tillbaka de pengar vi lade ner för att skapa det.

Det enda som egentligen talar för dessa stora torn är att de blir förnybar energi utav dem och att de är helt miljövänliga och inte släpper ut några viktiga gaser, men det finns så mycket fler effektiva sätt att utvinna förnybar energi på som vi går i vinst med än just vindkraft. Men hur miljövänligt är det egentligen att bygga ett vindkraftverk? Är det verkligen värt pengarna för så lite energi som vi utvinner?

Istället tycker jag att vi ska lägga pengar på energikällor som ger oss mer, eller på något sätt konstruera vindkraftverk som framställer mer el än vad dem gör idag. Om man ska bygga ett vindkraftverk så är det lika bra att vi gör ett ordentligt, för hur många vindkraftverk som helst kan vi inte ha då de tar mycket plats, låter mycket och vid närmare eftertanke så är de kanske inte så fina som de är i siluett en vacker sommarkväll.

Källor:
 
http://vind.kraftig.se/
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Elsimulator/?gclid=CjwKEAjwnNqgBRDdgOitrZPj6yYSJACM86tDv3rgz6hVRTyu_fDCWwc40euE4krHXu_7d0WlMC-ArRoC9eTw_wcB
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraftverk
http://www.ne.se/lang/vindkraftverk

1 kommentar:

  1. Rubriken är intressant men du kanske skulle göra en rubrik som låter allvarligare som te.x "Kan vindkraftverket förändra världen?" eller "Kan vindkraftverket rädda klimatet?"
    Annars var det väldigt intressant att läsa (:

    SvaraRadera