söndag 14 september 2014

Kärnkraftverk

Kärnkraft - uran (man delar, fission), fussion (man sätter ihop), trubin, halveringstid, kedjereaktion, reaktor, neutroner,
alla kärnkraftverk ligger vid havet för att kyla ner med hjälp av vatten, vattnet kommer ut några grader varmare, andra fiskar vid kärnkraftverk, radioaktiv strålning (jättefarlig), 100 000 år tills ofarlig, dyrt att bygga men billig el,


Ringhals - Varberg, Oskarshamn - andra sidan kusten, Forsmark - ovanför Stockholm
Barsebäck - Malmö (stängt)


Tjernobyl, Ukraina, 1986, härdsmälta


Ett kärnkraftverk är ett bra sätt att få mycket och billig el, men det är också väldigt riskabelt då det kan bli väldigt varmt, och ifall strålningen ifrån uranet släpps fri så är det väldigt farligt för levande organismer. Det tar 100 000 år för strålningen att bli helt ofarligt.

Hur proceduren går till är att man skjuter in en neutron till uranatomer, det blir en fission och tre nya neutroner och så rullar det på, temperaturen stiger hastigt och värmer vatten till ånga. Ångans rörelseenergi sätter en turbin i rotation som i sin tur sitter i en generator som ändrar energins form till elenergi.

Vattnet blir hiskligt varmt och måste kylas ner, därför måste kärnkraftverk ligga vid kusten. Vattnet går i rör ut i havet och kyls ner, detta är helt ofarligt då det vattnet aldrig rör strålning.

Vissa länder ser inte alls lika positivt på kärnkraft som vi gör, vi får ut otroligt mycket el på kärnkraft, vilket även Frankrike och USA medan andra land som tillexempel Danmark är helt emot kärnkraften.
Källa: http://www.el.se/artiklar/vilka_energikallor_anvander/

Bränslet får vi ifrån andra länder, vi köper in det trots att vi har en egen gruva där vi får fram uran. Men av det man får fram kan man bara använda ca 3% för kärnkraft, så därför är det billigare att köpa in.

Jag tycker att kärnkraft är bra så länge allting är under kontroll, och jag tycker att vårat land är bra på det, vi får ut billig och mycket el på det, dessutom förorenar vi inte luften med något farligt utsläpp förutom det radioaktiva ämnet från uranet som man måste förvara i stora hålrum under marken. Men dock är det ohållbart i längden då uran är något som inte finns hur mycket som helst utav. Någon gång kommer det ta slut, men jag tycker att det absolut är en okej energikälla - medan man försöker komma på nya sätt att få energi på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar