onsdag 24 september 2014

Fjärde riket (vad händer sedan?) s. 24-36

Jag har ingen aning vad som kommer hända i boken. Förmodligen att Blenda gör någon from av helomvändning och får status. Jag tror att LSD också kommer få mer status eller så fortsätter hon vara den ensamma tjejen i klassen medan Blenda lämnar henne bakom sig. Penny som är kär i Noa kommer säkert bara avundsjukt svansa runt om honom och kanske lyckas klämma in någon hopplös och ohållbar romans med honom. Eller så kommer Blenda och snor honom precis framför ögonen på henne.

måndag 22 september 2014

Sammanfattning s. 7-23, Fjärde riket

Boken handlade om Blenda, en tjej som har flyttat och ska byta skola. Hennes familj är splittad då pappan har flyttat till London. Hennes bror är en person man naturligt tycker om medan hon själv är en sån som man kanske drar sig undan ifrån. Hon gick in i skolan med en förhoppning att ha mer status än vad hon tidigare haft, men den förhoppningen krossades ganska snabbt då rollerna i klassen var tydliga. En populär tjej vars pojkvän och bästa kompis verkade vara de som satt högst, resten var deras anhängare och så fanns ju LSD också.. Tjejen som pluggade flitigt och var utstött av resten av klassen, snabbt som attan sökte hon sig till Blenda och Blenda blev genast utstött från klassen.

torsdag 18 september 2014

Ska de vita snurrorna ta över världen?

Vindkraftverken, de jättelika snurrorna som omvandlar rörelse till el på ett helt miljövänligt sätt. Visst kan de vara fina att titta på en varm sommarkväll när solen går ner?
Men är det verkligen något att satsa på för framtiden då mängden energi vi utvinner utav dem är låg och att vi skulle behöva placera ut sådana lite här och var för att kunna försörja oss på vindkraft?

I letande efter ett nytt sätt att utvinna energi på ett förnybart sätt så uppfann vi vindkraftverket, stora vita pelare med en propeller på toppen som är kopplad till en generator som omvandlar vindens rörelse i propellern till elektricitet. Visst, det kan låta bra, och jag anser egentligen att vindkraften är ett jättebra sätt att utvinna energi på, men i längden är det inte lönsamt.

Om man jämför med kärnkraftverken som vi har tre utav i Sverige idag med alla dessa surrande stora byggnader, så får vi ändå ut hur mycket mer som helst utav kärnkraften, då vindkraften faktiskt inte ger oss så mycket alls. Dessutom kostar ett vindkraftverk kolossalt mycket pengar, ett litet kan kosta 14 miljoner och ett stort 32 miljoner att tillverka, och att då vindkraft bara är 4% utav energiförbrukningen i Sverige anser jag att det är alldeles för olönsamt.

 Dessutom stör det djurlivet i luften och vi bör respektera djurlivet och inte alltid få allt att anpassa sig efter oss.

Jag tycker dock inte att vi ska ta ner alla vindkraftverk som redan är byggda och installerade, men att bygga fler kostar oss egentligen bara pengar då det tar upp till 7,5 år för att få tillbaka de pengar vi lade ner för att skapa det.

Det enda som egentligen talar för dessa stora torn är att de blir förnybar energi utav dem och att de är helt miljövänliga och inte släpper ut några viktiga gaser, men det finns så mycket fler effektiva sätt att utvinna förnybar energi på som vi går i vinst med än just vindkraft. Men hur miljövänligt är det egentligen att bygga ett vindkraftverk? Är det verkligen värt pengarna för så lite energi som vi utvinner?

Istället tycker jag att vi ska lägga pengar på energikällor som ger oss mer, eller på något sätt konstruera vindkraftverk som framställer mer el än vad dem gör idag. Om man ska bygga ett vindkraftverk så är det lika bra att vi gör ett ordentligt, för hur många vindkraftverk som helst kan vi inte ha då de tar mycket plats, låter mycket och vid närmare eftertanke så är de kanske inte så fina som de är i siluett en vacker sommarkväll.

Källor:
 
http://vind.kraftig.se/
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Elsimulator/?gclid=CjwKEAjwnNqgBRDdgOitrZPj6yYSJACM86tDv3rgz6hVRTyu_fDCWwc40euE4krHXu_7d0WlMC-ArRoC9eTw_wcB
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vindkraftverk
http://www.ne.se/lang/vindkraftverk

onsdag 17 september 2014

Kommunism, Socialism, Liberalism, Konservatism

Kommunismen - Idéerna kom ifrån Ryssland i slutet av 1800-talet och det var Karl Marks(författare och filosof) och Fredrik Engers.  Man vill göra en revolution för att få igenom jämnställdhet och alla arbetande ska försöka ta makten. Dem ville styra samhället tillsammans. (Typ samla ihop allas pangar och dela ut lika)

Socialism - Mitten av 1800-talet är det fattigt, folk flyttar till Amerika. Dem vill ha jämnställt samt dela på inkomst. Inte revolution, vara demokratisk till rättvis fördelning. Fackförening jobba tillsammans. 

Liberalismen - Startskottet var Franska revolutionen 1789, frihet och rättigheter. Alla ska får rösta, allas röster ska vara lika mycket värd. Första världskriget, kungen ville bygga ut försvaret, men Liberalen är i mot. Bönderna ville stötta kungen och försvaret. 
Liberismens regering tvingas avgå, krig. 
Rätt att rösta för kvinnor 1919.
Folkpartiet bildas av två liberala partier som slås ihop. 
Liberler i mot nazister och kommunismer. 
Borglig regering - Liberala förändringar
Grund till det morderna samhället

Konservatism - Dem ville ha kvar allt som det var innan, ville ha kvar kungen, dem hyllade romantiken och känslan. Ville inte ha socialism, protesterade. Knosorvativt och nationaliskt parti, rikas röster räknades mer, ej kvinnor som röstade. Ojämnställt mellan rika och fattiga, män och kvinnor. Nazismer spreds, några stod nära, men inte stadsministern. Bytte till högerpartiet. Högerpartiet - Moderaterna.
Dem är INTE konservartiva idag.

Kristendemokraterna, viktigt är kristendomen och familjen. 

tisdag 16 september 2014

Elektronik

Elektronström - rörelseenergi
kortslutning (överbelastning)
sluten krets
motstånd, resistor


måndag 15 september 2014

Diagram och procent - valet


Socialdemokraterna vann båda omröstningarna och den största skillnaden är nog att Centerpartiet fick fler röster i skolvalet, men det är kanske inte är så konstigt så Centern styr Falkenberg.


92/225=41,8

31/225=13,8
25/225=11,1
24/225=10,7
20/225=8,9
10/225=4,4
7/225=3,1
2/225=0,8
2/225=0,8
2/225=0,8
8/225=3,6


söndag 14 september 2014

Kärnkraftverk

Kärnkraft - uran (man delar, fission), fussion (man sätter ihop), trubin, halveringstid, kedjereaktion, reaktor, neutroner,
alla kärnkraftverk ligger vid havet för att kyla ner med hjälp av vatten, vattnet kommer ut några grader varmare, andra fiskar vid kärnkraftverk, radioaktiv strålning (jättefarlig), 100 000 år tills ofarlig, dyrt att bygga men billig el,


Ringhals - Varberg, Oskarshamn - andra sidan kusten, Forsmark - ovanför Stockholm
Barsebäck - Malmö (stängt)


Tjernobyl, Ukraina, 1986, härdsmälta


Ett kärnkraftverk är ett bra sätt att få mycket och billig el, men det är också väldigt riskabelt då det kan bli väldigt varmt, och ifall strålningen ifrån uranet släpps fri så är det väldigt farligt för levande organismer. Det tar 100 000 år för strålningen att bli helt ofarligt.

Hur proceduren går till är att man skjuter in en neutron till uranatomer, det blir en fission och tre nya neutroner och så rullar det på, temperaturen stiger hastigt och värmer vatten till ånga. Ångans rörelseenergi sätter en turbin i rotation som i sin tur sitter i en generator som ändrar energins form till elenergi.

Vattnet blir hiskligt varmt och måste kylas ner, därför måste kärnkraftverk ligga vid kusten. Vattnet går i rör ut i havet och kyls ner, detta är helt ofarligt då det vattnet aldrig rör strålning.

Vissa länder ser inte alls lika positivt på kärnkraft som vi gör, vi får ut otroligt mycket el på kärnkraft, vilket även Frankrike och USA medan andra land som tillexempel Danmark är helt emot kärnkraften.
Källa: http://www.el.se/artiklar/vilka_energikallor_anvander/

Bränslet får vi ifrån andra länder, vi köper in det trots att vi har en egen gruva där vi får fram uran. Men av det man får fram kan man bara använda ca 3% för kärnkraft, så därför är det billigare att köpa in.

Jag tycker att kärnkraft är bra så länge allting är under kontroll, och jag tycker att vårat land är bra på det, vi får ut billig och mycket el på det, dessutom förorenar vi inte luften med något farligt utsläpp förutom det radioaktiva ämnet från uranet som man måste förvara i stora hålrum under marken. Men dock är det ohållbart i längden då uran är något som inte finns hur mycket som helst utav. Någon gång kommer det ta slut, men jag tycker att det absolut är en okej energikälla - medan man försöker komma på nya sätt att få energi på.

fredag 12 september 2014

Transportation

I think bikes are the best for the environment because there are no petrol, the only thing they need are a person who pedal the bike, but you can't go too long with a bike.
So probably i think busses and train is the best. Cars who are driven by petrol isn't good for the nature, but if many people takes the subway, the train or a bus it's much better for the nature.
If everyone who are sitting in a train takes their own car instead of the train there will be so much more exhaust in the air, if they travel together we save so much of our nature.

torsdag 11 september 2014

Vad tyckte de andra partierna?


Felicia: två kärnkarftverk, mer vattenkraft (fler), väntetider för långa, lägga ner mer pengar som lön, betyg 7:an, gymansieprogram - högskolebehörighet, hårdare med straff, pride, bra skatt som det när nu, mer skatt för dem som tjänar mer.

Axel: elbilar, höja bensinkonstnader, mer elstoplar, ej privatägda sjukhus (kommunalt), mindre klasser - mer hjälp, hjälplärare, skolmat, ej privatägda skolor, mot dödsstraff, bättre att låsa in dem, håradare straff mor grova brott, enklare för våldtäcksmän att bli straffade, bra skatt som den är nu, bra med EU, möjligheter inom EU, lättare att komma in i ett land inom EU, plugga utomlands lättare inom EU,

Jonte: erbjuda mer miljövänliga grejer, hög utbildning - mer lön, sjuksköterskor - mer lön, mindre klasser, betyg från 7:an, mer hjälp till folk som behöver det, hållbara datorer, mer idrott 2x2 timmar, våldtäcksmän hårdare straff, böter om man är rasistisk,

Donika: solceller, mer personal, högre löner, satsa mer pengar på kirurger, högre utbildning, ändra betygsystemet, om man ej har betyg kan man få komma in men över längre tid, fler lärare - mer hjälp, mer idrott, ej betala trasiga datorer inom skolan, eleverna ska få vara mer delaktiga till lektionerna, höja straffen, sitta längre i fängelse, ej dödsstraff, livstids fängelse HELA livet, jämn lön män och kvinnor, alla jobb är för alla, grov rasism - fängelse, höja med 2% skatt, skola och sjukvård lägga skatt, vill sammarbeta med EU,

Bea: bensinskatt höjas, mer forskning, kärnkraftverk bättre, mer anställda i offentliga sektorn, lagstifta heltid, begränsa vinsterna - lägg pengar på företaget, förstatliga skolan, mer lärare, mindre klasser, lagstifta mer timmar idrott i grundskolan, obligatorisk gymnasie - mindre arbetslöshet, ändra betygsystemet, minska datortiden i skolan, begränsa vinsterna inom skolorna, livstids fängelse HELA livet, höja straffen, höja straffen för upprepade brott, samma rättigheter för lagen, religion, åsikter osv (män och kvinnor), jämställdhet, höja lönen för kvinnor, ingen kvotering, preocenten flexibel beroende på vad man tjänar, nej till jobbskattsavdrag, gå ur EU, sparar pengar om vi går ur EU, samarbeta med länder runt om istället, mer resuher ifall vi går ur EU, folkomröstning om vi vill vara med i EU, invandrare som läkare ska kunna få jobb som läkare, invandrare som redan fått jobb innan dem kommer till sverige ska ha lättare att få jobb, lättare till medborgarskap, hjälpa flyktingar - ge pengar till organisationer,

Maja: minska kärnkraft, satsa på förnybar energi, högre utbildning, papperslösa får mer sjukvård, högre lön, betyg från 6:an, ändra betygs kriterier, mer utbildade vikarier, högra utbildning för lärarna, idrott på alla linjer på gymnasiet, högra straff för våldtäckt, mord osv, homosexuella samma rättigheter, kvinnor och män jämnställdhet, en tredjedel utav lönen,

onsdag 10 september 2014

Energiformer

Strålningsenergi
Rörelseenergi
Värmeenergi
Kemisk energi
Mekanisk energi
Lägesenergi
Elenergi



Energikedjor (ex. Stearinljus, (strålningsenergi) kemisk energi -› värmeenergi -› strålningsenergi)

Vattenkraftverk: strålningsenergi -› värmeenergi, rörelseenergi och lägesenergi -› rörelseenergi och lägesenergi -› elenergi

Biogas-bil: strålningsenergi -›  kemisk energi -› kemisk energi -› kemisk energi -› rörelseenergi och värmeenergi

Verkningsgrad: Hur mycket man stoppar in och hur mycket man får ut.

Energikvalitét

Energiprincipen "ingenting försvinner, allt finns kvar" energin kan inte nyskapas eller förstöras, endast ändra folk.




Ska en bokstav verkligen ha makten för framtiden?

Betyg. Den där envisa bokstaven man får på ett papper sista dagen på varje termin. Bokstaven med makten att avgöra vad vi ska kunna bli i livet, som kan få vissa att hurra och andra att vilja lägga sig under täcket och gråta, som nu mera sätter mer press på oss än viljan att lära sig gör.
Kampen om att få ett rättvist betyg springer efter oss och så även stressen som medföljer.
Hade det inte vart bättre utan dessa ångestdrivande bokstäver?

Redan som tolvåringar lär oss att vi kan rankas upp i vem som är bäst eller sämst. Vi lever idag i ett samhälle där man jämför sig med andra, om vi lär oss det redan som tolvåringar så är det väl klart att vi fortsätter att jämföra oss om vem som är bäst eller har mest när vi blir äldre också. Vilket kan leda till hybris eller sänkt självförtroende redan i tidig ålder.

Genom att istället bedöma om man kan eller inte kan och sedan kunna bli vald av slumpen in på den linjen man vill gå så skulle det ge alla en rättvisare chans inför framtiden.
Men lever bara en gång och den gången tycker jag att alla ska få möjligheten att bli det man drömmer om.
                                                                                                                 
                                                                                                                   Thilde