måndag 9 juni 2014

Frågor om HIV/AIDS

HIV - humant immunbristvirus

Hur många i Sverige har HIV/AIDS?
Svar: ca 0,01 %, ca 10 000.

HIV-positiv/HIV-smittad. Betyder samma sak. Är det skillnad på ord? Olika värdeladdade? Varför heter det HIV-positiv? – diskutera.
- HIV positiv betyder att man har en pågående infektion, alltså att viruset tar lång tid på sig att bildas. Alltså alla som är hiv-positiva har inte AIDS.

HIV-smittad har en negativ klang också, som om någon kommer till mig och säger att den är HIV-smittad, då blir det lätt som om man skulle ta avstånd ifrån denna människa, placera den i ett fack, låsa in dem i en glasburk och liksom skratta åt dem.
Men HIV-positiv låter mycket bättre att säga, liksom mer som om man skulle kunna känna medkänsla för personen och som om den bara är just smittad av en sjukdom.


Hur smittar HIV? (Hur smittar det inte?)
- Det smittas vid sexuella kontakter, via kön eller mun. Det kan även finnas smitta i kroppsvätskor som blod, bröstmjölk, sperma eller försats.
Det smittas inte via saliv, alltså om du kysser någon så får du inte HIV. Det smittas inte heller om du skulle gå på samma toalett eller ätit utav samma äpple eller något liknande.

Hur ser smittskyddslagen ut? Vad innebär den?
Finns det fördelar och nackdelar med den?
- Man måste berätta för den personer man har samlag med att man har HIV, eller om man fått reda på det efter så måste man säga till personen. Det är ju en fördel för man kan rädda fler personer från att få detta viruset, eller att dom kan få en medicin i tid.
Nackdelar kan vara att man inte vågar berätta eller att man kanske inte kan få kontakt med personen på något sätt.

Vad är ett virus? Hur funkar det?
Ett virus, det är inte som en bakterie. Eller det kanske är en bakterie i grunden, men den lär sig att byta utseende eller vad man ska säga för att kroppens immunförsvar inte ska känna igen den och inte kunna skydda kroppen ifrån det. Dom använder sig av “förklädnad”.

Vad händer i kroppen när HIV kommer in i kroppen?
En sort av de vita blodkropparna i kroppen som är viktigt för immunförsvaret börjar förstöras, alltså bryts immunförsvaret ned, lite i taget. Tillslut kan man utveckla det till aids ifall man inte behandlar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar