måndag 9 juni 2014

Världens befolkning

Var? Runt 1850-talet så började befolkningen öka kraftigt.

Var/Varför ökar världens befolkning? Asien och Afrika, för att man behövde skaffa fler barn för att man skulle överleva eller att någon skulle ta hand om än när man blev äldre.

Varför flyttar människor till städer idag? orsaker (migration/urbanisering)
Mer möjligheter och resurser finns i större städer. Som jobb, bostad eller liknande.

Vem flyttar?
Arbetslösa eller ungdomar eller folk som söker mer möjligheter.

Hur ser befolkningsutvecklingen mellan olika länder? Vad kan du se?
Det finns bättre sjukvård som gör så att vi klarar oss längre, därför skaffar vi inte lika mycket barn.
Forskning och tillgångar har också blivit bättre.

Perspektivbyte/ jämförelse befolkningsutvecklingen mellan lika änder Vad kan du se? Om man ser på Sverige, vi har det bra, vi har tillgång till rent vatten, bra sjukvård och mycket hjälp ifall vi skulle behöva. Vi skaffar på snitt ca 2 barn per familj och det vanligaste är att alla överlever. Men om man instället ser på Mozambique som är ett fattigt land i Afrika där dem inte har rent vatten, en egen bil eller så mycket möjligheter som vi har.

Vilka konsekvenser med befolkningsutvecklingen kan du se? Det kostar mer pengar, vi behöver mer resurser, exempelvis sjukvård, äldredomsomsorg, skola eller liknande.

Skydd mot graviditet

P-piller
Detta är ett skydd i piller form för tjejer, dem innerhåller två olika sorters hormoner, östrogen och gestagen. Dem finns i olika kartor, med 21 piller och 28, i den ena får man uppehålla att ta dem så att man får sin mens. Ifall det är en karta med 28 piller så innerhåller bara dem sista 7 en sorts hormon.
Man måste ta dem vi ungefär samma tid varje dag.

P-spruta
Denna innerhåller gestagen som stoppar graviditet. Den påverkar sekret på livmoderhalsen.
Dosen gesten är väldigt stor eftersom att denna spruta bara ges fyra gånger om året.
Detta är dock inte jättebra då man kan råka ut för benskörhet när man bli hellre. Därför rekomonderas detta inte för tjejer under 18 år.

Avbrutet samlag

Detta går ut på att killen tar ut penisen precis innan utlösning. Detta är dock ingen säker metod över huvud taget då killen måste reagera blixtsnabbt. Det kan också vara så att det finns spermier i försatsen eller att dem är kvar i urinröret efter tidigare utlösning.

Ordlista, biologi

menstuationscykel - livmodern förbereder sig varje månad på att ägget ska komma ner och vara befruktat, men ifall det inte blivit befruktat så åker allt slem och blod ut, det är då man får mens.
Detta går om varje månad och det är som en cykel.

ägglossning - Ungefär 2 veckor efter man fått mensen får man ägglossning, det är då man har störst chans att bli gravid för ägget vandrar ner mot äggledaren.

klimakteriet - det är som en bakvänd pubertet, mensen upphör osv.
abort - När man medvetet väljer själv att ta bort fostret.

missfall - När kroppen spontant känner att något är fel och stöter ut fostret.

navelsträng - Den är som ett band mellan mamman och fostret som ger mat och näring.

moderkaka - Den äverför syre och näring till barnet under gravideteten.

foster - så länge barnet befinner sig i magen så kallas det foster

fostervatten - Den vätska som omger barnet i livmodern.

befruktning (var, när, hur?) - det är i äggledarna befrukningen sker, i samlag ca 2 veckor efter första mensens dag.

Könssjukdomar, symtom, behandling osv.

Bakterie - Bakterier går att botas, det gör inte virus för att dem ändrar sig lite så att kroppen tror  att det är ett nytt virus, trots att kroppen kanske redan har gjort ett skydd i mot det.

Virus - Virus är som en förklädnad som gör att kroppen inte känner igen den och inte kan kämpa emot den eller vad man ska säga. En bakterie ser alltid likadan ut. Man räknar dem inte som en levande varelse, för det klarar inte att föröka sig själva, dem måste ha något levande som hjälp, tillexempel en cell.


Parasit - Ett djur som kommer in och lever i människan, behöver en “värld” för att leva och äta av för att överleva.




HIV/AIDS
HIV började utvecklas i början av 1980-talet.
Man kan få någonting som liknar en vanlig influensa, som feber, halsont osv. Om man inte märkt av att man fått viruset efter ett tag utvecklas det till AIDS. Då kan symptomen vara svamp i munnen, bältros eller mjällexem.


Livet är inte slut för att man råkar ha just HIV, man kan dock inte bota det, har man fått det så har man fått det och då blir man inte av med det. Men man kan äta mediciner för att bromsa upp sjukdomen.


Man kan lämna ett testa sig gratis för HIV, men det lämnas alltid anonymt. Men om du skulle vara smittad, så bryts anonymiteten. Men man kan först testa sig tre månader efter för att det ska ge bästa reslutat, om man testar sig tidigare så är det inte säkert att det ger utslag på blodprovet.


Medicinen för HIV är faktiskt gratis här i Sverige, med hjälp av skatt. Men i andra länder som inte har samma system som vi (skatt osv.) kan det vara väldigt dyrt, och det gör att man inte kan få broms-medicinen för HIV.


Det är faktiskt så att man har minskat möjligheterna för att nyfödda barn ska få HIV ifall mamman är smittad om man genomgår en behandling. Det är i förlossningen som det är farligast, men då behandlas båda och barnet smittas antingen under de sista veckorna eller förlossningen, eller så klarar barnet förhoppningsvis sig.


Klamydia.
Det är en utav dom vanligaste könssjukdomarna här i Sverige. Den orsakas av bakterieliknande organism. Det tar 1-2 veckor innan själva sjukdomen gett utbrott. Den smittas framför allt vid oskyddat samlag.  
Klamydia smittas då via slemhinnor som rörs mot varndra eller sperma.
Eftersom bakterien inte klarar av att leva i luften smittas det inte igenom att gå på samma toalett eller kläder osv.
Man kan ju såklart testa sig ifall man tror att man blivit smittad av klamydia. Det kan man göra på ungdomsmottagningar eller vårdcentral. Att testa sig är gratis, man kan också beställa hem ett test från internet eller gå till en mottagning.
Detta kan behandlas med antibiotika, följer man råd osv så försvinner klamydian.
Följden av denna sjukdomen är att båda kvinnor och män kan bli sterila, hos kvinnan kan äggledarna täppas till och männen blir sterila ifall inflammationen sprider sig till bitestiklar eller prostatakörteln.

Gonorré
Gonorré är en könssjukdom som smittas av en bakterie som nästintill bara smittas genom samlag, den var väldigt mycket vanligare förr, men nu är det mest vanligt att få smittan när man är utomlands.
Symptom på denna sjukdom är oftast att det svider när man kissar eller annorlunda flytningar, detta får även mannen.
Denna sjukdomen har ungefär samma följdsjukdomar och behandlingssätt som klamydia.


Kondylom
Detta är en sjukdom som har blivit allt vanligare, det är ett virus som bildar vårtor. Vårtorna växer i grupper eller i klasar omkring könet eller ändtarmsöppningen. Dem kan även sitta inne i slidan och då är dem svårare att upptäcka, men dem kliar och det kan göra ont vid samlag. Sjukdomen märks först efter veckor eller månader efter smittotilfället, vårtorna kan man behandla med olika starka lösningar eller så kan man skrapa eller bränna bort dem. Man tror att sjukdomen kan ha ett samband med livmoderhalscancer så livmordertappen tas bort vid behandling.


Genital herpes.
Herpes orsakas utav ett virus som är väldigt vanligt. Det är svårt för många att veta om dom har herpes, för alla får inte besvär. Det brukar visa sig runt ändtarm, skinkor och lår. Detta smittas då främst vid sexuell kontakt, men den största risken att det smittas är om det finns blåsor och sår, men det kan ju smittas även utan symptom också.
Olika symptom kan vara att man är väldigt öm, får blåsor och sår, det kan svida, rodnad eller ont när man kissar. Man kan faktiskt bli väldigt dålig när det bryter ut, hamna i hög feber t.ex.
Det brukar inte användas någon behandling till detta, utan symptomen försvinner av sig själv. Men man kan få smärtstillande receptfritt eller ibland medicin som lindrar symptom.


Skabb - Detta är ett litet spindelliknande djur som är som ett kvallster. Dem lever på människan, nästan var som helst på kroppen, men ofta är det runt könsorganen, händerna eller fötterna man ser dem. Symptom är klåda eller röda knottror.
Detta kan smittas igenom kroppskontakt, sexuella kontakter eller bara via kläder eller om man sover i samma säng.
Medlet i mot detta heter Tenutex och man ska smörja in hela kroppen med det, även huvudet på spädbarn, och det ska sitta i ett dygn. Vid handtvätt måste man ta nytt.

Flatlöss - Detta är en hudparasit som trivs bäst i könshåret, men även vid andra ställen där man har hår. Dem föräkar sig genom att lägga ägg strax intill hårroten.
Symptomen är att det kliar otroligt mycket, detta smittas som skabb, via kroppskontakt, handdukar, sängkläder och liknande. Och det är först efter en månad efter smittotillfället som klådan uppkommer. Detta behandlas med samma medel som Skabb och även på samma vis.


Syfilis - Det är en könsjukdom som orsakas utav en bakterie. Det kan smittas då igenom oskyddat sex. Det är väldigt ovanligt, men den kan faktiskt smittas igenom kyssar om personen har syfilissår i munnen. Sjukdomen är ganska ovanlig, men det har ändå ökat med ett fåtal. Man måste testa sig ifall man misstänker att man fått Syfilis, det är ju pga smittskyddslagen. När man får behandlingen så blir till slut frisk, men om man inte upptäcker den i tid kan det bli mer allvarligt.
Symptomen är att man kan få sår på stället där smittan tagit skada. Man kan också få feber och drabbas av trötthet.
Men man behandlas med antibiotika igenom en spruta.


Hepatit - Det är en inflammation i levern. Det finns både hepatit A,B och C. Men kan också kallas gulsot för man kan bli gulaktig i hud och ögonvitor.
Man kan bara vaccinera sig på hepatit A och B.
Hepatit kan smittas igenom sex och blod, men hepatit A även genom mat och vatten. Om man har blivit smittad vid födseln av sin mamma, är det svårt att veta om barnet är smittat för det visar ofta inga symptom på mindre barn och kan då smitta andra personer lättare.
Det kan dröja månader innan man märker att man är smittad, vissa får faktiskt inga symptom överhuvudtaget. Men som sagt blir vissa gulaktiga, det är för att levern inte kan rensa bort ett speciellt ämne.

Frågor om HIV/AIDS

HIV - humant immunbristvirus

Hur många i Sverige har HIV/AIDS?
Svar: ca 0,01 %, ca 10 000.

HIV-positiv/HIV-smittad. Betyder samma sak. Är det skillnad på ord? Olika värdeladdade? Varför heter det HIV-positiv? – diskutera.
- HIV positiv betyder att man har en pågående infektion, alltså att viruset tar lång tid på sig att bildas. Alltså alla som är hiv-positiva har inte AIDS.

HIV-smittad har en negativ klang också, som om någon kommer till mig och säger att den är HIV-smittad, då blir det lätt som om man skulle ta avstånd ifrån denna människa, placera den i ett fack, låsa in dem i en glasburk och liksom skratta åt dem.
Men HIV-positiv låter mycket bättre att säga, liksom mer som om man skulle kunna känna medkänsla för personen och som om den bara är just smittad av en sjukdom.


Hur smittar HIV? (Hur smittar det inte?)
- Det smittas vid sexuella kontakter, via kön eller mun. Det kan även finnas smitta i kroppsvätskor som blod, bröstmjölk, sperma eller försats.
Det smittas inte via saliv, alltså om du kysser någon så får du inte HIV. Det smittas inte heller om du skulle gå på samma toalett eller ätit utav samma äpple eller något liknande.

Hur ser smittskyddslagen ut? Vad innebär den?
Finns det fördelar och nackdelar med den?
- Man måste berätta för den personer man har samlag med att man har HIV, eller om man fått reda på det efter så måste man säga till personen. Det är ju en fördel för man kan rädda fler personer från att få detta viruset, eller att dom kan få en medicin i tid.
Nackdelar kan vara att man inte vågar berätta eller att man kanske inte kan få kontakt med personen på något sätt.

Vad är ett virus? Hur funkar det?
Ett virus, det är inte som en bakterie. Eller det kanske är en bakterie i grunden, men den lär sig att byta utseende eller vad man ska säga för att kroppens immunförsvar inte ska känna igen den och inte kunna skydda kroppen ifrån det. Dom använder sig av “förklädnad”.

Vad händer i kroppen när HIV kommer in i kroppen?
En sort av de vita blodkropparna i kroppen som är viktigt för immunförsvaret börjar förstöras, alltså bryts immunförsvaret ned, lite i taget. Tillslut kan man utveckla det till aids ifall man inte behandlar det.

onsdag 4 juni 2014

Oavslutade meningar

Jag beundrar folk om vågar följa sina drömmar utan att bry sig ett skit om vad andra tycker.

Det är nog bara jag som ibland tror att folk kan se mina tankar i en tankebubbla över mitt huvud.

Jag är rädd för framtiden.

Alla borde inse att alla är fina precis som dem är.

Vänskap kan vara bättre än kärlek.

De som känner mig väl tycker nog att jag är en annan person än dem som inte känner mig väl.

Om jag fick bestämma så skulle jag ta bort alla kroppsideal och samhällskrav om hur man ska se ut, jag tycker att man får se ut som man själv vill utan att få en massa förutfattade meningar.

Mod är när man vågar göra nått man verkligen vill utan att bry sig om vad andra tycker.

När jag får beröm så är jag väldigt dålig på att ta det, fast jag egentligen tar åt mig.


____________________

Mod är att våga stå för sin åsikt och inte vika sig för grupptryck.

Alla andra borde våga tycka och tänka och våga stå för sig själva.