Material - Alla föremål som finns är gjorda utav olika material.
Polymerer - Cellulosa (trä, papper), Gummi och plast. Detta är långa molekyler som egentligen är små molekyler sammansatta till långa.
Keramerer och glas - saker gjorda i porslin, lera eller glas. Det är oorgansika material.
Fibrer - tyger, snören, rep, alltså material formade utav långa trådar.
kompositer - När något är gjort utav två olika material
Metaller - föremål utav metall alltså utav en grupp med grundämnen.
Livscykel - Varje material har en livscykel, det betyder alltså hur materialet kommer till, hur det används och hur man gör sig av med det. Från födsel till död.
Livscykelanalys - Det är något som måste göras på alla produkter för att se hur de olika stegen ur ett föremåls liv påverkar naturen.
Materialåtervinning - När man tar vara på något och gör om det på nytt. Tillexempel att man smälter ner använda aluminiumburkar och tillverkar nya.
Återvinning/Återanvändning - Glasflaskor som man har haft läsk i bara diskas innan de fylls med läsk igen, man behöver alltså inte smälta ner föremålet för att använda det igen.
Källsortering - Det är när man i hemmet sorterar soporna typ tidningar, plastförpackningar osv.
Vagga till vagga-principen - Att ett föremål istället för att ha en födsel och sedan dö gå från födsel till födsel på något nytt.
Varför är det viktigt att vi återvinner material i avfall?
För att det inte ska bli för mycket skräp och sådant, dessutom släpper förbränningen ut giftiga gaser och måste renas och dessutom så sparar man på råvaror ifall man återvinner.
Vad finns det för problem med återvinning och hur tror du att det kan lösas?
Det är dyrt att genomföra för tillfället, men jag tror att man bara måste göra det för i längden så kommer man tjäna på det. Så man kan ju antingen bara förstå hur det ligger till och ta tag i problemet eller ifall det saknas pengar höja skatten under en period för en jättesatsning inom ämnet.
Trä/Lignin/Cellulosafibrer - Det är råvaran från ett träd, det är cellulosafibrer tillsammans med lignin som är ett lags "lim" som finns i trädet. Utan det skulle träden vara lika mjuka som blomskjälkar.
Papper - Det framställs genom att cellulosafibrer pressas samman till tunna ark.
Pappersmassa - Det är själva "degen" till pappret.
Massfabrik - Det är där man tillverkar pappersmassan.
Mekanisk Pappersmassa - Man mal sönder träet och blandar det med vatten, lite utan ligninet försvinner, men inte allt, vilket gör så att pappret lätt blir sprött och gult, vilket ändå funkar till tidningspapper och toalettpapper.
Kemisk Pappersmassa - Denna pappersmassan gör ett starkare papper. Man kokar träflisen med olika kemikalier för att få bort ligninet helt och sedan bleks det för att ta bort ligninet helt. Detta används tillexempel när man ska göra böcker eller liknande.
Pappersbruk - Det är dit pappersmassan skickas, där blandas den med lim och vatten innan den pressas ihop till tunna ark.
Ge exempel på vad man kan använda trä till.
Papper, hus, bänkar, tejp och ved.
På vilka sätt kan trä brytas ner och hur kan vi skydda det?
Levande organismer kan bryta ner det med det kan också spricka för att det torkar ut. Vi kan skydda det genom att spruta in något i träet så att inte levande organismer kan äta på det. Man kan också måla, lacka eller olja det.
Berätta hur massindustrin skadade miljön förr i tiden och hur den har blivit mer miljövänlig nu.
Förr så släppte man ut Ligninet rakt ut i vattnet och det tar jättemycket syre, vilket ledde till att livet i vattnet dog. Dessutom så använde man sig utav ett blekmedel som var miljöfarligt.
Nuförtiden så tar vi vara på det som bli över mycket mer ligninet bränns så fabriken får energi och det farliga blekmedlet har bytts ut mot syrgas.
Beskriv utförligt om hur pappret i den här boken tillverkats.
Först så har trädets huggits ner, transporterats till en massfabrik där mal sönder träet och kokar det med kemikalier för att få bort ligninet helt. Sedan så har man blekt pappersmassan för att få bort det allra sista ligninet så att pappret ska kunna bli starkare. Sedan så har det skickats till ett pappersbruk där det blandas med lim och vatten för att sedan pressas ihop till tunna ark.
Plymer - Det är grekiska och betyder "lång kedja", det är en lång kedja med småmolekyler.
Monomer - Det är de små molekylerna man börjar skapa plast utav.
Polymerisation - Så heter reaktionen som bildas när man med kemiska ämnen kopplar ihop de små molekylerna.
Polyten - Om man tillverkar plast genom att ta kolvätet eten, kopplar bort dess dubbelbinding för att festa en till etenmolekyl osv. så blir det plasten Polyten.
Termoplast - Detta är en plast som kan smältas och formas om.
Härdplast - Denna plasten kan inte smältas och formas om, ju mer man värmer den desto hårdare blir den.
Materialåtervinning - Detta är när man smälter ner något för att sedan forma om det till något annar.
Kemisk återvinning - Det är när man återvinner byggstenarna i plasten. Man hettar alltså upp plasten utan syre för att få en blandning utav monomerer och andra ämnen.
Energiåtervinning - När vi eldar upp plasten så tar vi vara på värmen och gör energi utav den.
Beskriv hur plast kan återvinnas på olika sätt.
Man kan antingen återanvända den i samma form som den redan är, tillexempel ta lego och sälja vidare på en loppis. Man kan också skicka den till materialåtervining där plasten smälts ner och man skapar en ny produkt utav samma plast och man kan också skicka den på kemisk återvinning där man hettar upp plasten utan syre för att få loss monomererna.
Gummiträd - Det är de träden som man utvinner Latex ifrån.
Latex - Latex är gummit fast löst i vatten, det får man ifrån gummiträden.
Rågummi - Ifall man låter Latex vara ett tag så kommer vatten separeras ifrån gummit och då blir det rågummi.
Elastisk - Det är ett material som man kan töja ut som sedan drar ihop sig igen. Som en hårsnodd eller ett gummiband.
Vulkanisering - Detta är alltså processen hur man får rågummi till gummi. Man blandar alltså rågummit med svavel. Det får gummit att inte reagera med vädret samtidigt som det fortfarande behåller sin elastiska egenskap.
Syntetgummi - Detta är gummi som forskarna skapat utav råolja.
Regummering - Ifall man ska återanvända ett däck så lägger man ett tunt lager nytt gummi runt det.
Hur är gummimolekylen uppbyggd?
Det är polymerer fast ihopknycklade, detta gör så att de verkar kortare än vad de är, detta gör så att gummit får sin elastiska egenskap.
Förklara varför gummi är elastiskt.
För att molekylerna är ihopknycklade. Detta gör så att ifall man drar i det så blir det längre, men när man släpper så kommer det bli kortare igen.
Berätta hur gummi kan återvinnas.
Gummi återvinns genom att man kyler ner det till -200°c och då krossar men det till ett fint pulver och separerar det ifrån andra material som det satt ihop med innan. Sedan blandas det med nytt gummi.
Keram/Keramik - Det är någonting som är gjort utav lera. Typ keramik, det använder man sig utav när man gör lerkrukor. Porslin är också keramik fast med en speciell sorts lera som bränts i en extra varm ugn. De är gjorda utav oorgansika ämnen och sandkornen de är utav är v'ldigt små. När man bränner dem i ugnen så smälter dem samman.
Glaskeram - Det är ett ganska nytt keramsikt material, används till ungsformar tillexempel.
Vilka egenskaper har nästan alla keramer?
De består utav oorgansika ämnen som smälter ihop i ugnen.
Ge tre exempel på vad keramer kan användas till.
Ungsformar, Lerkrukor och kaffemuggar.
Glasblåsarpipa - Det var ett föremål man använde förr för att forma glaset. Det var format som ett metallrör med en tratt på ena sidan.
Kvartsglas - Om man smälter vanlig sand och låter den svalna så får man kvartsglas.
Sodaglas - Det är det vanligaste glaset vi använder till dricksglas, fönster osv. Detta får man ifall man tillsätter kalksten och soda i glaset. Vanligt glas har en smältpunkt på 1700°c men detta får smältpunkten att sjunka till 1000°c.
Härdat glas - Detta får man ifall man kyler ner smält glas snabbt. Det uppstår sprngningar i glaset vilket ger det en egenskap att hålla mycket bättre.
Lamellglas - Det är två eller flera glasskivor som hålls samman med hjälp utav plast. Detta används bland annat till vindrutan på en bil.
Vilken är den viktigaste ingrediensen i allt glas?
Sand.
Vad är pyrex och kristallglas och vad används det till?
Pyrex är ett glas som man använder i en kemisal, det är extra bra på att tåla temperaturförändringar och kemikalier, för att få denna sortens glas så tillsätter man Borjoner i det.
Kristallglas kan man använda till kristallkronor och till speciella vinglas. Man byter ut sodan mot kaliumkarbonat och lägger till blyoxid för att framställa detta.
Hur kan glas återanvändas?
Man kan återvinna det genom att panta det. De diskas ur och fylls med ny dryck. Eller så smälts de ner och blir nya flaskor eller burkar. Man måste vara noga att sortera färgat glas med färgat glas och ofärgat med ofärgat.
Fibrer - Det är material i långsmal form, typ trådar. Det är ganska korta, men vi kan spinna ihop dem till långa och tjocka trådar.
Konstfibrer - Det är när vi människor kan tillverka fibrer utan att använda oss utav naturliga som det blir konstfibrer.
Syntetfibrer - Om råvaran är olika plastpolymerer så får man syntetfibrer.
Syntetmaterial - Tyg som är gjort utav syntetfibrer (exempel polyester) kallas syntetmaterial.
Kolfibrer - Det är stora organsika molekyler.
Glasfibrer/Stenfibrer - Detta är oorgansika fibrer. Om man sprutar smält glas eller sten igenom ett litet hål så bildas det glasfibrer eller stenfibrer.
Fiberoptik - Det är ifall man använder glasfibrer eller syntetfibrer för att överföra ljus.
Komposit - Det är när man kombinerar två olika material för att nyttja de bästa egenskaperna hos åda materialen.
Armerad betong - Ifall man lägger ett nätverk utav järnstänger på ett ställe innan man lägger över betong kommer den bli mycket mer hållbar och få fler bra egenskaper, kompositen kallas då armerad betong.
Armering - Det är själva järnstångsnätverkat som kallas armering.
Ge några exempel på naturligt fibermaterial.
Bomull, cellulosa, ull och silke.
Vilka råvaror använder man tillverkar konstgjorda fibrer?
Råolja.
Beskriv på vilket sätt ditt skelett är en komposit.
För att de är gjort utav långa fibrer utav protein, detta gör skelettet lite segt och elastiskt. Sedan så är det också gjort utav kalciumfosfat för att det ska bli tåligare och hårdare.
Ge exempel på var vi använder fibermaterial. Vilka egenskaper hos materialen utnyttjar vi då?
Vi använder fibermaterial till kläder, där använder vi egenskapen att de är långa och att vi kan spinna ihop dem till långa trådar som man sedan kan sticka/väva ihop till tyger som vi därefter syr kläder utav.
Ge några exempel på var vi använder kompositer. Vilka egenskaper hos kompositerna är viktiga då?
Tillexempel om man tar kolfiberamerad plast så blir det ett bra sportredskap.
Nanomaterial - Det är material som innehåller delar som är väldigt små eller tunna, detta gör så att materialen kan få helt olika egenskaper än vanliga material.
Termoelektriska material - De är fyra gånger mer effektiva än de som funnits tidigare. De termoelektriska materialen kan utnyttja värme för att skapa elektricitet.
Vilket utav materialen som nämns i avsnittet tycker du verkar vara intressantast? Motivera.
Jag tycker absolut att det med bilen är det som verkar intressantast. För att är en så aktuell fråga just det med växthuseffekterna, vi måste hitta en förnybar energikälla och sol är något som vi aldrig kommer leva utan. Det är ju perfekt. Ifall man då kan göra så hela bilen kan lagra batteri eller bara laddas för att den är gjort utav batteriplast så vore det ju helt fantastiskt.
Ifall man kunde ha den där plasten på mobilen också vore ju också bättre. Mobilen är något människan använder sig galet mycket utav idag och att utveckla den mer på ett miljövänligt sätt lutar ju bara mer åt det positiva hållet.
Frågor:
Tycker du att forskarna ska fortsätta utveckla nanomaterial? Motivera.
Det finns en risk med allt i livet. Jag kan dö när som helst, och allt handlar om att ta chanser. Detta är positivt. Det kan hjälpa människor i livet och JA JA JA, fortsätt utveckla nanomaterialen. Man pste ta chanser för att det ska hända något och det är så utvecklingen går framåt. Vi måste våga släppa på spärrarna och gå framåt.
1.
Organsika: Trä, Gummi, plast, papper
Oorgansika: Glas, porslin, kramer, Guld
2. C
3.
1-E
2-C
3-D
4-B
5-A
5. A, falskt, livcykelanalys är det man gör innan man skapar en vara för att se om energin för att skapa den och sedan avfallet från den är värt själva produkten.
B, falskt, det bästa är att återvinna.
C, sant
D, falskt, det är tunna ark utav cellulosafibrer.
E, sant
6. A, falskt, det är det vi kan skapa själva
B, sant
C, falskt, sand är den viktigaste ingrediensen i glas
D, sant
E, sant
7. Ja, det är väl bra att det inte behövs lika mycket papper. Det är en rätt lång procedur att tillverka och ju mindre desto bättre. Då kan man hellre satsa det pappret på ännu viktigare grejer.
8a. Hon kan kolla ifall den lätt smälter, plast har lägre smältpunkt än glas.
b. Jag vill kunna återvinna så mycket som möjligt för naturen och samhällets bästa. Men så enkelt att källsortera är det inte ifall det inte skrivs på förpackningen vad det ska sorteras som. Så ifall ni såsom jag är ute efter en bättre miljö så är mitt tips till er att börja märka era varor med var de ska sorteras.
9. Knut och Nellies. De pratar mest om material och vad materialen egentligen är förnågonting.
10.
Många användingsområden
Ofarligt för hälsan
Hållbart
Vagga-till-vagga
Energisnålt
Billigt
Jag prioritetar som jag gör då jag tycker att det är bra att använda något till så mycket som möjligt och att jag hellre betalar mer för något riktigt bra än mindre för något halvbra.
TACK SP MYCKET VI HAR UPPGIFTER OCH DETTA EN FACIT TACKKKK!!!
SvaraRadera